Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na początek należałoby się dowiedzieć, czy te 80ha to wszystko orne, czy są np jakieś użytki zielone. Druga sprawa- kolega pisze, że ma to być ciągnik główny, ale czy tylko będzie to koń pociągowy do ciężkich robót? Pisze, że ma chodzić też w rozsiewaczu, tak więc uważam że będzie to bardziej maszyna uniwersalna czyli do wszystkiego.

Uważam, że w 80ha 6430 spokojnie sobie poradzi. Jak dobrze pamiętam to kolega @robertbara na 110ha (no chyba, że dokupił ;)) i obrabia to 6320. Ja swojego czasu kupowałem Ursusa 4514 (66KM) na 25ha, a obecnie jest 40ha i jakoś nie ma problemów z ogarnięciem tego.

Opublikowano

Witam. Posiadam takiego JD:) jezeli masz wiecej funduszy i ciagnik ma byc tylko do pola i transportu to mozna wziac 6 cylindrow:) osobiscie uwazam ze na JD 6430 100ha to nic:) moj wazy z obcianikiem 6,5 t wiec mozna zaczepic juz spore narzedzia bez obaw:)

Opublikowano

ja też bym myślał raczej nad 6 cylindrami na te ha i zapinał bym wtedy tylko do pługa i agregatu uprawowo-siewnego. a pryskanie i nawozy zostawił dla jakiegoś mniejszego jakiego pewnie posiadasz.

Na 40 ha które obrabiam mam zamiar kupić coś 6 cylindrów i agregat ze sprzęgiem do mojego siewnika 3m. Powodem jest pogoda. Przez deszcze nie dałem rady w tym roku zasiać 5ha rzepaku a już miałem zaorane i nawóz rozsiany. Zasiałem 17 z 22ha planowanych. Poza tym jeśli ktoś ma się zamiar rozwijać powinien inwestować w większy sprzęt oczywiście nie przesadzając bo zbyt duży traktor może spowodować to że posiadane maszyny będą zbyt małe i trzeba wtedy inwestować kolejne pieniądze w maszyny które nie są tanie.

Opublikowano
6530 produkują widziałem tydzień temu stał w Łomży' date=' czyli coś tam robią

[/quote']

Może jeszcze są ostatnie sztuki wyprodukowane przed zmianami, które nie zostały sprzedane ale na pewno jak chcesz teraz zamówić to nie dostaniesz takiego tylko 6534...

Ps. trochę szkoda, że brak 6 cylindrów w przedziale mocy 115-125 KM u John Deere... Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Też mamy JD 6430 i ciągamy nim

-- rozrzutnik obornika JOSKIN SIROKO 11t

-- agregat uprawowo-siewny KUHN INTEGRA GII 3m,(bierny)

-- przyczepa METAL TECH 12t

-- przyczepa (---) 10t

-- prasa SIPMA z-279/1 (ale bedzie zmieniona bo dostaje od jelenia)

-- pług 4x45 zagonowy

-- talerzówka UNIA CUT 2.8m ale jest do niego za mała (kupiona była do pronara 82sa)

jak narazie to tyle chyba że coś zapomniałem to dopisze :)

Opublikowano

jak czytam takie tematy to nie wiem czy sie śmiać czy płakać ludzie co to w ogóle za pytanie? to co kupiłeś ciągnik i ie wiesz co nim masz ciągnąć czy masz ls i nie wiesz co mozesz zapiąć?:D albo lepiej z 30-tki przesiadł sie na jh tylko zapomniał ze maszyn nie ma:D zal.pl

Opublikowano

a właśnie że mam jelonka i maszyny pług 4 obracany i inne tylko chodzi mi o to jakie by on mógł zwykły pociągnąć ile skib czy by się nie lepiej opłacało a w ls zapinasz co chcesz do czego chcesz

kalus77

mam pytanko a ty kiedy brałeś tego swojego jd i chyba widzę ze zdjęcia że od Małolepszego mam racje

Opublikowano

Tak od małolepszego- ale to ostatnia maszyna którą od niego wziołem. Następne maszyny będą najpredzej z GRAVID'U bo do innych dealerów mam daleko ;)

Brałem go pod koniec wakacji 2008 ale wtedy euro było po 3.25 (czy coś blisko tego)