Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam tak problem jak mi sie pojawil w listopadzie rok temu teraz znowu to samo przy temp +5 i nizszych minusowych ciagnik mi sie ciagle zapowietrza uklad paliwowy wyczyszczonu zbiornik filtr przewody pompka kupiona na wiosne byla nowa zalozona od kwietnia bylo bez problemow a teraz to samo, gdzie sie znajduje ten filterek w pompie wtryskowej tego nigdy nie rozbieralem a pompa byla regenerowana w 2013

Opublikowano

Sprawdź filterek nad zaworem w zbiorniku paliwa o ile tam jest ?

Opublikowano

Opisz problem bardziej szczegółowo.

Kiedy się zapowietrza? (po kilku minutowym postoju, po kilku godzinnym, po nocy, podczas pracy silnika na niskich obrotach, podczas ciężkiej pracy, jest falowanie obrotów podczas pracy itd)

Gdy się zapowietrzy sprawdzałeś, w którym miejscu jeszcze jest paliwo a w którym już go nie ma?

*Szczelność całej instalacji paliwowej została dokładnie sprawdona oraz poprawność połączeń i ręczysz za nie?

Opublikowano

Zapowietrza sie nawet jadac po drodze czy szosie i podczas orki nagle staje paliwo dochodzi ze zbiornika caly czas, szczelnie jest nigdzie nie cieknie paliwo, wystarczy odpowietrzyc pompe podpompowac odkrecic 2 wtryski i zapali przejade 50m i znowu to samo, filterek byl wyciagany z kranikiem bo nowy przewod zakladalem ten od pompki do kranika, ten filterek w pompie moze to byc zapchany tylko nie wiem gdzie on jest tam moze byc jakas maz z tych dodatkow bio i teraz przy temp zblizajacych sie do 0 moga byc problemy?

Opublikowano

Filterek jestw pompię jak wchodzi rurka z filtra.

Odkręć rurkę z filtra, potem tą dużą śrubę, chyba na klucz 24 mm wyciągnij szczypcami zaworek ze środka, nie obróć go i nie pogob części, i najlepiej szczypcami do pierścieni segera Z wyciągnij filterek.

Opublikowano

To jest wersja dla mniej sprawnych manualnie. :D Ja jej nie zalecam, a dlaczego piszę poniżej.

Zachęcam zastosowanie się do zaleceń wg postu #51, strona 3 w  tym temacie: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/87529-ci%C4%85gnik-renault-13314-przeciek-pompy-wtryskowej/page-3 dlatego, że wyjęcie samego filtra spowoduje iż część zanieczyszczeń pozostanie wewnątrz, gdyż spłynie z filtra podczas jego wyciągania i co najgorsze przedostanie się później do pompy - co przy dużej ilości zanieczyszczeń może doprowadzić do jej uszkodzenia.

Filterek plastikowy w pompie wtryskowej już nie będzie taki brudny, gdyż znajduje się za filtrem paliwowym, jednak mimo wszystko zbiera się tam brud i trzeba go wyczyścić.

WAŻNE:

Podczas montażu PAMIĘTAJ o poprawnym złożeniu poszczególnych elementów składowych, gdyż mają one bardzo istotny wpływ na pracę pompy wtryskowej!!!

Opublikowano (edytowane)

Juz wiem jak wyciagnac ten filterek, dziwi mnie to ze rok temu juz w listopadzie pod koniec prac mi sie zapowietrzal i myslalem ze to pompka zasilajaca nawalila i postawilem go na zime do garazu, na wiosne juz w kwietniu wymienilem pompke i bylo ok i teraz w listopadzie ta sama sytuacja sie powtarza jak by byl uklad paliwowy nieszczelny to by i latem nie chodzil

Edytowane przez radek5314
Opublikowano

Miałem to samo, a winny był przewód paliwowy idący od kranika do ostojnika (mały przekrój), wystarczył jakiś paproch i ciągnik zapowietrzony. Założyłem o większej średnicy, zalozylem rurkę w kraniku żeby do konca syfu z zbiornika nie ciągnął i ani razu się nie zapowietrzył.

Opublikowano

Jak wygląda filtr pompki zasilającej?

Mi w tym roku tak zawaliło że w przewodzie paliwowym był glut ok 30cm:)

Winne są dodatki bio i tyle w temacie. Ograniczyć to można poprzez dodatki do paliwa lub utrzymywanie małego stanu paliwa gdy ciągnik ma dłuższą przerwę a paliwo składować w duży zbiornikach aby odstało się.

Opublikowano (edytowane)

Ale jak wygląda sitko ( filtr wstępny ) w pompce zasilającej ( ręcznej ). Masz tam pokrywę przykręconą na jedną śrubkę, odkręć i napisz co widzisz:)

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Rozbierz pompkę zasilającą i zobacz czy nie ma tam małych twardych kawałków jakby gumy miałem tak w 3p, zaworek w pompce rozleciał się po pół roku i do obrotów 1500  chodził ok powyżej się zapowietrzał. Jeszcze istnieje możliwość że jakaś gumka na przewodzie na skutek niższej temp. się kurczy wtedy nie uszczelnia i zaciaga powietrza . 

Opublikowano (edytowane)

Wywal te sitko z baku, ono po prostu się zalepia  i nie do chodzi tyle paliwa ile ma, i załóż większej średnicy wężyk od kranika do ostojnika. Na tym oryginalnym przewodzie to sobie nie pojeździsz ...

Zrób tak jak jeden z użytkowników i do tego grubszy wężyk:

med2_kranik-paliwa-ursus-5314_56902_20_9

Edytowane przez masseyf12
Opublikowano

Nie pożera, tylko się zatyka, tak samo te sitko w kraniku w baku . Już to przerabiałem , ciągle się zapowietrzał , raz nawet torowisku. Przerobiłem to co wcześniej pisałem i teraz nie mam tego problemu.