Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam takie nietypowe pytanie.

Trociny (czyli małe kawałki drewna) zakwaszają glebę (pH <6), a popiół drzewny ma odczyn zasadowy (pH >11).

Dlaczego tak jest? Przecież chemicznie to jest prawie to samo (oprócz węgla i wody, które spaliły się w reakcji spalania celulozy).

Jest mi ktoś to w stanie wytłumaczyć z chemicznego punktu widzenia? :)

Edytowane przez miszcz1234
Opublikowano

No wlasnie, też sie zastanawiam czy nie rzucić na pierwszy rzut saletrosan, ze wzgledu na siarkę. Sam saletrosan wyjdzie drożej niż saletra to fakt, ale zauwazyłem w tym roku, mase zółtych placów na polach, bez znaczenia czy było wapnowane czy też nie. Jeden z sasiadow który wapnował bardzo dawno temu, dal na pierwsza dawke saletrosan i u niego o dziwo zboze było jednakowej barwy na całym kawałku, czego nie było na polach innych rolników, myślicie że siarka w saletrosanie mogla taki efekt dać?

Opublikowano

Ja właśnie dziś kupiłem saletrosan będę siał go pierwszy raz na wiosnę po pszenżycie i życie. Ale z tego co gdzieś słyszałem pasowało by go wysiewać jak najwcześniej się da zgadza się? Pola mam raczej suche, więc z wjazdem po zimie nie będzie problemu tak żeby azot zadziałał dobrze na dokrzewienie. 

Opublikowano

@Matey

Pewnie, że to saletrosan zrobił bo siarka pomaga w pobieraniu azotu. Sam dwa lata stosowałem i idealnie na pierwszy rzut pod oziminy, pola zieloniutkie.

@Karollorak93

Jak dasz radę to jak najwcześniej.

Osobiście zamieniam saletrosan na siarczan magnezu granulowany 100kg/ha w lutym , bo magnez mam słaby. A potem saletra.

Opublikowano

Czyli co jak tylko da się wjechać w pole to jechać z tym saletrosanem tak? Zaplanowałem go sobie tak około 240 kg/ha i potem na druga dawkę mocznik ze 120kg/ha jakieś 3 tyg po saletrosanie będzie ok? Pod korzeń dostało poli 6 300kg/ha

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak masz rozkrzewioną plantację. Jeśli masz maksymalnie rozkrzewioną to możesz pierwszą dawkę zmniejszyć 150 kg/ha (około 40N i 20S), żebyś łąki nie zrobił , a jeśli słabo to tak jak mówisz ponad 200kg/ha (około 60N i 30S). Drugą dawkę stosuj jak zaczyna strzelać w źdźbło (pierwsze kolanko). Wszystko zależy ile zamierzasz dać czystego azotu N i jak zamierzasz prowadzić plantację czy będzie skracane, grzybówki, odżywki.

Opublikowano

Powiem tak ze rozkrzewione jest średnio więc myślę że właśnie koło 200 uderzę. Co do drugiej dawki do azot z mocznika uwalnia się przecież później niz np z saletry i pasowało by zeby się właśnie uwolnił jak będzie strzelać w źdzbło mam racje? Zboże było zaprawiane saroxem, więc pytanie do Ciebie jak dalej byś Ty proponował poprowadzić, skracane nie będzie na pewno. Krótko mówiąc chodzi o to żeby nie skracać i dać max tyle azotu żeby ustało i dało jakiś możliwy plon.  

Opublikowano

Zależy jakie masz odmiany karłowe czy o tradycyjnej długości słomy. Jeśli wyjdzie do 100N czystego azotu to "może" jeszcze ustać bez skracania, ale będzie ciężko najgorzej jak gwałtowne deszcze lub burze :/ Czy saletra czy mocznik na pierwsze kolanko. Saletra się rozłoży szybciej, a mocznik będzie wolniej i tak i tak dobrze. 200 saletrosanu i potem 100 mocznika przy dobrej aurze to może wydać ciekawy plon.

Opublikowano
24 minuty temu, dawid34435 napisał:

jaki nawóz wybrać na przęrzyto zimowe i na zborza jare 

Proponuję wybrać najpierw słownik ortograficzny.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie, ale też się nad tym zastanawiałem. 

Ciekawy jestem jak to wygląda pod względem specyfikacji, bo taniej nie zawsze znaczy lepiej jakościowo.

Jak u was jest ze stosowaniem nawozów, raczej jest to naturalny czy sztuczny? Może nie tyle sztuczny, co pochodzenia nie naturalnego. 

Swoją drogą w sprawie doboru nawozu polecam kontakt z nimi https://niemczewscy.pl/ Powinni doradzic co sie najlepiej sprawdzi. 

Edytowane przez aber
Opublikowano

Czemu na przestrzeni 3 lat ph wzrosło, potas i magnes wzrosły a fosfor praktycznie jak był na niskim poziomie tak jest. Nawożenie zazwyczaj superfosfatami i solą potasową, wapno z morawicy i granulat z dwikóz.