Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a w jakiej dawce? i samo ccc czy z czymś jeszcze?

no a co Panowie powiecie o nawożeniu jęczmienia jarego i owsa?

ile i czego dajecie przedsiewnie i pogłównie?

Opublikowano

Jeżeli chcesz po tanich kosztach to samo ccc, a ilość zależy co bd miał np. Stabilanu 1,8-2l/ha, a jak chcesz coś dołożyć to dodaj moddusa albo zamiennik-midas,Moka.

Na jęczmień w tamtym roku poszło wczesną wiosną 250kg polifoski 6 i przed siewem 150kg mocznika, pogłównie 170kg saletry,2 zabiegu fungi i skracane cerone plony 4,5-5ton.

Owies bingo przed siewem 100 kg poli 6 i 100 kg mocznika i pogłównie 100 kg mocznika, skracany ccc plon 4,2t.

Opublikowano

dzięki bardzo za podpowiedź.

jęczmień bez rewelacji kurcze przy ochronie na grzyba jeszcze..ale polifoske i mocznik dales przedsiewnie rozumiem tak? czy przedsiewnie sam mocznik a później polifoske?

co do owsa to planuje podobnie, chociaz moze minimalnie mniej azotu. zobaczymy :) ale sypneło Ci ładnie..z owsem ciezko o taki wynik.

Opublikowano

Polifoska tylko przedsiewnie, wymieszać z glebą. Pogłównie to skorzysta roślina następcza.

CCC zadziała, przy niezbyt wysokim nawożeniu wystarczy i zminimalizuje ryzyko wylegania. Tylko trzeba dokładnie trafić w pierwsze kolanko i temperatura bardzo ważna. Stosowałem w pszenicy 2l antywylegacza płynnego 675 i stała ale wygodniej jest 1l antywylegacza i 0,3l moddusa, nie trzeba tak pilnować terminów ale wychodzi znacznie drożej

Opublikowano

co do samego ccc czy antywylegacz płynny to sa w miare tanie ale modus i ccc rzeczywiscie wychodzi cena jak nie wiem co..

sprobuje moze samego ccc. od czegos trzeba zaczac :) przyszly sezon mam nadzieje juz bedzie bardziej udany i wszystko zrobie jak nalezy :)

no a co do polifoski właśnie na stronach producenta wyczytalem ze jesli nie byla dana przedsiewnie to mozna poglownie ale polowe dawki. 

zgłupiałem juz. i spotkalem sie z taką opinią juz kilka razy. moze spróbuje bo mam na placu teraz.

Opublikowano

niby ograniczone, ale w pewnym stopniu coś da, zeby tylko nie był suchy rok bo zboza plytko sie ukorzenią i moze byc kicha. będą miały problem z pobieraniem wody.

ale jeśli tak jak w moim przypadku nie były dane przedsiewnie PK no to ryzykuje i sieje na wiosne, ale połowe dawki tej co powinna być dana pod korzeń :)

efekt pod koniec lipca zobaczymy.

Opublikowano

Pytanie może banalne, ale zapytam. W przypadku stosowania Polifoski przedsiewnie jaki powinien być okres pomiędzy rozsypaniem nawozu po polu a zasiewem przenżyta jarego ?

Opublikowano

Pod jarki zawsze siałem nawozy przed samym siewem i nie widziałem jakis minusów, w tym roku wszędzie mam rozrzucone na jesieni pod orkę. Zobaczymy jak to wyjdzie. Zresztą pod oziminy zawsze dawałem przed orką.

Opublikowano

2-3 tygodnie jest tak podane nawet na niektórych nawozach taki termin jest podany bo niby uwalnia się chlor po zastosowaniu nawozów które zawierają chlorki a prawie w każdym nawozie rolniczym są chlorki jedynie w nawozach do upraw ogrodniczych są bezchlorkowe albo bardzo małe ilości.ja w zeszłym roku stosowałem polifoske tytan w tunelach pod paprykę i po siewie szła glebogryzarka i sadzenie i jakoś efektów ubocznych nie widziałem a przecież papryka jest bardzo wrażliwa na chlorki

Opublikowano

Witam,

trochę w innym temacie, ale myślę, że mogę zapytać - tłumaczę instrukcję stosowania nawozu i chciałabym się dowiedzieć czy istnieją takie terminy jak gleba średnio i nisko organiczna? Czy może istnieją inne nazwy na ten typ gleb (ANG.: average to low organics). I to samo pytanie odnośnie gleb zbitych i popowodziowych, funkcjonują takie nazwy w codziennym użyciu? Będę wdzięczna za pomoc :)

Opublikowano

Panowie co lepiej zastosować przed siewem jarych? Saletre 34n czy saletrzak? Chce przed siewem wysiać azot i osobno PK , roślinki będą wchodzić po 3 tygodniach więc nie wiem czy saletre pulan 34n czy saletrzak żeby pomału działał bo i tak odrazu ten azot nie jest potrzebny

Opublikowano

Pod jęczmień daje mocznik. Wychodzi najtaniej a zanim zboże wzejdzie forma azotu będzie dostępna.

Są gleby z wysoką i niską zawartością próchnicy czyli w uproszczeniu materii organicznej. Im więcej próchnicy tym lepiej. Są też gleby organiczne np gleby torfowe. Są też gleby zbite, zlewne. Popowodziowe to są zdegradowane, zanieczyszczone nadają się do rekultywacji a dopiero potem do uprawy