Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może bym coś spróbował w tym roku zasiać bezorkowo... Co najlepiej by się sprawdziło rzepak, pszenica czy jeczmień ozimy? A jak w tych ekoschematach jest, można na rok dana uprawę bezorkowo czy trzeba się zobowiązać na kilka lat?

• Root Admin
Opublikowano

ja wszystko tak posiałem w tym roku, z tym ze u mnie redlica talerzowa, ale jest tak wymieszane ze nie ma problemu. Może po kukurydzy byłoby troszkę gorzej.
Talerzówka, gruber na głęboko i siew

20220819_084118.jpg

20220819_083944.jpg

20220829_140310.jpg

20220829_172705 (3).jpg

20221008_074014.jpg

20220924_151918 (1).jpg

20220923_180041.jpg

20220923_170430.jpg

20220924_131727 (3).jpg

Dopiero tutaj widać przewagę redlicy talerzowej

20221029_101601.jpg

Opublikowano

Wcześniej sialem talerzowka z hydropakiem siewnikiem. W tamtym roku wyremontowalem sobie aktywny z hydropakiem i sialem juz po kukurydzy bezorkowo to troche wyciagal slome. Jak wyglada sytuacja w siewie rzepaku po pszenicy? Tez wyciaga slome?

Opublikowano

U mnie w tym roku wszystko będzie siane bezorkowo , z tym że słoma będzie zebrana , i wówczas po talerzówce wygląda lepiej jak po orce . Co do rzepaku to jako że nie mam maszyny poza talerzówką żeby głębiej uprawić to sobie tak wymyśliłem że pójdzie pług ale samymi lemieszami (bez odkładnic) i będzie ziemia podcięta dołem na np 30 cm a góra nie wymieszana 

Opublikowano

Ciekawy pomysł. Ciekawe co się pierwsze urwie i czy sprzęt da radę ciągnąć. Rycie lemieszem w głębi ziemi to dużo dużo większy opór niż jak ziemia się po nim przesuwa. Nie na darmo w tych nowych gruberach uniwersalnych do pożniwnej uprawy i bez orki każą odkręcać boczne skrzydełka.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

pierdolnik musi być na polu :P to nie pole po pługu.

To zdjęcie co sieje pod górkę to właśnie siew rzepaku po pszenicy

Od tego grubera do siewu to juz ze 2 tyg chyba minelo patrzac po samosiewach 😁 musze zmienic wal w agregacie aktywnym i tez mysle, ze sie powinno siac bez problemu 😁

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Ciekawy pomysł. Ciekawe co się pierwsze urwie i czy sprzęt da radę ciągnąć. Rycie lemieszem w głębi ziemi to dużo dużo większy opór niż jak ziemia się po nim przesuwa. Nie na darmo w tych nowych gruberach uniwersalnych do pożniwnej uprawy i bez orki każą odkręcać boczne skrzydełka.

Na zdrowy rozum myśląc , to skoro orze się na 30 cm z odkładnicami które pewnie trzymają i dają opór z 40% jak nie więcej , to jeśli odkładnic nie będzie a zostanie sam lemiesz , to co ma się niby urwać , jak ciągnik będzie miał minimum 40% lżej , a pług będzie przecież szedł na takiej głębokości jak się normalnie orze i szerokości 225 cm 

Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał:

Przecież po odkładni się przesuwa gleba, jest wyprofilowana, a na samym korpusie co się ma dziać? 

Toz to nie logiczne co chcesz zrobić. 

Zależy jaka ziemia , bo u mnie to się akurat rędzina na większości kawałków pcha a nie przesuwa bo odkładnice są zalepione ziemią , ale nie o to chodzi , rzecz w tym że w ekoschematach mam uprawę bez orkową i o ile zboża po talerzówce będą okej , to pod rzepak pasowało by ruszyć tą ziemię głębiej niż talerzówką (15-18 cm ) a jednocześnie nie odwracając jej by było w ekoschemacie bez orkowo , i stąd taki pomysł na podcięcie (zaoranie pola ) samymi lemieszami , ale to jest sytuacja awaryjna , bo mam mięc po żniwach na testy ciągnik z agregatem bezorkowym i jeśli by to nie wypaliło , to będę robił jak już wspomniałem

Opublikowano

Ja planuje ostatniego września zorać na głęboko albo gruber i po wierzchu na sztuke rzucić poplon, chyci sie to chyci a urosnie nie wielkie to i przemarznie, wiosną sie ruszy i zasieje jęczmień i groch. Nie chcę robic wiosennej orki bezorkowca narazie nie mam a tego ekoschematu będę miał 3 hektary to jak coś pojdzie nie tak to tragedii nie będzie

Opublikowano (edytowane)

Ja mialem brac te poplony ale jak wzialem uprawe bezorkowa i plan nawozowy to juz nie moge brac poplonow bo to się nie laczy. Czemu? Nie wiem. Ktos bardzo mądry to pisal, zeby przypadkiem ktos za duzo nie wybral 😏

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Wymieszanie resztek, uprawa uproszczona /międzyplon to też powinno się łączyć a nie łączy . 

@85Tomekkk pod buraki posiej poplon jak najszybciej , zaoraj i przed październikiem posiej po wierzchu kolejny. Coś urośnie trochę i przemarznie. Będą punkty a wcześniejszy poplon zrobi Ci główna robotę i będziesz miał zorane

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Na zdrowy rozum myśląc , to skoro orze się na 30 cm z odkładnicami które pewnie trzymają i dają opór z 40% jak nie więcej , to jeśli odkładnic nie będzie a zostanie sam lemiesz , to co ma się niby urwać , jak ciągnik będzie miał minimum 40% lżej , a pług będzie przecież szedł na takiej głębokości jak się normalnie orze i szerokości 225 cm 

Ile ha chcesz tak robić? Nie wiem czy po tej akcji będziesz miał do czego przykręcić te odkładnice 🙈

Opublikowano
1 godzinę temu, Broody napisał:

Wymieszanie resztek, uprawa uproszczona /międzyplon to też powinno się łączyć a nie łączy . 

@85Tomekkk pod buraki posiej poplon jak najszybciej , zaoraj i przed październikiem posiej po wierzchu kolejny. Coś urośnie trochę i przemarznie. Będą punkty a wcześniejszy poplon zrobi Ci główna robotę i będziesz miał zorane

1 godzinę temu, Broody napisał:

Właśnie chce sie dowiedzieć jak to uprawić poza oraniem ?

Opublikowano
13 minut temu, PawelWlkp napisał:

Ile ha chcesz tak robić? Nie wiem czy po tej akcji będziesz miał do czego przykręcić te odkładnice 🙈

Sądzisz że będzie się tak zdzierało bardzo ? Na dobry początek z 10 ha bym chciał tak spróbować , a potem to zależy co się będzie po takiej akcji dziać