Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Po rzepaku to talerzowka robi duzo lepsza robote od agregatu. Potem przed siewem jeszcze raz byle czym i czysto. Kilka razy robilen talerzowka po kombajnie potem mialem opryskane samosiewy i na raz talerzowka z siewnikiem i bardzo ladnie roslo. Raz tez wjechalem po burakach zaraz za kombajnem od razu talerzowka z hydropakiem i siewnikiem na razowke 😂 i ta pszenica dala 8t 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Tak patrzę na swoja pszenicę po rzepaku w tym roku siana po talerzówce, to sie zastanawiam... Po co ja głupi tyle lat te ziemię pługiem przewracałem....

• Root Admin
Opublikowano

Coś w tym jest, u nas od bardzo dawna - po rzepaku 2x płyciutko talerzówka, trzeci raz talerzówka na ile wejdzie czyli te 15-18cm i w to siew.
W tym roku spróbowałem inaczej - talerzówka, następnie 3-belkowiec na 20cm i w to po 2 tygodniach siew. Jęczmień ozimy bez grama nawozu wygląda jak malowany :)

Najbardziej to jestem ciekaw kukurydzy po poplonie z grochu, który dziś wygląda tak. Dumam czy jak wjade na koniec marca 3 belkowcem to czy da się to prosto posiać kukurydze

20221227_135249.jpg

20221227_135254.jpg

20221227_135259.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

przewalać pługiem albo talerzować aż ziemia będzie dobrze "uprawiona". 😉

Mój ojciec orząc pole po burakach cukrowych na 30 cm przekonywał wszystkich, że "nawóz" z liści to błogosławieństwo dla gleby.  xD Sporo czasu upłynęło zanim zrozumiał, że przez głęboko zaorane liście miał praktycznie same straty. Znam też osoby przed 30 rokiem życia, które bez orki sobie życia nie wyobrażają...

7 minut temu, Siedzacybyk napisał:

talerzowka,agregat, talerzowka i siew samym siewnikiem, tak robiłem zawsze oo rzepaku, a przynajmniej od 6-7lat. czy była by różnica gdybym zamiast agregatu zrobił talerzowka,czyli 3x płytka uprawa?

W warunkach bardzo dużych niedoborów wody, głęboszowanie robi różnicę. Gdybyś puścił drona to widziałbyś, gdzie szły zęby. Przetestowane.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Ja po skoszeniu rzepaku  dopiero po 2 tygodniach wjeżdżam talerzówka mn apłytko i na początku września gruber na głeboko po 20 siew pszenicy. 

W tym roku trochę przegapiłem i po 19 września pojechałem talerzóką na głeboko , ile mogłem i 23 siew, fajnie to nie wyglądało , ale samosiewy rzepaku znikły  i jest ok.

W przyszłym roku raczej tak wszystko pojadę. 

Co do zerwania podeszwy płużnej, to występują one na ziemiach  powyżej 4 klasy i   już parę razy zlikwidowałem zastoiska wodne. ciągnik 170-200 km i max 6 km/h w pierwszym roku, w drugim bo 8 dobijałem. Ale Crosem z Uni na 13 łap i talerzówka. 3-4 max 5 lat i po zastoiskach wodnych nie ma śladu, a przedtem to były bagna. 

W tym roku koledze robiłem to Fendt 240 km 13 ton, to miał co robić, mocna stękał. ale tam i woda stała. liczę że Jeszcze z 2-3 razy i będzie dobrze. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

w tym roku po kukurydzy zostawiłem nie ruszane ściernisko do wiosny. nie szło normalnie tego uprawić. wiosna albo najpierw wjadę talerzowka, albo tym bezorkowcem. tylko czy nie lepiej talerzowka, może by pocięła liście?

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

w tym roku po kukurydzy zostawiłem nie ruszane ściernisko do wiosny. nie szło normalnie tego uprawić. wiosna albo najpierw wjadę talerzowka, albo tym bezorkowcem. tylko czy nie lepiej talerzowka, może by pocięła liście?

Z lisci do wiosny nawet znak nie zostanie. Beda tylko patyki i to kruche wiec talerzowka powinna je pieknie lamac

Opublikowano

Ja wczoraj orajac wyrywałem resztki kukurydzy z poprzedniego roku. Zawsze idzie wapno na ściernisko talerzówka i orka na zimę. 4.5ha zostaje już na Czajkowskiego, w tamtym roku 0,70 ha górki sialem kuku tylko po talerzowce sypała tak samo tylko ziele odbiło..

• Root Admin
Opublikowano

po kukurydzy wjechałem talerzowka, zaraz trzybelkowiec i siew agregatem upr siewnym. w dwie doby po skoszeniu rosła już pszenica. talerzowka fajnie rozwaliła liście, trzybelkowiec w miarę to wymieszał. na polu był pierdolnik ale pszeniczka ładnie rośnie

Opublikowano

Ogólnie po świeżo po skoszeniu resztki słabo się mieszają, najlepiej trochę odczekać, a jeszcze lepiej jakby popadało coś. 

54 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

wapna już tam nasypalem, może wcześniej ale jak na razie nie ma sensu więcej. to może od razu agregatem wczesną wiosna, przed siewem talerzowka i jadę siać soję samym siewnikiem talerzowym.

Wapno na lepszy rozkład resztek. 

• Root Admin
Opublikowano

szkoda mi było pogody. po skoszeniu była prognoza na piękne 2 tygodnie i tak też było. później popadało. widać po poprzeczniaku że dobrze zrobiłem, bo poprzeczniak sialem 2tyg później i bardzo mocno odstaje od reszty

Opublikowano

jak patrzę na pola, nie da się oszukać ,w późnym siewie pszenicy każdy dzień widać na polu. jeśli ktoś musi siać po kukurydzy to pośpiech jest wskazany. czyli sama talerzowka na początku trzeba przejechać, a dopiero potem trzybelkowiec?

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał:

Coś w tym jest, u nas od bardzo dawna - po rzepaku 2x płyciutko talerzówka, trzeci raz talerzówka na ile wejdzie czyli te 15-18cm i w to siew.
W tym roku spróbowałem inaczej - talerzówka, następnie 3-belkowiec na 20cm i w to po 2 tygodniach siew. Jęczmień ozimy bez grama nawozu wygląda jak malowany :)

Najbardziej to jestem ciekaw kukurydzy po poplonie z grochu, który dziś wygląda tak. Dumam czy jak wjade na koniec marca 3 belkowcem to czy da się to prosto posiać kukurydze

20221227_135249.jpg

20221227_135254.jpg

20221227_135259.jpg

Czy przed siewem poplonu była wykonana głęboka uprawa podstawowa? Trzybelkowiec to wymiesza że śladu nie będzie tylko szkoda ryć na wiosnę zbyt głęboko i tracić wode lepiej jesienią spulchnic głęboko a wiosną tylko na 12-15 cm z poscinaczami i można robić zdjęcia audi w kukurydzy

• Root Admin
Opublikowano

zobacz moje foty z października, tam był korzuch z kukurydzy, niby mówili mi żeby jechać mulczerem ale ojciec coś był nie w formie żeby jeździć a ja kompletnie nie miałem czasu, zwłaszcza że mulczer 1.4m, więc szybko talerzowka na płytko i szybko to pięknie strzaskalo liście. ale jeździłem tak 13-15km/h i na jakieś 5cm. jak tylko skończyłem uczepilem trzybelkowca pojeździłem do 22, od rana ojciec i już od 14 sialem pszeniczke

na jednym polu jeździłem 15cm ze skrzydełkami, na drugim 15cm bez skrzydełek, groch rozrzyciem rozsiewaczem do nawozu i na koniec poszła talerzowka na 4-5cm żeby to przykryć.