Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, lukasz222 napisał:

więc sam sobie odpowiedziałeś czy warto

No ale ja właśnie nigdy nie stosowałem głębosza więc nie wiem co i jak , a napowietrzanie i drenowanie gleby są tak samo ważne jak utrzymanie wody 

Opublikowano

U mnie 5 i 6 klasa to 3/4 powierzchni. I tak jak tu już ktoś pisał też mam warstwę ok 20cm +/- ziemi uprawnej a dalej to samo złoto. Lecę po tych moich kawałkach głęboszem i jest ok. A co do podeszwy to mimo że w spodzie jest piasek żwirek i kamieni od groma to podeszwa była. Nie wiem ile jej było ale chcąc wykopać dołek szpadlem to trafiałem na warstwę tak zbitej ziemi że szpadel wchodził na 1-2cm i trzeba było to tłuc z góry. Teraz nie mam tego problemu.

Opublikowano

Ja posialem rzepak po rzepaku po gruberze. Tylko zrobilem jeden bardzo duzy blad. Nie zwalczylem samosiewow. Wyciagnely wode do zera. Na polu wzeszlo morze 30% powierzchni i to placowo. Takze powiem ze tego trzeba pilnowac.

Opublikowano

Siał ktoś qq bezpośrednio bez wiosennej uprawy? Mam kawałek słabej ziemi, który w ubiegłym roku po zbiorze qq zrobiłem 2 razy ścierniskowcem po czym rozsiałem poplon gorczyca+jęczmień i lekko wymieszałam agregatem uprawowym. Było sucho przez co słabo to wyszło. Teraz znów zapowiada się suchy rok, jak siałem sól to kurzyło sie niemiłosiernie, a na polu jest dosyć miękko. I tak wpadłem na pomysł, żeby wynająć siewnik talerzowy i zasiać bezpośrednio bez uprawy.  Miejscami jęczmień przetrwał i rośnie dlatego przed siewem bym opryskał glifosatem, pytanie tylko czy taki siew wypali? Wiadomo że najlepszy był by strip till, ale w okolicy nie ma takich usług, a na 3-4ha nie bede ciągnął kogoś kilkadziesiąt km. 

• Like 1
Opublikowano

Ja po burakach 2 lata temu zrobiłem pole gleboszem, po ziemie zaraz na początku marca obornik potalerzowalem i zostało tak do siewu kukurydzy. Pole co prawda było zielone jak sialismy kuku ale mocarz plus olej i ipanema wyczyściły ładnie jak kuku miała 4 liście. Plon 10t/ha kukurydza mimo suszy.

Opublikowano
7 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Siał ktoś qq bezpośrednio bez wiosennej uprawy? Mam kawałek słabej ziemi, który w ubiegłym roku po zbiorze qq zrobiłem 2 razy ścierniskowcem po czym rozsiałem poplon gorczyca+jęczmień i lekko wymieszałam agregatem uprawowym. Było sucho przez co słabo to wyszło. Teraz znów zapowiada się suchy rok, jak siałem sól to kurzyło sie niemiłosiernie, a na polu jest dosyć miękko. I tak wpadłem na pomysł, żeby wynająć siewnik talerzowy i zasiać bezpośrednio bez uprawy.  Miejscami jęczmień przetrwał i rośnie dlatego przed siewem bym opryskał glifosatem, pytanie tylko czy taki siew wypali? Wiadomo że najlepszy był by strip till, ale w okolicy nie ma takich usług, a na 3-4ha nie bede ciągnął kogoś kilkadziesiąt km. 

wypali jak najbardziej a nie wysuszysz gleby

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Co pravvda nie siałem bez całkovvitej upravvy ale kiedyś celovvo nie upravviłem pas o szerokości około 1 metra , czyli całe pole po zimie obornik , sól potasowa i talerzówka a pasek 1 m nie ruszałem , posiałem siewnikiem talerzowym i w miejscu nie uprawionym kuku miała około 1,5metra wysokosci a obok do 4m , więc nie polecam

Opublikowano

To jest moja najsłabsza działka gdzie na jej połowie głębiej jak 20cm nie wolno grzebać bo żółty piach się wywala, na reszcie natomiast jest już czarna fajna ziemia. Generalnie na polu jest miękko, bo jesienią było dwa razy robione na te 20cm. Korci mnie by właśnie tego nie ruszać tylko bezpośrednio zasiać bo na najsłabszej części pola już jest mega sucho, a dopiero mowa jak to poruszę. Z drugiej strony nigdy tego nie próbowałem, z bezorkową dopiero początkujemy, i nie chciał bym oddalić lipy. Bo raz że qq mamy co roku na styk a nawet czasem braknie. A dwa że pole koło krajówki to sąsiady by żyć nie dali :D

Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Co pravvda nie siałem bez całkovvitej upravvy ale kiedyś celovvo nie upravviłem pas o szerokości około 1 metra , czyli całe pole po zimie obornik , sól potasowa i talerzówka a pasek 1 m nie ruszałem , posiałem siewnikiem talerzowym i w miejscu nie uprawionym kuku miała około 1,5metra wysokosci a obok do 4m , więc nie polecam

sąsiad dwa lata temu uprawił pod kukurydzę na głębokość 3 do4 cm a pod spodem było tak twardo że obcasa nie szło wbić i kukurydza urosła jak na każdym innym polu ,tak że nie straszcie go że nie urośnie

• Like 1
Opublikowano

Szukam jakiegoś rozwiązania żeby dać nawóz na głębokość 20 cm. Znacie jakiś fabryczne rozsiewacza żeby zamontować na glebosz albo samodzielne maszyny?

Opublikowano

Witam. Planuje I rok bez orkowej pod uprawę trawy nasiennej.

Nowe dzierżawy mają pH ok 4 moze 4,5, gleby klasy III, IV. Planuje tak: zbiór grochu - uprawa pożniwna gruberem, wysiew wapna Bukowa (5-7 t/ha)- mieszanie wapna gruberem na płytko ( wcześniej ewentualnie glifosat). I teraz pytanie  czy na głęboko (20-25 cm) uprawiać  4 belkowcem Rabe Werk czy jednak tradycyjnie pług? Często czytałem ze bezoka jest tylko na gleby w dobrej kulturze. Jak jest według Was? Dodam ze będę 11 łap w 4 rzędach  ciągnął MTZ 82, pomimo znikomej prędkości ładnie miesza.

Opublikowano

Po pszenicy jarej od razu planuje rozrzucić wapno i szybko gruber. Przed samym siewem rzepaku nawozy. Tutaj moje pytanie... czy przed siewem rzepaku nawozy mieszac gruberem z ziemią przy okazji niszcząc samosiewy i chwasty czy może jednak od razu wjezdzac w to z siewnikiem na bronie talerzowej ? 

Opublikowano (edytowane)

1 raz gruber aby przerwać parowanie. Wapno chce wziąść usługę rozważenia i to różnie z terminami bywa a woda coraz cenniejsza zwłaszcza pod oziminy. 2 raz gruber aby przemieszać wapno na te 5 - 10 cm i zniszczyc samosiewy i chwasty. 3 raz by wymieszać głęboko i uprawiać na te 20- 25 cm. Źle myślę? 

Edytowane przez adamson330