Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, thor1984 napisał:

możesz napisać co konkretnie dało to szczotkowanie?

Lepsze odchwaszczanie doglebówką, jakby trochę lepiej na wiosnę ruszały, no i najważniejsze, dużo mniejsza presja przędziorka, roztocza, szarej pleśni i antraknozy.

A szczotkę mam zrobioną z starego rozsiewacza dwutarczowego, tylko zamiast zasilania WOM to zamontowany jest silnik hydrauliczny z regulatorem obrotów ;) 

A szczotki mam takie jak @racyl, tylko o rozecie dolnej 650mm, przykręciłem je do tarcz od rozsiewacza, przerobiłem wieżyczkę od łącznika, tak, żeby rozsiewacz był do góry nogami i dołożyłem ten silnik hydrauliczny i to w sumie tyle.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

Chłopaki, pochwalicie się jak wyglądają te wasze szczotki z rozsiewaczy? Ogólnie zarys projektu już mam ale może macie jakieś fajne patenty, więc po co wyważać otwarte drzwi. Bo też chętnie w zimie bym coś takiego skonstruował.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, rafal25791 napisał:

Chłopaki, pochwalicie się jak wyglądają te wasze szczotki z rozsiewaczy? Ogólnie zarys projektu już mam ale może macie jakieś fajne patenty, więc po co wyważać otwarte drzwi. Bo też chętnie w zimie bym coś takiego skonstruował.

A co to za filozofia, rozsiewacz obrócony do góry nogami, odkrecone łopatki od tarczy, zamiast nich przykrecone szczotki, a tam gdzie wchodzi wałek wom to założony silnik hydrauliczny połaczony z przekładnia taką specjalną tulejką. Silnik hydrauliczny dobrałem tak, żeby generować około 100-150 obr/min na tarczy rozsiewacza, bo napęd bezpośrednio z WOM dla mnie był trochę za szybki i mogło by trochę za bardzo uszkadzać te młode roślinny co na wiosnę już ruszają jak się wymiata. Zresztą po wymiataniu zaleca się jakiś zabieg na leczenie "ran" powstałych po szczotce, najlepiej Topsin jak na kupiłeś jakieś zapasy i do tego aminokwasy. I potem ewentualnie jakaś siarką+miedź żeby zatrzymać trochę choroby które mogą zacząć się rozwijać na tych uszkodzonych fragmentach. Zamiast Topsinu można też dać Perhydrol(Huwa San) ;)

Opublikowano

Dzięki za cenne rady, z topsinem słabo bo jeszcze tylko została mi jedna butelka tip topu a co do szczotki to też rozkminiałem czy z womu nie będzie za szybko ale to jeszcze przemyślę, najwyżej zrobi się z silnikiem hydraulicznym tak jak piszesz.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, rafal25791 napisał:

Dzięki za cenne rady, z topsinem słabo bo jeszcze tylko została mi jedna butelka tip topu a co do szczotki to też rozkminiałem czy z womu nie będzie za szybko ale to jeszcze przemyślę, najwyżej zrobi się z silnikiem hydraulicznym tak jak piszesz.

Możesz zrobić z WOM, a jak coś to dołożyć silnik hydrauliczny to nie jest jakiś problem. A jak nie masz już Topsinu to Huwa San też będzie odpowiedni ;)

Opublikowano (edytowane)

@kamil0qwe

przecież nie ma odpowiedniej temperatury do oprysku a po za tym te szkodniki żerują powyżej 10stopni

w tych obecnych temperaturach to nawet widoczne objawy działania glifosatu będą nie po tygodniu a po trzech

22 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zresztą po wymiataniu zaleca się jakiś zabieg na leczenie "ran" powstałych po szczotce, najlepiej Topsin jak na kupiłeś jakieś zapasy i do tego aminokwasy. I potem ewentualnie jakaś siarką+miedź żeby zatrzymać trochę choroby które mogą zacząć się rozwijać na tych uszkodzonych fragmentach. Zamiast Topsinu można też dać Perhydrol(Huwa San) ;)

Na topsin to raczej za zimno może być na początku marca lub wcześniej przed przykryciem😁 .

mówisz o nordox +siarka

co do wom to można dobrać odpowiednie obroty silnika i też będzie robić robotę😉

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, racyl napisał:

Na topsin to raczej za zimno może być na początku marca przed przykryciem😁 .

mówisz o nordox +siarka

No to zostaje Huwa San ;) 

Nordox 1,5kg/ha + Siarka 80 5-6kg/ha. Tylko po tym zabiegu lepiej nie przykrywać przez około 10 dni włókniną, chyba, że chce się mieć włókninę tylko na jeden rok ;) Siarka działa na włókninę i ją osłabia.

Opublikowano

coś jeszcze rozkłada włókninę ? gdzieś na niewielkim kawałeczku, gdzie nie było nawet siarki to się zaczęła dosłownie rozpadać

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, racyl napisał:

coś jeszcze rozkłada włókninę ? 

Raczej nie słyszałem, wiem tylko o tej siarce, znajomy miał na zagonach z agrotkaniny, i pryskał siarką, to po 1,5 roku ta agrotkanina na zagonach się rozleciała ... Póki leżała, to leżała, ale jak brałeś ją w rękę to się rozlatywała.

Opublikowano (edytowane)

co lepiej pokryje liście  opryskiwacz z psp czy fragaria ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Panowie, Stosował ktoś z was w truskawce program nawożenia od Timac Agro?

Mowa o takich produktach jak nawóz posypowy Eurofertill 33 n process, oraz nawozach dolistnych Fertiacyl Starter, Fertileader Vital itd.?

Edytowane przez blabla
Opublikowano

a daj sobie spokój z pryskaniem w tym roku 😄. jak to kolega powiedział poziom przemarzania i coś w tym jest 😄

taki poziom jest poniżej poziomu oprysku. także przemrozi ten oprysk