Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

To w truskawce tak szybko znika bo zaraz po zerwaniu jest sprzedana i zjedzona rozumiem .

Nie znika, raczej dozwolone progi pozostałości są wyższe niż w innych owocach ;) 

Opublikowano

ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka   -     3 dni,

jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,

porzeczki, agrest -  20 dni,

winogrona (konsumpcja bezpośrednia) -   28 dni,

winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.

Wszystkie środki w truskawce są zazwyczaj 3 dni samo zdrowie .

Opublikowano (edytowane)

Tylko o to że czasem ktoś kupi i dostanie sraczki nawet przypadkowo czy w takiej truskawce faktycznie jest bezpieczna jak by były zrobione badania .

Truskawki i dzieci jedzą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, galan99 napisał:

Tylko o to że czasem ktoś kupi i dostanie sraczki nawet przypadkowo czy w takiej truskawce faktycznie jest bezpieczna jak by były zrobione badania .

Truskawki i dzieci jedzą .

Ktoś dopuścił te normy pozostałości, jacyś mądrzy ludzie, tak, że mają nie szkodzić. Już tu kiedyś opowiadałem, nwm jak inne środki, ale Signum, Switch i Luna Sensation, po 48 godzinach  pozostałości już są poniżej dopuszczalnej normy. A czy ta norma jest szkodliwa czy nieszkodliwa dla człowieka tego nie wiem, jakaś mądra głowa powiedziała, że tyle może być, żeby nie było szkodliwe i ja się tego trzymam.

Osobiście zbieram owoce gdy minie karencja, ale wiem, że nie wszyscy rolnicy tak robią.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Ja wszystko co pryskam to i tak samo próbuje jak i klient który kupuje. nigdy nic mnie nie bolało po żadnych użytych środkach.

z tego co wiem to ty @galan99 lubisz  ładować tebukonazol w truskawce a on ma zdaje sie 35dni karencji 😂 na pewno jest zdrowy 😂

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

Ja wszystko co pryskam to i tak samo próbuje jak i klient który kupuje. nigdy nic mnie nie bolało po żadnych użytych środkach.

z tego co wiem to ty @galan99 lubisz  ładować tebukonazol w truskawce a on ma zdaje sie 35dni karencji 😂 na pewno jest zdrowy 😂

Ja tak samo jem swoje owoce ;) I nigdy nie miałem po nich problemów xD Chyba, że zjem ponad kilogram na raz, to trochę są problemy, ale po takiej ilości, to nawet ekologiczne dadzą takie efekty xD 

Opublikowano

zabójcza ? to jest według ciebie zabójcze, teraz pryskanie zielonych sadzonek z małą ilością korzeni przybyszowych czy wiosną z małą ilością zielonych liści i większą ilością korzeni przybyszowych

Opublikowano

zawsze trochę te chwasty  przemarzną a jak nie one to oprysk na powierzchni ziemi. jak ich nie masz do tej pory to łąki prze zimę nie będzie na polu

Opublikowano (edytowane)

Na potasil trochę późno, tym bardziej, że nadają przymrozki, potasil, bor czy cynk to raczej wrzesień i do połowy października, siarka 80(5-6kg/ha)+nordox(1,3-1,5kg/ha) teraz jak najbardziej, zneutralizujesz trochę plamistości i pozostałości mączniaka przed następnym sezonem ;) 

Chociaż, z drugiej strony te 3-4 litry potasilu na ha to nie jest jakiś koszt, i jak nie zadziała to nie będzie jakaś strata.

Osobiście robiłem cynk+bor w połowie września i na początku października, pomiędzy tymi zabiegami potasil a siarkę z miedzią jakoś przed 1 listopada.

Opublikowano

A co z tą nową co kupowałeś od Agromena ?

szczotkuje ktoś jesienią ? sporo tych liści jeszcze zielonych i truskawki jeszcze rosną

Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

A co z tą nową co kupowałeś od Agromena ?

szczotkuje ktoś jesienią ? sporo tych liści jeszcze zielonych i truskawki jeszcze rosną

Nie szczotkuj jesienią, chyba, że chcesz żeby wymrozilo, szczotkowanie tylko wiosna ;) przyjdą mrozki i liście poubmierają, a jak wymieciesz, to pozbawisz się naturalnej osłony przeciw zimowym mrozom ;)

8 godzin temu, zimnepiwo napisał:

Ma ktoś dostęp do włókniny używanej (z Niemiec czy innych) ?

Majtki też po kimś używane nosisz? 

Opublikowano (edytowane)

A tak serio to nie wiesz, jakie pozostałości mogą być na tej włókninie, może być taki herbicyd, że w kontakcie z truskawką nic z niej nie zostanie, i całą oszczędność z tej używanej włókniny szlak trafi ;) Te 5-6tys na ha na włókninę, to nie jest jakiś koszt, tym bardziej, że starcza na kilka lat, to wychodzi około 2tys/ha, myślę, że to nie jest duży koszt ...

Opublikowano

@Tomasz0611 też tak samo myślę jak Ty, po za tym te truskawki jeszcze rosną i będą rosły do większych mrozów

sąsiad mówił że w tv widział jak jeden szczotkarką jeździł a drugi za nim mielił glebogryzarką i rak mnie troszkę nakręcił.

zmajstrowałem szczotkarkę i tak się przejechałem po jednym śladzie kawałeczek  ale widać że ładnie idzie

włóknina cholernie podrożała nie wiem czy kupi 12,65x100 p23 za 800zł

Opublikowano (edytowane)

To zostaw szczotarkę do wiosny w spokoju ;) Na wiosnę od znajomego pożyczyłem i zrobiłem u sb dwa przejazdy na porównanie, po sezonie już miałem swoją ;) Tylko na wiosnę trzeba wyczekać odpowiedni moment, tak żeby jeszcze za bardzo nie ruszyły, a żeby nie nadawali już jakichś większych mrozów.

Z chłopakiem latem na giełdzie rozmawiałem, to za wcześnie jeden kawałek wyszczotkował, to bardzo wymarzły, a tam gdzie wjechał już po mrozie to zupełnie inna plantacja ...