Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a ufoludki to mają pozbierać i odszypułkować 😂

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, 3grosze napisał:

Dohler podał ceny minimalne na 2021r.
Truskawka 1,30 kg.

Rozumiem że w tej cenie dają swoich zbieraczy ;) @racyl to jest cena minimalna za towar z szypułą. Ale za razem życzę powodzenia tym co płacą po 3 zł od łubianki z szypułką ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ja nie jestem nastawiony na żadne skupy, mi nawet najgorszy towar pójdzie w detalu. 2-3zł to wszystko zależy od lokalnych realiów. z drugiej strony nie ma co się nastawiać że wszystko łącznie z kosztami zbioru będzie w tej samej cenie co przed rokiem gdy wszystko drożeje.

Nie da się jednoznacznie wyśmiać 3zł nie wiedząc po ile się sprzeda a takie pasożyckie skupy to nawet przy 2zł rwaczowi sensownej kasy nie dają

Opublikowano

Trzeba sobie szczerze powiedzieć że era truskawki przemysłowej w naszym kraju się kończy, i albo trzeba robić dobrej jakości truskawkę deserowa a tylko odpad dawać na skupy, albo kończyć biznes. Nie mamy szans konkurować z takim np Maroko czy Turcją bo oni mają dużo niższe koszty produkcji, i tego nie przeskoczymy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Trzeba sobie szczerze powiedzieć że era truskawki przemysłowej w naszym kraju się kończy, i albo trzeba robić dobrej jakości truskawkę deserowa a tylko odpad dawać na skupy, albo kończyć biznes. Nie mamy szans konkurować z takim np Maroko czy Turcją bo oni mają dużo niższe koszty produkcji, i tego nie przeskoczymy. 

A tak jeszcze niedawno szukano jeleni na kontraktacje Sengi Sengany.

Kiedyś straszyli że nic innego skupować nie będą, a dziś zostaje im brać co jest czyli kartoflane wielkoowocowe odmiany bez koloru i extraktu. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galan99 napisał:

Bardzo dobra cena akurat na pracownika .

Jak ktoś płaci po 3 zł od kosza z szypułą to nawet na pracownika nie starczy przy takiej cenie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś płaci po 3 zł od kosza z szypułą to nawet na pracownika nie starczy przy takiej cenie. 

to co zajmuje szypułkowanie to w tym czasie 2 i więcej urwałby z szypułką więc za te 3zł bez szypułki to nie wiem czy ktoś chciałby ci rwać

Opublikowano (edytowane)

Ale ja mówię o łubiance z szypułka, bez to już po 4 płacili niektórzy u mnie w okolicy, towar drobny to mieli problem pracownika ściągnąć. 

Opublikowano

To truskawka nie będzie uprawiana w Polsce na plantacjach Hektar tylko na kilku  arowch a to rolnictwo jest nie obliczalne .

I co to będzie jak pracownik zechce 4 zeta a truskawka 2 zeta .

Opublikowano (edytowane)

Jak kwitną to Nordoxu już bym nie dawał. Na pewno to czerwona plamistosc? Trochę dziwne żeby w tym momencie się pojawiła, zazwyczaj dopiero w lipcu ją u siebie mogłem zaobserwować. 

• Like 1
Opublikowano

Sam nie wiem na młodej rumbie tam gdzie mokro czerwone plamki okrągłe i takie rozlane(zrobię zdjęcie i wstawię) . A który z podanych oprysków można zastosować (dziś lub w poniedziałek )? 

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj jeszcze kilka dni, ma się ocieplić i wtedy fungicydy będą lepiej  dzialac, ja bym z tego wybrał Signum. Czerwona to niewdzięczna choroba, trudna do zwalczania. Za rok zrób z wiosny, jak ruszy wegetacja a jeszcze nie kwitną z 2 razy Nordox+Siarka, ja od kilku lat już tak robię i fajnie to utrzymuje w ryzach choroby do czasu kiedy temperatura pozwala już na klasyczną chemię. 

• Like 1
Opublikowano

Na wiosnę dałem ,ale samą siarkę miałem poprawić nordox ,ale częste opady i skończyło się na planach .Temperatury  w nocy powinna być powyżej 10 stopni ?

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej jakby było +12 i więcej, ale to patrząc po prognozach chyba za 2 tygodnie ;) chodzi mi o te 2-3 najbliższe noce, ma być +8 a potem wejść na +10 to warto poczekac, będzie lepsze działanie. Chyba że masz już spory odstęp od ostatniego zabiegu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał:

Na wiosnę dałem ,ale samą siarkę miałem poprawić nordox ,ale częste opady i skończyło się na planach .Temperatury  w nocy powinna być powyżej 10 stopni ?

a od wiosny ile minęło ? miesiąc, półtora 😂

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał:

@Tomasz0611 co byś polecił na czerwoną plamistość ?Nordox można czy lepiej co innego ? Tydzień temu był pyrus +captan . Mam jeszcze skorpiona ,signum, lunę, Kenie ,vaxiplant jak by to dać żeby było ok ?

wszystko masz a co użyłeś od mączniaka, antraknozy itp. to że na niektórych środkach nie ma napisane że nie działają na czerwoną to nie znaczy że jej nie ograniczają

Przed chwilą, pafnucy napisał:

może nie wiesz.... jeszcze trwa....

polonista 😂

no niestety żaden środek nawet ten w zbożu tyle nie działa 😂