Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

żeby te ceny jeszcze niższe przypadkiem nie były. to ile teraz trzeba zapłacić zbieraczowi ?

ja nie jestem zwolennikiem jakiegoś nadmiernego pryskania ale zabiegi środkami za kilka stówek mnie przerażają

Opublikowano

Stosowałem metacide na 2 ha w gruncie i w jednym tunelu na próbę i zero efektów... Drogie i nieskuteczne. Jedynie chloropyrifos działa na to dziadostwo ale w dawce x2. 

5 minut temu, racyl napisał:

żeby te ceny jeszcze niższe przypadkiem nie były. to ile teraz trzeba zapłacić zbieraczowi ?

ja nie jestem zwolennikiem jakiegoś nadmiernego pryskania ale zabiegi środkami za kilka stówek mnie przerażają

Są agenci co płacą 3 zł od rwania 😂

Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To niech ci opuchlak zeżre wszystko, jak to cholerstwo się wpakuję to nic nie zbierzesz :) jeden rok mi się wpakowalo w 3 letnia truskawke to zebrałem 5t/ha przemysłu, bo na deser to nawet jeden owoc się nie nadawał. I chloropiryfos słabo na to cholerstwo działa, Klozer wg mnie zdecydowanie lepiej sobie poradził. W mojej okolicy sporo sadow jabloniowych, gleba nieruszana, to mnoży się to dziadostwo tam na potęgę i potem wędruje do mnie na pola. 

Co to jest 750zł, raptem 200kg truskawki deserowej. A jak tego nie dasz to zamiast 25-35t/ha to masz 5t/ha owocu o bardzo słabej jakości. 

wcale nie trzeba w okolicy dużej ilości sadów, wystarczy trochę drzew i to cholerstwo wyłazi nawet z trawy koło domu. co 4 lata jest tego bodajże najwięcej.

chloropiryfos miał sens gdy sie glebę wymięszało i regularnie pryskało a tak z doskoku nie wiele to dawało.

z tym kloserem może być podobnie

Opublikowano

Te 500 zł trzeba na ha liczyć na jeden zabieg. Jedne tańsze drugie droższe. Około 3,5 na same opryski. Ciężko powiedzieć ile zbieraczowi. Będzie zależało jak na granicy będą przepuszczać 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, dymek333 napisał:

Stosowałem metacide na 2 ha w gruncie i w jednym tunelu na próbę i zero efektów... Drogie i nieskuteczne. Jedynie chloropyrifos działa na to dziadostwo ale w dawce x2. 

Są agenci co płacą 3 zł od rwania 😂

pewnie Polakom 3zł płacą. u mnie 2,5zł było dla okolicznych a teraz od tej gadaniny w tv to może im się w d*pach poprzewracać i będą chcieć więcej. jeszcze z późnych( florence, malwina) lub wczesnych to jest z czego zapłacić bo i truskawka droższa ale z tych ze środka sezonu to różnie może być

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jak wprowadza że do unii z państwa poza strefy Schengen będą mogli wjechać tylko ci co byli szczepieni lub coś innego wymyśla to różnie może być. Niemcy będą mieli problem z pracownikami to po Polakom ułatwiać

• Haha 1
Opublikowano

Właśnie Ukrainie 3 zł... To nic że wszystko w chwastach i dziennie max 30 koszy. Trzeba by było pracownikom internet siekierą odjeb*ć to wtedy byłby porządek. 

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, cinek1808 napisał:

Jak wprowadza że do unii z państwa poza strefy Schengen będą mogli wjechać tylko ci co byli szczepieni lub coś innego wymyśla to różnie może być. Niemcy będą mieli problem z pracownikami to po Polakom ułatwiać

Tu się mylisz połowa maja i do Niemiec wszyscy pojadą jak jechali do pracy wystarczy tylko test zrobić nie trzeba być zaszczepionym . Natomiast Ukraina jest po za Unią i Schengen .

Opublikowano
10 godzin temu, dymek333 napisał:

Właśnie Ukrainie 3 zł... To nic że wszystko w chwastach i dziennie max 30 koszy. Trzeba by było pracownikom internet siekierą odjeb*ć to wtedy byłby porządek. 

Jak by nie dali im po te 3zl to nikt do rwania by nie przyszedł na taką plantację :) moi też coś marudzili na 2zeta od kosza, bo gdzieś jest więcej płatne, to powiedziałem im, że niech tam jadą, ale jak moi wysłali im zdjęcia moich truskawek, to tamci się pytali czy nie ma u mnie robotu :)

Opublikowano

to tak samo u mnie 3 lata temu na późnej malwinie 3 letniej sadzonej wtedy co 70cm gdzie się potwornie zagęściła i owoc był drobny i nikt nie chciał go rwać z domowników po za jednym sąsiadem który zarzyczył sobie 4zł od łubianki a że truskawka już wtedy była powyżej 10zł /kg to każdemu się opłaciło

od tej pory nie zostawiam malwiny na 3 rok a człowiek więcej zarabia przy stawce 2,50zł/łubianka  niż przy tych 4zł

Opublikowano

to po ch*ja głosowali idioci na PIS ? myśleli że skąd będą brali pieniądze dla nich jak nie z podwyżek

Opublikowano (edytowane)

Dużo ludzi sadzi mlecz w Zamojskim na jesieni płacili za sadzenie mleczu za godzinę 17 zł żeby było komu sadzić tego już nie zatrzyma że tani będzie pracownik zaraz będą płacić 20 zł za godzinę bo młodzi nie chcą robić a korzeń mleczu co rok tańszy plantacji przybyło bardzo dużo .

Teraz kopią na wiosnę kopaczkami traktorowymi i sami zbierają bo nie było pracownika pozyskać na jesieni takie czasy pracownik to przedział 50 lat do 65 lat młodszych jak 30 trudno pozyskać jak by płaca była 50 zł za godzinę to może i by byli .

Zobaczymy co ten rok przyniesie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

nikt przecież całe życie nie będzie sadził mleczu czy zbierał truskawek ale po tym sztucznym podnoszeniu płac ludziom wmówiono że nawet na tych dorywczych robotach zarabiać kokosy więc po co mają się uczyć, starać i zdobywać kwalifikacje jak od razu im się wszystko należy

Opublikowano (edytowane)

Można ale ale mozna zebrać 130 łubianek po 4 zł za łubiankę i to samo mieć ludzie nie są głupi dziś .

Dodam że sami plantatorzy wszystko psuja jen płaci 2,5 zł a drugi da 3 zł a trzeci  bo mu bardzo zależy zapłaci 3,50 i tak spirala płac się nakręca .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

W tamtym roku płaciłem Polakom po 3 zł za łubiankę jak była ponad 15 zł . To miałem więcej ludzi na polu niż rządków. Była taka jedna co uzbierała 100 lubianek do południa. Wychodzi 300 zł. Jak cena spadła to o ja obniżyłem na 2.5 łubiankę to jeszcze 5 osób przychodziło. A po 2 zł nie chcieli zbierać. Tylko mi z Ukrainy zostały 

• Like 1
Opublikowano

bądźmy poważni nikt cały dzień nie będzie rwał  truskawek przez te 1,5 miesiąca bo fizycznie nie da rady. jak zarobi 300zł to jest dobrze.

po drugie truskawka rwana w upale kiepsko nadaje się do handlu na drugi dzień

ci co rwą przez całe dnie do wieczora to przeważnie na skupy a tam nie ma za bardzo z czego płacić zbieraczom.

Ja chcę mieć ładny towar do detalu a zarazem osiągam większe ceny muszę rwać od 5 rano do jakieś 10-11 i od 15 do wieczora to muszę ludzi jakoś zmobilizować.

niech się trafi taki rok deszczowy jak ten 2020 to chcąc mieć ładny towar i unikając nadmiernej ilości zabiegów w czasie zbiorów jestem zmuszony zbierać tylko od rana do południa z kilkoma dostawami