Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie potrzeba temu co nie ma z nim problemu.

dziad rośnie do 2m wgłąb to nie tak łatwo go się pozbyć

tyle co ja przez tyle lat wapna nasypałem a on dalej rośnie, po pryskaniu chwastoxem, starane, fernando on szybko odbija

Opublikowano

to nie jest łatwa truskawka do uprawy a plon ma mizerny

Opublikowano
53 minuty temu, racyl napisał:

nie potrzeba temu co nie ma z nim problemu.

dziad rośnie do 2m wgłąb to nie tak łatwo go się pozbyć

tyle co ja przez tyle lat wapna nasypałem a on dalej rośnie, po pryskaniu chwastoxem, starane, fernando on szybko odbija

Kiedyś też miałem z nim problemy, ale wapno + głęboszowanie i po problemie :)

Opublikowano

ja mam takie place na paru działkach. było raz głęboszowane ale nic nie dało

gdyby mieć swój głębosz to by jeździł te place wdłóż w poprzez co jakiś czas a tak to d*pa bo nikt za bardzo nie chodzi po zarobkach

4 lata pod rząd wapnem tlenkowym było wapnowane, kartofle od tego parszywe aż były a skrzyp dalej rośnie

8 minut temu, zimnepiwo napisał:

Może i słaby plon ale wygląd ma i można cenę podnieść. Jakoś z tą truskawką jeszcze nie miałem problemu ze zbytem.

jak nie masz dobrej gleby i doświadczenia to się nie bierz za takie problematyczne uprawy.

co innego to widzieć u kogoś a co innego wyprodukować

Opublikowano (edytowane)

no właśnie jednego roku robił mi znajomy przed truskawką, co prawda pojedyńczo przeszedł.

I to nic nie pomogło tam gdzie był skrzyp to dalej został. co innego jak jest swój to podepniesz kiedy chcesz i przejdziesz kilka razy

@Tomasz0611  używałeś   Qrop mix Saletra potasowo wapniowa Gran  ? czy wolisz nitrobor ?

zimne piwo co jednemu wydaje się że to jest już mega cacy dla innego to nawet do pięt nie dorasta

mało kto umie się przyznać że czegoś nie umie zrobić albo po prostu nie umie być krytyczn

sam napaliłem sie flair 2lata temu i 800zł poszło się walić  pod glebogryzarkę i pług

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Mam kilka odmian , może nie hektarami jak ty tylko po parę rzędów ale widzę na co mogę u siebie liczyć. Może nie zbieram ileś tam ton z tego kawałeczka , ważne że JA jestem zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, racyl napisał:

@Tomasz0611  używałeś   Qrop mix Saletra potasowo wapniowa Gran 

Saletry potasowo wapniowej nigdy nie używałem, w tym roku tylko pierwsza dawka dam rosaferty 5-12-24 + 12-12-17 + polidap a reszta taśmą. Jak saletra wapniowa do fertygacji tyle samo praktycznie kosztuje co nitrabor, to wiadomo co wybrać. 8-17-41 do fertygacji 200zl a 5-12-24 w granuli to wydatek 85 za 25kg, to jak się policzy, uwzględni lepsza wchlanialnosc w przypadku fertygacji, to wychodzi jedna i ta sama cena. 

Samej saletry potasowej też staram się nie stosować, bo jak jej używam to mam problem ułożyć azot, wychodzi mi go za dużo. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

to mieszasz te rosaferty ?  polidap ?

ale jak miałbyś wybrać nitrabor czy te wapniówka to co byś wziął ? bor też pożądany pierwiastek

nie stosując ferdygacji

Opublikowano (edytowane)

Mieszam, proporcje dobieram w zależności od działki(badań gleby) i do tego około 25-50kg/ha polidapu, oczywiście. A co do saletry porasowo-wapniowej to wszystko zależy jakie mamy zasobności, bo saletra to azot, a jego nadmiar może być oplakany w skutkach. Ja praktycznie rezygnuje z saletry w granuli, tylko w jednorocznych i po zbiorach, po koszeniu liści. Mozna też kupić osobno saletrę potasowa i osobno wapniowa i dać w fertygacje. Ale to wszystko zależy od bilansu składników w glebie, wtedy można sobie dobierac nawozy tak żeby było ok. 

Sama saletra potasowo-wapniowa jest ok, zależy tylko czy uda ci się wszystko w miarę zbilansowac, żeby nawożenie wyszło ok. 

Opublikowano

bo ta potasówka pochodzi z programu nawozowego truskawki polowej i tak pytam co o tym sądzisz

Opublikowano (edytowane)

Mi się akurat nie zgrywala do planu nawożenia, ale jeżeli tobie pasuje gdzieś ja wpisać, to jak najbardziej ok. Trzeba aby mieć na uwadze, że to praktycznie sam azot azotanowy. 

Opublikowano (edytowane)

to jest realne dać w rządki

150kg nitrabor przed kwitnieniem i 150kg/ha  i  150kg/ha unikacalcium lub tej wspomnianej jak owoce zaczynają się czerwienieć  i żeby potem truskawka była zjadliwa, nie kwaśna i owoce nie były miękkie ?

to pochodzi z pragramu yara

w tym tygodniu dałem 250kg/ha  polifoski start w rządki

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

po to rozsiałem żeby pogryść trochę, opryskać może w następnym tygodniu  no i troszkę przykryć

truskawki kompletnie uśpione, praktycznie kilka lat już już nie bło takich truskawek uśpionych o tej porze

rano to jeszcze się jakoś siało  a już po 9  lepiło się do kół

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

ja tam stompa bez deszczu boję się używać, tylko w deszcz. z resztą i tak wiosną go nie daje bo i rumiany po nim się pojaiwają

co myślisz o tym azocie azotanowym w dwóch dwakach 150kg/ha ?

Edytowane przez racyl