Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak to jest z tym wyliczeniem zapotrzebowania danej kwatery na wodę ? gdzie nie spytam to ludzie sprzedający nawodnienia nie umieją policzyć realnego zapotrzebowania na wodę uwzględniając że taśmy pracują przy ciśnieniu poniżej 1bara.

każdy sprzedawca liczy zapotrzebowanie na wodę dla taśm przy ciśnieniu takim jakie daje pompa a przecież tak nie jest

prosty przykład

- taśma o wydatku 5l/h/m

- rzędy długość 108m

- ilość rzędów spiętych w kwaterze: 14

-wydatek pompy 70lminut

Opublikowano
Mi w Agrosimexie pan wyliczył taśmy praktycznie idealnie, miało być 0.8bara na filtrze przed taśmami, rzeczywiście wyszło 0.7 bara, bląd obliczen. Mi z moich obliczen wychodziło 0.85 bara, ale chciałem się upewnić. Podaj mi model pompy, głębokość lustra wody, jaka rura do przesyłu, odległość to coś można policzyć ;) To co podałeś to za mało do wyliczeń ;)
Opublikowano

Racyl w twoim przykładzie pompa jest za mała, Żeby uzyskać ciśnienie w okolicy 1 bara i żeby wody starczyło na wszystkie linie potrzebna jest minimum pompa o wydajności 7500 litrów na godzinę czyli w okolicy 125-130 litrów na minutę. Jednak trzeba doliczyć straty poprzez odległość pompy do kwatery

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

jak to jest z tym wyliczeniem zapotrzebowania danej kwatery na wodę ? gdzie nie spytam to ludzie sprzedający nawodnienia nie umieją policzyć realnego zapotrzebowania na wodę uwzględniając że taśmy pracują przy ciśnieniu poniżej 1bara.

każdy sprzedawca liczy zapotrzebowanie na wodę dla taśm przy ciśnieniu takim jakie daje pompa a przecież tak nie jest

prosty przykład

- taśma o wydatku 5l/h/m

- rzędy długość 108m

- ilość rzędów spiętych w kwaterze: 14

-wydatek pompy 70lminut

Ja pompą 300l/min jestem w stanie nawodnić pół ha z taśmami na każdej redlinie. Wydatek taśm 2,5l cisnienie 0.6-0,7 bar. Kwatera oddalona od ujęcia wody jakieś 250m. Ważne jest też na jakiej głębokości będzie pompa. 

Opublikowano

Od głębokości lustra wody jest ważne bo ponieważ na każde 10 metrów lustra wody w dół ciśnienie spada o 1 bar oraz przy pchaniu wody 100 metrów też spada jeden bar Tu bardziej chodzi o wydajności pompy żeby starczyło wody

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Mi w Agrosimexie pan wyliczył taśmy praktycznie idealnie, miało być 0.8bara na filtrze przed taśmami, rzeczywiście wyszło 0.7 bara, bląd obliczen. Mi z moich obliczen wychodziło 0.85 bara, ale chciałem się upewnić. Podaj mi model pompy, głębokość lustra wody, jaka rura do przesyłu, odległość to coś można policzyć ;) To co podałeś to za mało do wyliczeń ;)

to co podałem jest zasilane pompą 70l/minutę czyli 4200l/h a wysokość podnoszenia 70m

wysokość do lustra 12m , rura 40, długość rury do pola nie ma znaczenia bo jest teren płaski

to podlewam nie z wyliczeń tylko z praktyki. interesuje mnie jak taśmie z obliczeń  o zapotrzebowaniu 7560l/h wystarcza wydatek z pompy 4200l/h

1 godzinę temu, tomn95 napisał:

Ja pompą 300l/min jestem w stanie nawodnić pół ha z taśmami na każdej redlinie. Wydatek taśm 2,5l cisnienie 0.6-0,7 bar. Kwatera oddalona od ujęcia wody jakieś 250m. Ważne jest też na jakiej głębokości będzie pompa. 

no to ja z drugiej studni podlewam pompą (240l/min wysokość podnoszenia 115m) powierzchnię 0,26ha tez na każdym rządku. wydatek taśm 5l/m/h

dla mnie głebokość zanurzenia aż takiego nie ma znaczenia bo mam do lustra 12m a pompę mam spuszczoną przed 20m metrami, tracę tylko 2bary

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

wysokość do lustra 12m , rura 40, długość rury do pola nie ma znaczenia bo jest teren płaski

Ma znaczenie, jak za mały przekrój rury to tracisz cisnienie, pompa niepotrzebnie nabija ciśnienie, przez co spada jej wydatek w l/min. Podam ci na moim przykładzie, na jedno pole mam linie przesylowa 400m PE75 i tam na taśmy wchodzi mi 1 bar, na drugie pole mam 150m PE75 i 150m PE63, na taśmy wchodzi 0.7 bar. Do zasilania taśmy potezebne jest 22m3/h. Na tym przykładzie widać jak rura 63 jest za mała do przesyłu takiej ilości wody. Chyba na stronie Instytutu w skierniewicach jest taki kalkulator i można sobie wyliczyć jaki jest spadek ciśnienia na długości rury przesyłowej przy danym przepływie. Tak samo śmieszy mnie koledzy jak piszecie o wydajności swoich pomp głębinowych, to co podają wam w broszurkach to wydajność max osiagana przy niskim cisnieniu, wraz ze wzrostem ciśnienia spada wydajność pompy, podam na swoim przykładzie, korzystając z tasm mam ciśnienie NA POMPIE 5 bar i wydajnosc 22m3/h, na deszczowni ciśnienie 8 bar NA POMPIE ale wydajność spada mi do 14-15m3/h. Nie spotkałem jeszcze takiej pompy glebinowej która ma stala wydajność w pełnym zakresie cisnienia. Dane uzyskane z przepływomierza, manometr zamontowano na poziomie gruntu, lustro na 18m więc dodaje po 2 bary do wskazania manometr. Z tych obserwacji mogę wam jeszcze powiedzieć że producent pompy zastrzega sobie ze wydajność max może się różnic +-5%, w przypadku obu pomp które miałem zamontowane wydajność zawsze była o 4% mniejsza niż w broszurze, pompy SPO od Omnigeny.

racyl napisał:

dla mnie głebokość zanurzenia aż takiego nie ma znaczenia bo mam do lustra 12m a pompę mam spuszczoną przed 20m metrami, tracę tylko 2bary

Tracisz 1.2 bara a nie 2 bary, ważne jest położenie lustra wody a nie to jak głęboko wpuszczona jest pompa, mogła by być i wpuszczona 50m a ty i tak tracil byś 1.2 bara.

Lok125 napisał:

Od głębokości lustra wody jest ważne bo ponieważ na każde 10 metrów lustra wody w dół ciśnienie spada o 1 bar oraz przy pchaniu wody 100 metrów też spada jeden bar Tu bardziej chodzi o wydajności pompy żeby starczyło wody

Kłamstwo, jeżeli jest odpowiedni przekrój rury to na pchanie będziesz mało tracil, rzędu 0.2 na każde 100m rury, oczywiście jeżeli będzie dobrze dobrana linia przesylowa, bo jeżeli będziesz chciał pchać 25m3/h rura PE50 będziesz tracil 5 bar, ta sama ilość rura PE90 będziesz tracil 0.2 bara, jak widać na powyższym przykładzie dobór rury przesyłowej do pompy ma kolosalne znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

tylko że już w samych pompach są ograniczenia przepływu(dławienia) bo każda pompa posiada zawór zwrotny, dodatkowo jak ludzie używają tej pompy do domu to montują dodatkowy zawór zwrotny . często te same pompy mają w środku dyfuzory czy inne wynalazki do podwyższenia ciśnienia i też to już w samej pompie będzie ograniczało wydatek.

Z drugiej strony jakby nie było ciśnienia w taśmach to by woda nie doszła do końców taśm

mówisz spada przez to że jest kawałek zasilania na rurze 63 ale pytanie czy jest taka sama ilość i długość rzędów do podlania na obu kwaterach co na rurze pe75 ? dołożysz/odejmiesz/skrócisz rzędy i już będzie różnica ciśnień

to gdzie można zobaczyć ile dana średnica rury jest w stanie przesłać z jak najmniejszymi stratami  ? i kolejne pytanie jaką dobrać średnicę rury do danej wydajności pompy.

ja wiem że wydatki deklarowane przez producentów a te rzeczywiste się różnią

ja  się nie kłucę że wydatek pompy jest taki sam przy każdym ciśnieniu.

wzrost ciśnienia powoduje spadek wydatku i na odwrót

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

mówisz spada przez to że jest kawałek zasilania na rurze 63 ale pytanie czy jest taka sama ilość i długość rzędów do podlania na obu kwaterach co na rurze pe75 ? dołożysz/odejmiesz/skrócisz rzędy i już będzie różnica cisnien

Kwatery praktycznie takie same, tyle samo rzędów może na jednym polu jest 160 m a na drugim 163m

Opublikowano

no to przecież to ma znaczenie na spadek ciśnienia bo rośnie Ci wydatek na wodę na taśmach

mam w drugiej studni pompę 3kw o wydatku 240l/m 115m podnoszenia i daję radę uciągnąć mi tylko 28 rzędów długości 108m  a w pierwszej studni pompą 1,1kw 70l/minutę i 70m podnoszenia i mogę podlewać nią 14 takich samych rzędów

to jak to zrozumieć logicznie

obie praktycznie mają taką samą długość od studni do pola, taką samą rurę pe 40.

spodziewałem się że tą pompą 240l/minutę uciągnę 4 razy tylę co tą małą a tu zonk

Opublikowano (edytowane)

No masz zonk bo masz spadki na przesyle, zamontuj rure 63 i zobaczysz różnice. Nie wiem czy aż taka różnica żeby była różnica 0.3 bara, to tylko 120 m taśmy różnicy(6240m a 6360m, tylko 1% różnicy długości)  , a zauważam spadek ciśnienia na taśmach a manometr przy pompie pokazuje o 0.5 bara więcej, czyli na tym odcinku(150m) PE 63 mam straty o 0.8 bara większe niż na odcinku rury pe75 o długości 250m, to pokazuje że rura pe63 jest za mala do mojej pompy i dlawi mi przepływ, przez co do tasm doplywa zbyt mało wody i nie jestem w stanie wygenerować takiego ciśnienia jak na innej kwaterze.

Rura PE 40 to zdecydowanie za mało do przesyłu 240l/min, teoretycznie tracisz 5 bar na każde 100m rury, powoduje to dlawienie pompy i spadek jej wydajnosci, zamontuj rure PE63/75 a zobaczysz różnice, dla 63 strata to 0.5 bar na 100m a dla 75 to 0.25 bara na każde 100m, aktualnie pompa musi pracować na wysokim cisnieniu przez co spada jej wydajność :)

Pompa po prostu znajduje sobie nowy punkt pracy, prawdopodobnie na wydajności około 140l/min :)

Na tej stronie jest kilka fajnych kalkulatorów i można sobie co nieco policzyć http://www.nawadnianie.inhort.pl/

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

mniejsza średnica rury wiadomo  zdławi ale i ta większa długość taśm ma znaczenie bo woda ucieka przez tą dłuższą taśmę, a jak ucieka przez tych dodatkową ilość emiterów to i ciśnienie się obniży

tak samo metodą prób i błędów wyznaczałem ile uciągnie rzędów pompa 70l, 70m. dodawanie kolejnych rzędów miało wpływ

A czemu masz taką pompę z takim niedużym podnoszeniem

przeglądałem te kalkulatory ale tam nic nie ma konkretnego po za pierdołami o rozstawie rządków i odległości roślin w nim.

policzyło mi wydatek mody na kwaterę 75,6 m3/h/kwaterę 😂

tylko że ja mam taśmy o wydatku 5l/h/m, rzędy 108m, ilość 28 więc wychodzi 5x108x28= 15120l/h=15,1m3

można się bawić manometrami a mnie interesuje konkretna wiedza jak wyliczyć  ile rzędów na raz mogę podlewać daną pompą. wiadomo nikt na raz nie będzie się pchał w superwydajną pompę żeby podlać np 1,5ha tylko będzie sobie spinał pewną ilość rządów w daną kwaterę i poprostu przełączał nawadnianie na poszczególnych kwaterach

to ile wody poleci na 1ha, roślinę, kwaterę to potem sobie będzie liczył z tych kalkulatorów żeby wyznaczyć ile czasu podlewać kwaterę

Jasna sprawa że rura pe 40  jest za mała do pompy z króćcem tłocznym 2 cale . jest sens dawać większą niż pe 63 do pompy z króćcem 2cale ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Pompa ma podnoszenie 145m :) A to że jest małe ciśnienie na pompie oznacza że mam dobrze dobrany przesył-małe straty.  Większe podnoszenie mi niepotrzebne, po co płacić za większą pompę :) Jak masz źle dobrany przesył to na pompie bije ciśnienie, spada wydajność, płacisz za prąd a przy taśmach gooowno z tego masz :) Ogólnie wysokie podnoszenie jest potrzebne przy deszczowni, do taśm ważny jest wydatek + podnoszenie większe 50-60m niż głębokość lustra wody, większe podnoszenie nie szkodzi, ma jakiś wpływ ale powiedzmy minimalny, chyba że źle dobrany jest przesył wtedy widać różnice w podnoszeniu :)

W twoim przypadku z tą drugą pompą tracisz przez przesył, gdybyś dobrał dobrze przesył to spokojnie myślę że podłał byś te 40 rządków :)

A w kalkulatorze myślę że źle wpisałeś i podałeś że jest 5 kapilar na metrze każda o wydatku 5l/h :) Bo jak wpisałem po swojemu i wychodzi idealnie jak wyliczyłeś czyli 15,12m3/h :)

32 minuty temu, racyl napisał:

Jasna sprawa że rura pe 40  jest za mała do pompy z króćcem tłocznym 2 cale . jest sens dawać większą niż pe 63 do pompy z króćcem 2cale ?

Ja mam krócieć 2" a potem PE 75, ogólnie nie ma zasady że jak króciec 2" to rura PE63, możesz sobie i PE90 założyć, tu raczej trzeba wyliczać tak, żeby na przekroju rury woda nie płynęła szybciej niż 2m/s, bo wtedy powstają zawirowania wewnątrz rury i spada przez to ciśnienie, bo siła tłoczonej wody jest wykorzystywana na pokonanie tych zawirowań :)

Myślę że jeżeli pompa ma te max 15m3/h to PE63(spadek o 0.6bar/100m) lub ewentualnie PE75(0.25bar/100m). Zależy teraz jak daleko masz, jeżeli do 300m myślę że 63 styknie, 2bary to nie aż tak dużo, jeżeli dalej tłoczysz skłaniał bym się ku PE75.

Opublikowano (edytowane)

ok doczytałem i już rozumiem

mówisz przesył dobrać tylko że szukałem złączki mosiężnej do pe 75 na 2" to nawet ciężko o taką

Jakbym uciągnął 56 rzędów po 108m na raz to byłoby coś. w studni to mam pe 63 potem to rozdziela się na dwie nitki pe 40

do pola mam 150m + długość poprzecznej rury co zasila taśmy

da się wyliczyć jaką wydajność powinna mieć pompa aby zasilić moje 56 rządków, 108m długości i z taśmami 5l/m//h ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Jak 150m to 63 powinno być ok, 56 rzędów po 108m licząc 5l/m/h to może być ciężkawo, to jest 30m3/h. Twoja pompa ma 240l/min, co daje 14,5m3/h, co według obliczeń starczało by na 27 takich rządków. Nwm jakim cudem teraz daje ci radę te 28 rządków, chyba że ciśnienie na wejściu na taśmy 0.2 bara i ledow co kapie i tak na prawdę nie jest to 5l/h/m tylko znacznie mniej, bo trzeba pamiętać że wydatek taśm podawany jest przy ciśnieniu roboczym i w zalezności od zmian cisnienia się zmienia( dla Rivulisa np ciśnienie robocze wynosi 0,6bar).

Masz w ogóle jakiś manometr przy wejściu na taśmy, wiesz co tam mniej więcej się dzieje ?

Ja nie proponował bym zmieniać pompy tylko kupić taśmy o wydatku 2,5l/h/m wtedy wszystko powinno hulać na obecnej pompie :)

Ja mam np 39 rządków, 160m każdy, do tego taśmy o wydatku 3l/h/m, to pompa SPO 17-13 o wydatku max 22m3/h(366l/min) zasila mi to może trochę za wysokim ciśnieniem(0,7 bar na wejściu na taśmę), przy poborze przez taśmy około 19m3/h.

Tam gdzie nie mam tej nieszczęsnej 63 dobija to 1bara, to jest już wysokie ciśnienie jak na taśmy, nie powinno się raczej przekraczać 1,5bar.

Opublikowano

tak ledwo co to nie kapie, nie są jakieś fleki, lekko się uginają . mam teraz POLITAPE     firmy  POLIEXT. to z resztą widać jak się eksperymentuje z przyłączaniem większą liczną rządków, że jak jest za dużo, małe ciśnienie to zeby woda dotarła na końce rządków potrzeba dużo czasu a przy tej liczbie 28 dośc szybko woda dochodzi na końce i po godzinie ładnie jest przemięknięte

nie wiem jak to policzyć. przy pompie zgoda są duże straty bo średnica rury 40.

Ale przy tej pompie drugiej 70l i 70m to rura pe 40 jest w sam raz. 12-14 podlewa się dobrze a w poprzednim roku po zbiorach ze względu na sadzonki to i 21 rzędów uciągnęła ale to wiadomo już takiego ciśnienia na taśmach tam nie było i godzinka było za mało ale też dawała radę ładnie podlać przez te 1,5-2 godziny

to policz ile rządków z obliczeń powinna uciągnąć ta mniejsza pompa

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie około 8 rządków :) Ale może być inaczej :)  Dla mnie manometr zamontowany na wejsciu na deszczownie, jak i przy filtrze do taśm to podstawa, wtedy wiem co się dzieje i czy ciśnienie jest takie jak powinno być. Najgorzej wychodziło mi podlewanie latem w godzinach 20-22, były spadki napięcia elektrycznego w sieci zasilającej i od razu to widziałem na manometrach, zamiast 0,7 miałem około 0,65 bara, pompa już tak ładnie nie tłoczyła :) Mogę ci powiedzieć tyle, że taśma przy 0,7 bara jak i przy 1 bar ugina się tak samo, więc to trochę slaby wyznacznik tego czy ciśnienie jest ok :) Niektórzy zasilają taśmy z mauzera na przyczepie, to jakie tam jest ciśnienie jeżeli przyczepa ma 2 metry wysokości ?? ;) 0.3 bara jak mauzer pełny a jak się kończy to już 0.2, a taśmy im działają :) I coś tam kapie, ale na pewno nie z taką wydajnością jak podaje producent. Przy taśmach jeszcze trzeba mieć jakiś tensjometr do kontroli wilgotności, bez tego łatwo przelać lub podać za mało wody, chyba że testuje się jak mój sąsiad, że póki gumiak mu nie chlupnie w błotku to za mało wody w truskawce :)

Opublikowano

jak puszczam na 10 rządków to się boję o taśmy że rozsadzi bo taśmy twarde, przy 12 lekko się uginają. 

szukam odpowiedzi jak to poprzeć wyliczeniami. Myślę że wychodzi 8 rządków z obliczeń przy ciśnieniu taśm np 1bar (są irriga co pracują i na wyższym ) a przecież z pompy rurą na pole woda dochodzi gdzieś z około 5bar . pytanie jak to ugryść

Opublikowano

Skąd wiesz że 5 bar, tak przypuszczasz czy masz manometr ?? U mnie przy tych taśmach co ci podałem w domu mam 4 bar, a 250m PE75 i 150m PE63 dalej mam już tylko 0,8-0,85 przy wejściu na filtr i 0,70-0,75 za filtrem, więc na tym odcinku przesyłu tracę trochę ponad 3 bar, lustro wody jest na 20m więc pompa pracuje na jakiś 60m podnoszenia, przy tym podnoszeniu moja pompa teoretycznie tłoczy 21m3/h a na polu taśmy przy ciśnieniu 0,7 bar według charakterystyki producenta taśm mają wydatek około 3.3l/h/m co daje około 20,6m3/h. Te 0,4m3/h myślę że wynika z niedokładności wyznaczeń charakterystyk przez producenta taśm, tym że lustro wody może delikatnie "pracować" podczas pracy taśm jak i niedokładności charakterystyki pompy, ale myślę że taka róznica między teorią a praktyką jest dopuszczalna i pozwala w miarę poprawnie obliczyć potrzebne taśmy/potrzebną pompę głębinową.

Opublikowano

A jak inaczej wytłumaczyć że pompa z 70l i 70 podnoszenia pompuje z dobrym efektem wodę na 12 rzędów  z taśmami 5l/m/h ? śmiem twierdzić że jest nawet więcej skoro dawało radę uciągnąć 15-21 rzędów

5:12=0,416 bar

bo jak inaczej wytłumaczyć  dobre  działanie

przy rurze pe  40 dla wydatku 4,2m3 to tam straty ciśnienia na długości 150 są około 0,9bar + straty z podnoszenia

nomogram%20rury%20pe%20poradnik%20nawadn

Opublikowano

Nie wiem jak to wytlumaczyc, to technicznie niemożliwe ;) A poza tym jak wykorzystujesz przepływ 70l/min to pompa na pewno wtedy nie ma 70 podnoszenia :)

Bez manometrow to wrozenie z fusów, nie można nic powiedzieć. A te twoje obliczenia 5:12 to już nie wiem co znaczą???

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca takie wróżenie bo:

-woda dopływa do pola z ciśnieniem x

-jest określona liczba y rzędów taśm przy których to podlewanie działa, dochodząc i równomiernie podlewając końce rzędów. podepniesz mniejszą ilość rzędów to tak samo dławisz pompę obniżając jej wydajność czy ryzykując rozerwaniem taśm. podepniesz za dużo rzędów to ciśnienie drastycznie spada i nie jest w stanie dotrzeć na końce rzędów

chcesz czy nie dopływające ciśnienie wody rurą dzieli się na poszczególną ilość odpływów taśmami. wiadomo że nie będzie to równomierny podział ale jednak się dzieli

Edytowane przez racyl
Opublikowano
To według twojej teorii u mnie na taśmach jest 0.02 bara na jednej taśmie, to nic nie powinno lecieć :) :) Przepływ się dzieli, ale nie ciśnienie kolego :) Najpierw sie doksztalcic trzeba ;)
A po drugie jeżeli pompa pracuje na dużym cisnieniu to jej wydatek drastycznie spada :)
Krzywa pompy się kłania, ale o czym ja mówię, ty wiesz lepiej.