Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

chodzi mi o przyspieszenie zbiorów bo te odmiany co mam nigdy nie przykrywałem i nie przemarzły mi jak dotąd. wiadomo coś tam przymrozek uwalił ale nie było tragedii

mam teraz odmiany co warto byłoby je przyspieszyć i rozłożyć zbiory w czasie .

Chciałbym znacznie przyspieszyć zbiory, trochę nie wiem czego się czepić zbiory. A ta folia perforowana to musi być jakieś konkretnej grubości ?

bo sama folia/włóknina  wiosną to pewnie nie wiele da ?

znalazłem coś takiego

https://www.olx.pl/oferta/folia-perforowana-agravit-CID757-IDc8PpT.html

https://www.olx.pl/oferta/wloknina-agrowloknina-truskawki-p-23-10-50-x-100-szyta-promocja-CID757-IDxJycb.html       

Edytowane przez racyl
Opublikowano
A masz typowo wczesne odmiany typu Rumba czy podobne, bo jeżeli coś późniejszego to szkoda przykrywać, a jeżeli wczesne to folia perforowana bez większego znaczenia co do grubości, tylko nie brać cieniutkiego szajsu, to sobie przez 2 lata wykorzystasz. Włoknina przyspiesza o max 5-7 dni zbiory, szkoda kasy, folia to już 10-14 dni, tu jest efekt zauważalny i można coś zarobić na przyspieszeniu.
Tylko folia nie za szeroka, taka max 8m, szersza to bardzo duży ciężar, problem z ewentualnym zwijaniem i rozwijaniem.
Opublikowano (edytowane)

dokładnie Tomek o to mi chodzi żeby zauważyć przyspieszenie a na póżniejszych odmianach nic to nie da

mam rumba, alegro. posadziłem parę krzaków flair i jednak to nie na moje ziemię i doświadczenie.

wydaję mi się że trudno o dobrą wczesną odmianę co nie będzie grymaśna

jakiegoś konkretnego producenta szukać ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Rumba i Allegro sa ok pod folię, ja nie mam jakiegoś konkretnego producenta, biorę z lokalnego zakładu który zajmuje się produkcją folii do okrywania, w moich okolicach jest kilka takich zakładów (Czerwińsk niedaleko :) ), np ja nie muszę wybierać szerokości tylko zrobią mi taką jak ja chcę . Sugerował bym aby nie brać za szerokiej, to nie włóknina, folia tak jak by się skleja jak ma na sobie wodę i później jest problem jak trzeba rozwinąć coś szerszego niż 8m. Włóknina bez problemu 16-18m :)

I nakrywając folią musisz mieć włókninę na zmianę, gdy zauważysz pierwsze kwiaty pod folią to trzeba ją zmienić na włókninę, jeżeli są przymrozki i słoneczne dni to folię trzeba codziennie zwijać i rozwijać bo poparzysz liście, w przypadku włókniny nic im się nie stanie jak nawet kilka dni zostaną pod włokniną. W tym roku widziałem sporo poparzonych plantacji koło Czerwińska, ukraina nie przyjechała i nie zdążyli zmienić folii na włokninę, z tego samego powodu nie odkrywali rano i nie przykrywali wieczorem, truskawki bardzo na tym ucierpiały. No i folia to większy ciężar niż włoknina, krzaki aż się uginają, później tracą, żeby odzyskać swój wigor.

Truskawkę przykrywamy folią od 20 lat, więc już zebrało się trochę doświadczeń :) W tym roku przykrywanie wyszło bardzo spoko, ceny były na początku bardzo fajnie, ale w ostatnich latach to biznesu na tym nie było, tyle że się zbiór bardziej rozkłada i mniej pracowników było potrzeba.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Okrywanie truskawek pod folią ma swoje plusy jak również i minusy, pod folią jest większe ryzyko nasilenia roztocza, gdzie bywają większe temperatury oraz duża wilgotność gdyż folia nie przepuszcza odparowanej wilgoci, co można często zauważyć w słoneczne dni kiedy na wewnętrznej stronie zbierają się krople wody wynika to również z różnicy temperatur.

Opublikowano

Trzeba wiedzieć w którym momencie zdjąć folię oraz jak najszybciej wykonać zabiegi fungicydowe. Ważny jest też kolor folii. Masz do wyboru niebieska i białą. Biała przepuszcza więcej światła. 

Opublikowano

Ja też stosuje rozdrabniacz sadowniczy ale poprostu widziałem film z pracy mulczerem i wyglądalo to. Bardzo ładnie i oczywiście nie boi się kamieni. Choć moja chyba seria rozdrabniacza jest jakaś felerowa bo nie była sezonu żeby sciela truskawki bez awarii, przez 3 lata wymieniłem już 3 przekładnie bo się rozwaly

Opublikowano (edytowane)

W mojej Ditta Sieri była robiona przekładnia tylko raz od nowosci, poszły zębatki, na każdym ząbku były wyszlifowane. Nie wiem czy kosiarka bijakowa byłaby mniej awaryjna czy wiecej, może ktoś się wypowie kto użytkuje taki sprzęt.

Edytowane przez Plantator_01
Opublikowano

myśle nad jakimś dosatronem zna się ktoś na tym mógłby coś doradzić bo rodzaji jest kilkadziesiąt. Jednorazowo bede nawadniał 0.3-0.5ha(takie mam kwatery) t-tape otwory co 20 cm. Studnia daje 20m3/h odległość od studni do pola 300m rura pe75. Wystarczy tych informacji ?

Opublikowano (edytowane)

Na pewno pompa cały czas daje 20m3/h ?? bo to raczej jest wydatek przy ciśnieniu minimalnym, im ciśnienie wyższe tym wydatek pompy spada w dół.

Dosatron ogólnie montuje się jak inżektor, na bypasie, więc najważniejsze jest to czy na jego wejściu uzyskane zostanie ciśnienie potrzebne do jego pracy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Na pewno pompa cały czas daje 20m3/h ?? bo to raczej jest wydatek przy ciśnieniu minimalnym, im ciśnienie wyższe tym wydatek pompy spada w dół.

Dosatron ogólnie montuje się jak inżektor, na bypasie, więc najważniejsze jest to czy na jego wejściu uzyskane zostanie ciśnienie potrzebne do jego pracy.

To jak to wszystko zgrać żeby było dobrze ? narazie mam zrobioną studnie i pociągnietą rure pe75 do pola(300-400m) Myśle w polu ustawić tego dosatrona i tam robić sobie pożywke.

Od czego zacząć żeby dobrać odpowiedniego dosatrona pod to??