Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

człowieku zrozum że masz równomiernie podlewać a nie początek już podlany a na końcu zaczyna dopiero lecieć

po to producent taśmy ustalił dopuszczalne długości taśmy względem rozstawu kroplowników i ich wydatków aby ktoś nie wpadł na pomysł tymi samymi taśmami podlewać takie długie rzadki jak Ty

A ile masz tych rządków 250m ?

ja podlewam te w sumie 1620m trochę ponad godzinę i styka

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Mam też studnie głębinową ale po drugiej stronie szosy i co mnie zatrzymało cholerny plan przebicia pod szosą studnia głęboka bo do lustra wody 70 m i dostarczyć wodę tez na odległość 150 m to koszt pompy 700 zł ale 3 fazowa wydobycie wody ze studni przez pompę zostaje mi jeszcze 4 bary na podanie wody na rzędy czyli co 250 m rzędy to tylko 5 maks .

To podepnę  teraz na środku żeby było na pół 125 m .

25 rzędy po 250 m .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

i to wszystko na raz podlewasz ? z jakim wydatkiem pompy ?

wjedź z zasilaniem na połowę plantacji i nie będzie cyrków z zasilaniem końców rzędów

Opublikowano (edytowane)

To szału niema.ja miałem taką to tuneli to 11 rzędów  w tunelu 7.5x31m kroplowniki co 10 cm  lałem 40 mintut.Teraz mam pompę 2.2kw 9.600 l.m 10.5bara i 3 tunele na raz i na końcu przewody nie są twarde.

A co to za szos ci przecina pola?

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Like 1
Opublikowano

a koszt pompy ?

kompletnie bez sensu pakować się w koszty tylko z tego względu że komuś nie chcę się przełączyć zasilania tunelów tylko musi wszystko na raz lać

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Mam pompę .

wydajność max 45 l/m,
- ciśnienie max 10,5 bar
- moc silnika 1100 W .

to ile to gówienko warte ?

z taką wydajnością to szkoda nawet ci się z tą pompą bawic

1 minutę temu, galan99 napisał:

Między polem a studnią jest droga asfaltowa 6 m i muszę plan wykonać na przebicie pod jezdnią .

to ty taniej wybijesz drugą studnie na plantacji

Opublikowano

Ja mam pompę o wydajnisci 360l/min, podnoszenie 120m i kroplowniki o wydajności 3l/m, 0.6l co 20cm, podlewam tym 39 rządków po 160m na raz i powiem wam że jest tak na styk, taśmy dedykowane do max 140m, to na początku jest deklarowana wydajność, na końcu 0.5l z kroplownika na godzinę. Ciśnienie za filtrem waha się od 0.6 do 0.65 bara w zależności od odległości działki od studni. Nie chce mi się dzielić pola na kawałki i latać w sezonie i przekręcać zaworki przy taśmach, a tak tylko przepinam wąż na kolejne taśmy i mogę podlewać kolejne 0.5ha, szkoda czasu w sezonie na latanie po polu i przepinanie taśm, lepiej zająć się bardziej pożyteczną pracą.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

700 zł brutto teraz to wiem .

są i nawet z wydatkiem  160l/m pompy jednofazowe i nie trzeba sie pchać w duże koszty

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

a koszt pompy ?

kompletnie bez sensu pakować się w koszty tylko z tego względu że komuś nie chcę się przełączyć zasilania tunelów tylko musi wszystko na raz lać

Wierz mi że przy 15 tunelach i podczas dozowania nawozu to dnia brakowało żeby to podlać a nie tylko to człowiek robi.mam też warzywa na polu  więc koszt 1000 zł to nie jest duży koszt a poza tym to wtedy była pompa do podlewania upraw i użytku domowego więc teraz mam 2 pompy w studni i jestem zadowolony tylko muszę sobie zrobić dozownik nowy do nawozów.

Opublikowano

pisałeś o 3 to co miałem sobie pomyśleć 😁 że rozrzutny gość

Opublikowano

Teraz mam 20 a co do pomp jednofazowych to niech sobie odpuścić takie pompy bo ja właśnie kupiłem z takim silnikiem i niestety musiałem kupować drugi silnik bo prąd na linii za słaby chyba że ma trafo na polu to może ryzykować

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam pompę o wydajnisci 360l/min, podnoszenie 120m i kroplowniki o wydajności 3l/m, 0.6l co 20cm, podlewam tym 39 rządków po 160m na raz i powiem wam że jest tak na styk, taśmy dedykowane do max 140m, to na początku jest deklarowana wydajność, na końcu 0.5l z kroplownika na godzinę. Ciśnienie za filtrem waha się od 0.6 do 0.65 bara w zależności od odległości działki od studni. Nie chce mi się dzielić pola na kawałki i latać w sezonie i przekręcać zaworki przy taśmach, a tak tylko przepinam wąż na kolejne taśmy i mogę podlewać kolejne 0.5ha, szkoda czasu w sezonie na latanie po polu i przepinanie taśm, lepiej zająć się bardziej pożyteczną pracą.

jakie przepinanie , po to wstawia się duże zawory żeby pojedyńczo każdego rzędu nie przełączać

jeśli ktoś ma tylko odmiany normalnie owocujące to może sobie tak myśleć podlewająć wszystko na raz ale jak ja mam póżne to po co mi jak je zbieram podlewać wczesne i pchać się w pompę z dużą wydajnością wolę 2 czy 3 z mniejszą i włączam tyle ile mi potrzeba póżniej

3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Teraz mam 20 a co do pomp jednofazowych to niech sobie odpuścić takie pompy bo ja właśnie kupiłem z takim silnikiem i niestety musiałem kupować drugi silnik bo prąd na linii za słaby chyba że ma trafo na polu to może ryzykować

coś może ci się szajsowego trafiło jak mam taką  IBO na 230v niby chińczyk a w sumie pompa jest z 7 lat a podlewa już któryś rok intensywnie i nic  się nie psuje

Opublikowano
Ja też mam pozniejsze odmiany, od kilku lat sądzę w systemie 0.5ha odmian wczesnych i 0.5ha późniejszych i na tyle sobie dobrałem taśmy, bez sensu dla mnie było by podlewanie po np 0.25 ha i latanie po polu i ciągle przełączać, wolę 0.5ha podlewać dłużej niż latać i przełączać przy taśmach o dużej wydajności.
Opublikowano

Żeby prąd mierzyć w voltach to pierwsze słyszę, napięcie to tak ale żeby prąd. To tak jak z młodym elektrykiem na zakładzie którego wysyła się z wiadrem po fazę. A co do za niskiego napięcia pisz do zakładu energetycznego, podpisali umowę to muszą się dostosowywać, na napięcie jest tolerancja +-10% czyli napięcie zasilania dochodzące do twojego gospodarstwa powinno się wahać w zakresie 210-250v dla jednej fazy lub 360-440 międzyfazowego.

Opublikowano (edytowane)

A jak kiedyś bywało w czasie burzy że żarówka świeciła sie słabiej to co to było jak nie spadek napięcia na linii

A z czego niby wynika moc pompy jak nie z napięcia i natężenia

P=Ux J

Pózniejsze odmiany to są takie jak florens czy malwina. a ta jak owocuje to zawyczaj florens sie kończy albo po nim

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Mylicie prąd z napięciem, to są dwie różne rzeczy, to tak jak by powiedzieć że wydajnośc przepływu cieczy i jej ciśnienie to to samo. U to napięcie a I to prąd, napięcie mierzy się łatwo, miernikiem za 20zl z lydla, z prądem jest gorzej, potrzeba mieć miernik cęgowy.

Opublikowano

Tomek łatwiej zmierzyć prąd miernikiem w gniazdku niż pobór prądu przed pompę

wtykasz miernik i już widzisz że napięcie niższe