Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Moim zdaniem rozsądnie jest przełożyć wybory na wrzesień. Kwestia tego jak się będzie rozwijać sytuacja. 

Bo jest jednym z pierwszych owoców na rynku. Ale czy klientów nie odstraszy że mogą się zarazić poprzez spożycie. We Włoszech nie ma komu na polu robić. Za chwilę to samo będzie w Hiszpanii . Duży wzrost zachorowań. Cena może być dobra tylko czy ktoś to zbierze

Opublikowano

Najchętniej, ale z uwagi na dostępność cały rok już nie tak atrakcyjny.

Do tego od czasu do czasu akcje z jakimś noravirusem, przesadne nawożenie, ochrona, zrywanie zieleniny, kartoflany smak wielu odmian i spożycie spada.

Teraz dojdzie strach przed wirusem na świeżych owocach.

Opublikowano

zależy kiedy to sie uspokoi bo jak dopiero w czerwcu to będzie lipa i brak chętnych do kupna ale jak pod koniec kwietnia to ludzie sie uspokoją i będzie handel

tych polskich zawsze wiecej kupują bo mają lepszy smak po prostu

Opublikowano
3 minuty temu, cinek1808 napisał:

Cena może być dobra tylko czy ktoś to zbierze

A mi się wydaje że to sprzedający będzie czekał na kupca, nie odwrotnie. A w takim układzie nie ma mowy o dobrej cenie.

W cenie może być ale mięso.

Teraz dla każdego priorytetem jest i długo pozostanie być zdrowym i przeżyć, a jedzenie to kij wełna byle kicha pełna.

Opublikowano

W sumie to chyba tak naprawdę nikt nie wie co i jak będzie . No ale trzeba żyć nadzieją , że dobrze będzie .

Opublikowano

dokładnie. byle co roku to świństwo nie robiło zamieszania

Opublikowano

Nadzieję trzeba mieć, tylko za chwile trzeba wyjść w pole sadzić ,nawozić i chronić. W wielu przypadkach ( również w moim) to bardzo gruby wydatek i pytanie czy jest sens ?

Opublikowano

Sie zobaczy czy jest . Kogo zapytać , jak nikt odpowiedzi nie zna .

Opublikowano
10 minut temu, daniel10 napisał:

Nadzieję trzeba mieć, tylko za chwile trzeba wyjść w pole sadzić ,nawozić i chronić. W wielu przypadkach ( również w moim) to bardzo gruby wydatek i pytanie czy jest sens ?

a co ja mam powiedzieć jak środków nakupione, nawozów, nawodnienia

bób już trochę posadzone, truskawka posiana

w truskawce to nawet jak gówno zbierzesz to i tak trzeba ochronić ją

Opublikowano

bo mamy oszczedności a jak ktoś nie ma to będzie ciężko

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

bo mamy oszczedności a jak ktoś nie ma to będzie ciężko

Jak ktoś przez ostatnie 3 lata niezłych cen w truskawce nic sobie nie odłożył, myśląc że cały czas będzie dobrze to szkoda słów, A co do ponoszenia kosztów trzeba działać normalnie, może do maja to świństwo sobie pójdzie i nie będzie tak źle. Ja na razie pryskam, jak w maju nadal będzie źle to najwyżej tylko najważniejsze zabiegi na grzybówkę się zrobi, 1-roczne się zbierze, żeby mieć zdrowy krzak za rok i jakoś trzeba będzie żyć dalej, jedyne co teraz możemy zrobić to siedzieć na 4 literach w gospodarstwie i wychylać się z niego tylko wtedy gdy to konieczne.

• Like 1
Opublikowano

Ja przed niedzielą wydałem 20tys z hakiem na podstawowe pierwsze dwa zabiegi w gospodarstwie. 

Potem się zobaczy czy będzie co kupić w sklepie i czy będzie co chronić.

Jedno jest pewne - ochrona na tzw minimalu.  Tak aby plantacje dotrwały do kolejnego sezonu.

Opublikowano
13 minut temu, daniel10 napisał:

@racyl no tak, jesteś wyjątkiem który ma już kupione środki 🤪 .

Ochronić krzak a owoc to dwie różne sprawy. 

Pozdrawiam 

nie jestem wyjątkiem

różnica jest nie wielka. to co używam na mączniaka, plamistości w większości jest jednocześnie na szarą pleśń

Opublikowano
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Większość plantatorów jest przygotowana na suszę mają deszczownie studnie stawy. Od mrozów włókniny. Tylko zbieraczy może nie być a z tym nie każdy sobie poradzi

Wisz że ludzie nie pracują obecnie i nie wiadomo jak to długo potrwa 2 tygodni czy 4 ? Nikt nie będzie się rzucał na truskawkę i do tego po 20 zeta .

Opublikowano

Wim że są ograniczenia mniejsze zakłady normalnie pracują w większych są problemy. Nikt nie przewidzi co będzie. Ludzie nie kupią mieszkanie , nie kupią auta ale jeść muszą.( Mówię ogólnie o żywności). Moze być tak że nie będzie ceny na truskawki. Z jednej strony może i lepiej. Zniknie z rynku duża część napaleńców co tylko widzą jak sąsiad bierze kasę za truskawki a nie widzi ile trzeba włożyć pracy w uprawę. 

• Like 1
Opublikowano

wystarczy że jedna osoba z fabryki przetwórni, zakładu zachoruje i cały zakład stoi bo wszystkich poddają kwarantannie

sytuacja będzie tragiczna jak to nie zatrzymają

Opublikowano (edytowane)

no tak tylko objawy są w średnio 5 dniu od zakażenia a zaczyna zarażać innych już co najmniej 2 dni wcześniej od powstania objawów

ba są ludzie co przechodzą tego wirusa be objawowo to tym bardziej trudniej dziada wykryć

Edytowane przez racyl