Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Bo takie rzeczy to się zimą kupuje, Agrosimex ma program rabatowy w miesiacach zimowych, ja z grubsza kupuje SOR i nawozy zima, a w sezonie dobieram tylko to co potrzeba w zależności od warunków pogodowych. Zima jak jest mniejszy obrót firmy są bardziej skłonne rozmawiać o jakiś rabatach. Do tego przy zamówieniu powyżej 10k transport na podwórko za darmo, podajesz przez telefon zamówienie i w ciągu kilku dni jest na podwórku.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

tylko że w tym roku ogólnie nawóz jest tańszy niż przed rokiem.

ja u nich nic nie kupuje, zadzwoniłem z czystej ciekawości. mam praktycznie też już wszystko, teraz nie zawyżają cen po prostu nowa dostawa to i nowa cena większości srodków.

to  co udało mi się kupić pod koniec roku to jeszcze było z poprzednich dostaw

co do rabatów jak kupuje za 4 tys to bez względu na porę roku mam rabat 2 % i też darmo jedzie

u jednego nigdy się wszystkiego nie opłaca kupowąc bo mają różne ceny

Opublikowano (edytowane)

Trzeba tak uprawiać, żeby na dotację nie czekać. Jakbym czekał z zakupami do wiosny to spokojnie na starcie byłbym 2tys do tyłu. Popatrzeć na głupi Rosafert, ja na początku stycznia kupiłem za 2200, hydrocomplex był po 2600, a teraz piszecie, że rosafert po 2500-2600 a hydrocomplex po 3000-3200, kupując 1t już jest 400-500zł do przodu.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Tak dobrze piszesz uprawiać truskawka , malina , Borówka , można dysponować kasą na zakupy nawozów kiedy się chce i na inne rzeczy  ale inna produkcja roślina już nie bardzo będzie , każdej złotówki  szkoda jak się przepłaca .

Opublikowano (edytowane)

tak to już jest w rolnictwie jak nie ma kasy na wkład to jest d*pa. niektóre środki wyprodukowane na ten rok  są droższe

zresztą co roku tka jest. czasem świeży zamiennik bywa tąńszy

@Tomasz0611 kupiłeś tanio rosafert bo w pobliżu ciebie jest zapewne kilka składów z nawozami miedzy innymi centrala agrosimexu

nie chcę mi się wierzyć że w moim regionalnym agrosimexie sprzedawaliby po 2200zł /t jak teraz jest 2522

kupiłem w tym jak i poprzednim roku polifoskę start po tej samej cenie 2322zł i w zimię tak samo kosztowała. hydrocomplex zawsze chodzi około 2600zł

w mojej okolicy czy to zimą czy wiosna jest taka sama cena

środki zamawiam w necie ale jak to czasem bywa można kupić taniej ze starej dostawy przed końcem terminu w stacjonarnym sklepie.

trzeba szukać i porównywać ceny. bo tylko pójść to jednego i wszystko kupić to nie zawsze jest tanio

są duże oszczędności jak się zamawia całego tira bezchlorkowca ale żaden z nas nie będzie zamawiał tyle

Edytowane przez racyl
Opublikowano

to na allegro jest poniżej 3tys 😂 z dostawą smart 😂

Opublikowano

Powiat mielecki. Chodząc po składach nie spodkałem ceny niższej niż 70(w tamtym roku) w jednym była 85. Dobrze że mi wielkie gówno tego potrzeba💩(trochę pod truskawki)No taniej byłoby z allegro zamówić z przesyłką 🤑.

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Tak dobrze piszesz uprawiać truskawka , malina , Borówka , można dysponować kasą na zakupy nawozów kiedy się chce i na inne rzeczy  ale inna produkcja roślina już nie bardzo będzie , każdej złotówki  szkoda jak się przepłaca .

poczytaj sobie o dostępności fosforu w Lubofosach to też Ci będzie szkoda każdej złotówki nawet na ten z pozoru tani nawóz

Opublikowano

Według mnie każdy ma sprawdzone nawozy i takie powinien u siebie stosować. Yara kompleks nie jest całkowicie bez chloru. Dopiero mają uruchomić produkcję bez chloru. Oprócz ceny ważna jest też forma składnika w nawozie.co z tego że będzie on tani jak roślina go nie wykorzysta. Co do środków na produkcję zawsze trzeba mieć zapas bo to przecież inwestycja na następny sezon. Śmieszą mnie ludzie co sieją samo zboże a potem liczą na dopłaty aby kupić nawozy. Jeśli nie masz zysku z tego to po co siać. Dopłaty powinny być formą nagrody dla rolnika za ciężka pracę. A czy rolnik kupi za to sprzęt czy pojedzie na wakacje to jego sprawa. 

Opublikowano

są tylko 3-4 kompleksowe nawozy bez chlorowe i pewnie każdy je przerabiał

co ci z formy jak u niektórych np hydrocompleks potrafił  leżeć nie rozpuszczony  od wiosny  do nawet  po zbiorach

różne ludzie mają sytuacje w życiu. nie każdy ma oszczędności. a to przyjdzie taka sytuacja że nie ma wyjścia i człowiek jest spłukany bez względu na zysk

Opublikowano (edytowane)

@Shaun  Rozpuścił się po tych deszczach nie ma znaku że był sypany , składników w ziemi nie brakuje ale uzupełniać trzeba .

W zasadzie dominują dwie odmiany, Camarosa i Victoria. Pierwsza smaczniejsza, ale gorzej znosząca transport. Druga odwrotnie, twarda, kształtna, dobrze się przechowuje, ale nie zachwyca smakiem.

Truskawki w zdecydowanej większości sprzedaje się w 5 kilogramowych paletkach podzielonych na 9 punetek po 550 gram. Zdarzają się 4 kilogramowe paletki podzielone na 16 punetek po 250 gram. Ceny wahają się od 75 zł do 90 zł za paletkę, czyli od 15 do 18 zł/kg. Popyt ze strony kupujących jest bardzo mały. Kupują ilości symboliczne, paletka – dwie np. do urozmaicenia swojego asortymentu w sklepach czy na zieleniakach. Kluczową role odgrywa tu – zaporowa jak na razie  – cena.

https://www.sad24.pl/jagodniki/importowane-truskawki-na-broniszach-popyt-podaz-i-ceny/?fbclid=IwAR3WP3ujn1QQTulz46cqmtIxIYRJLpeT3-NmhDzF0Tub3UKumCIC6Hb8sME

Edytowane przez galan99
Opublikowano

na sztukę to i będzie ten nordox to jest to samo co i miedzian głównie dobre na bakteriozy a truskawce to może i 10lat temu na coś by podziałał

ale czy chcemy robić na sztukę i ładować np środki na grzyba ze zboża które działają nie na te grzyby co potrzeba

Opublikowano

Brona chwastownik nada się do usuwania starych liści z truskawek? Nie uszkodzi ich ?

14 godzin temu, zimnepiwo napisał:

A na wciornastki, przędziorki jest coś z rodziny pierwiastków (czy coś ogranicza rozmnażanie lub zwalcza te pasożyty). ?

Barrier si ca ogranicza przędziorki

1 godzinę temu, memphis1205 napisał:

Sypiecie juz nawoz pod truskawki w gruncie?

Ja jutro sypię nawóz

Opublikowano

Podpisałem dzisiaj umowę z przetwórnią na minumum 4 zł/kg skubanej i 2,1 zł /kg z szypułą, mam nadzieję że nie będzie jakiś katastrof pogodowych