Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z roksany zrezygnowałem bo po każdej zimie część przemarzała.Faktycznie plenna,ciężka,problemu z gniciem nie miałem.teraz mam Rumbę i jestem zadowolony mam też Grandarose,twarda,nie wybarwia się, ciężka do szypułkowania,a w smaku lepszy surowy ziemniak.

Opublikowano

Ja sadziłem rumbę około 30-35 od siebie w rzędzie a rządki co 80 cm.

Czy można pryskać ziemie teraz przed sadzeniem na opuchlaka jakimś pyrinexem albo innym dursbanem  przemieszać agregatem a w sobote sadzić? nie wpłynie to jakoś negatywnie na korzonki? I jakie dać nawożenie przed sadzeniem bez analizy glebowej? Zasobności średnie.

Opublikowano

Pędraki o tej porze chyba już wchodzą w głąb ziemi, zimują na głębokości do 1m więc możliwe że nic im nie zaszkodzi oprysk. Jednak myśle że warto prysnąć, część siedzi jeszcze płytko a poza tym są jeszcze inne szkodniki nicienie itp. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Tylko na pendraka z wiosny bym jeszcze raz opryskał.

Opublikowano

Na pewno lepiej by było. Tylko chloropiryfos działa gazów i najlepiej powyżej 15 stopni.

Warto postawić na honeoye królewski zamiast zwykłego? Są duże różnice?

Czy optycznie idzie rozróżnić sadzonki na plantacji?

Opublikowano

ja jestem w trakcie kopania sadzonek i jakieś pojedyncze sztuki się trafiają pędraków więc na pewno nie wszystkie zeszły na jakąś tam głębokość więc po wykopaniu sadzonek też spryskam. Ja używam do oprysku głowic do rsm-u. Miałem też pryskać na pole gdzie będą sadzone ale znajomy w tamtym roku opryskał przed sadzeniem pod agregat to później strasznie waliło podczas sadzenia inie wiem czy poszlo to ludziom na zdrowie. Jak pogoda pozwoli to opryskam po posadzeniu  jak będą opady. 

Opublikowano
21 minut temu, thor1984 napisał:

środka to w przeliczeniu coś koło 5 l na ha by wyszło i około 1500 l wody, najważniejsze to pryskam na wilgotną glebę aby środek się jak najlepiej wchłonął 

to co ty chcesz żeby tego chloropiryfosu zasmakowały jak coli i dalej wpierdalaly korzenie

5l to na 400l ma sens a w przypadku 1500 l nie stanowi trucizny dla tego cholerstwa

18 minut temu, Karollorak93 napisał:

U mnie akurat teraz pada zobaczymy jak będzie z rana. A odnośnie nawozów jakie byś proponował sypnąć pod agregat teraz przed sadzeniem i ile?  

teraz to tylko bez chlorka możesz sobie sypnąć

Opublikowano

mi się wydaje, że dużo zależy od warunków w jakich się  zastosuje, co do nawożenia to ja będę dawał przed sadzeniem superfosfat prosty ale nie jestem jakimś fachowcem w uprawie bo dopiero teraz można powiedzieć, że biorę się za nich na poważnie. 

Opublikowano

to jasna sprawa że musi być wilgotno. głębiej w ziemię niż przed sadzeniem to chloropiryfos nie dostanie się póżniej

chwasty i tak wszędzie rosną z nawozem czy bez . jedynie to sobie możesz nawozu zaoszczedzić

Opublikowano

Racyl dlaczego bez chlorka? Roksana u mnie na piachu ladnie owocuje i nie gnije może dlatego ze na piachu:) bardziej dostaje w du..e po zerwaniu jak jest w koszykach, odgniata się jedna od drugiej. W tym roku posaezilem wiecej Granderosy zobaczymy czy przypadnie ta odmiana w mojej okolicy:) Roksana ludzie są zachwyceni i schodzi mi dobrze ale to tylko chyba dlatego ze ciągle była hanojka. 

Opublikowano

Nadmiar chloru szkodzi truskawkom, szczególnie przy podlewaniu z głębinówek sporo jest go dostarczanego z wodą, gdy dodamy do tego nawóz chlorkowy to cierpią nam rośliny. Ja Roksany nie sadzę, w tym roku na Broniszach nie chcieli jej już praktycznie brać. A i w Roksanie w tym roku z kim się nie rozmawia był problem z szarą pleśnią i antraknozą. Grandarosa niby twarda, Litwiny i Rumuny chętnie biorą, Warszawiaki na detal mniej chętnie, a niektórzy nawet mówią, że ziemniak bez smaku(handlarze się śmieją że ta odmiana to powinna stać w alejce z ziemniakiem a nie truskawką), będę miał teraz dwuletnią to się zobaczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

Niech się ktoś podzieli opinią o odmianie honey królewski. Czy to tylko chwyt marketingowy czy na prawdę jest jakaś różnica?

Mam honey królewski i wydaje mi się ze lepiej owocuje i trochę szybciej kwitnie więcej nic nie stwierdziłem :)

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nadmiar chloru szkodzi truskawkom, szczególnie przy podlewaniu z głębinówek sporo jest go dostarczanego z wodą, gdy dodamy do tego nawóz chlorkowy to cierpią nam rośliny. Ja Roksany nie sadzę, w tym roku na Broniszach nie chcieli jej już praktycznie brać. A i w Roksanie w tym roku z kim się nie rozmawia był problem z szarą pleśnią i antraknozą. Grandarosa niby twarda, Litwiny i Rumuny chętnie biorą, Warszawiaki na detal mniej chętnie, a niektórzy nawet mówią, że ziemniak bez smaku(handlarze się śmieją że ta odmiana to powinna stać w alejce z ziemniakiem a nie truskawką), będę miał teraz dwuletnią to się zobaczy.

Teraz jak posypie nawóz chlorkowy to chyha nie zaszkodzi, deszcze jesienne i snieg zimowy chyba wyplukaja nadmiar chloru czy dobrze mówię? 

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, kamil0qwe napisał:

Ma ktoś aprice? Warto sadzić? Owoc jest twardszy np od roxany? W jakim czasie owocuje w porównaniu z innymi?

pisałem w jakimś poście wcześniej, że znajomy ma w ekologii i chwali ją. zwłaszcza jeśli chodzi o trwałość owocu.