Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Spokojnie, jeszcze będą żałować. Wszystkie ogłoszenia są zapisywane i ich usunięcie nic nie da. Jesienią  otrzymają listy polecone, będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Ja miałem kilka razy usuwane ogłoszenia. Po ostatnim  odpuściłem całkowicie. Jak chcę sprzedać to piszę, np truskawka czy porzeczka. nie wymieniam nazwy.

Kolega  za sadzonki porzeczki dostał  20tys zł. Po długim tłumaczeniu  doszli do jakiejś ugody.

Sami szkółkarze na chwilę obecną wyszukują i zgłaszają takie ogłoszenia

1 minutę temu, Karollorak93 napisał:

A jest gdzieś opublikowana jakaś lista odmian licencyjnych truskawki? 

bez licencji jest Elsanta, Honeoye, Senga. Może jeszcze coś starego się znajdzie. Wszystko co nowe i wartościowe ma właściciela licencji.

Ja nawet na Elkacie się przejechałem. Myślałem że jest na tyle starą odmianą, że już nikt się nie upomni. Niestety Instytut w Brzeznej się upomniał.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agrest napisał:

Spokojnie, jeszcze będą żałować. Wszystkie ogłoszenia są zapisywane i ich usunięcie nic nie da. Jesienią  otrzymają listy polecone, będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Ja miałem kilka razy usuwane ogłoszenia. Po ostatnim  odpuściłem całkowicie. Jak chcę sprzedać to piszę, np truskawka czy porzeczka. nie wymieniam nazwy.

Kolega  za sadzonki porzeczki dostał  20tys zł. Po długim tłumaczeniu  doszli do jakiejś ugody.

Po tym roku porzeczki, maliny i agrestu to i darmo nikt nie będzie chciał

I te szkółeczki się nachapią wtedy najwiecej

Z ogłoszeniami masz racje

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bez znaczenia czy będzie ktoś chciał. wystarczy ogłosić się ze sprzedażą.

To samo tyczy się zbóż, o sadzeniaku ziemniaka nie wspominając.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Bez znaczenia czy będzie ktoś chciał. wystarczy ogłosić się ze sprzedażą.

To samo tyczy się zbóż, o sadzeniaku ziemniaka nie wspominając.

Jak by rolnik, plantator  chciał za każdym razem kupować taki materiał to nic by mu nie zostało

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

bez licencji jest Elsanta, Honeoye, Senga. Może jeszcze coś starego się znajdzie. Wszystko co nowe i wartościowe ma właściciela licencji.

Ja nawet na Elkacie się przejechałem. Myślałem że jest na tyle starą odmianą, że już nikt się nie upomni. Niestety Instytut w Brzeznej się upomniał.

A na jakie dane i adres maja otrzymac listy polecone? skoro nikt na olx swoich szczeglowych danych nie podaje...

Opublikowano
1 minutę temu, ahten napisał:

A na jakie dane i adres maja otrzymac listy polecone? skoro nikt na olx swoich szczeglowych danych nie podaje...

numery masz rejestrowane. były prepaidy to łatwiej było

Opublikowano
Przed chwilą, ahten napisał:

Udostępniasz numer telefonu, zakładając konto podajesz swoje dane.

Przedstawiciel dzwoni do ciebie i umawia się na sprzedaż. po wydaniu sadzonki dokumentuje wszystko, przedstawia się i kieruje sprawę do sądu

Opublikowano

nie podajesz danych na olx

tylko numer tel, email

na allegro to trzeba być głupim żeby sprzedwać sadzonki

Opublikowano
Nie bardzo rozumiem, jak ktoś może mi wejść na pole, i powiedzieć że mam usunąć wszystkie rozłogi rozłogi i prowadzić mateczniki. Panie, spier.... Pan, moje pole, prowadzę truskawke w takich rzędach jak mi wygodnie. A kopanie sadzonek i ładowanie na przyczepke to usuwanie zbędnych części roślin i np. zielska. Straszenie dziada workiem
Opublikowano
6 minut temu, tomekkomar napisał:

Nie bardzo rozumiem, jak ktoś może mi wejść na pole, i powiedzieć że mam usunąć wszystkie rozłogi rozłogi i prowadzić mateczniki. Panie, spier.... Pan, moje pole, prowadzę truskawke w takich rzędach jak mi wygodnie. A kopanie sadzonek i ładowanie na przyczepke to usuwanie zbędnych części roślin i np. zielska. Straszenie dziada workiem

:D:D

my pisaliśmy o handlu. na własne potrzeby jest tak samo.

Jeśli mieszkasz w zagłębiu danej rośliny to tym bardziej mozesz się spodziewać

żadna nowość poszukaj, poczytaj a się dowiesz

Opublikowano (edytowane)

już w latach 2008-2012 jak był boom na sadzenie malin ekologicznych Brzezna tego pilnowała. Sam miałem trochę problemów z tym. Tyle że ja tylko handlowałem bo swoje 8 hektarów maliny (nieekologicznej ale bez papierów) zdążyłem skasować

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

Już cuda z nami robią, nawet nie możemy sobie posadzić tego co na naszym polu urosło dzięki naszej pracy i naszym pieniądzom w to włożonym. To nie jest normalna sytuacja. A jak to jest tak na prawdę, nie sprzedajecie żadnych sadzonek czy jest jakaś opcja żeby to jakoś ominąć nie wiem, nie podawać nazw odmian w ogłoszeniu czy cos?

Opublikowano

Przecież kupując jakąś nową odmianę w renomowanej szkółce to podpisóje się papier że niebędzie rozpowszechniał  dalej ani rozmnażał dla własnych potrzeb pod groźbą kary grzywny lub sądu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Przecież kupując jakąś nową odmianę w renomowanej szkółce to podpisóje się papier że niebędzie rozpowszechniał  dalej ani rozmnażał dla własnych potrzeb pod groźbą kary grzywny lub sądu. 

No cóż ja też zakupiłem odmianę Rumba i podpisywałem pewne zobowiązania.

Najlepsze są w nim takie absurdy że należy regularnie niszczyć rozłogi pod karą grzywny, a tu na olx widzę jednego janusza biznesu który sprzedaje sadzonki tej odmiany :)

Żeby się tylko na tym nie przejechał

Edytowane przez blabla
Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

I co niszczysz te rozłogi xDxDxD

Jeszcze niech dołożą że są wolne od chorób

Opublikowano
13 minut temu, blabla napisał:

No cóż ja też zakupiłem odmianę Rumba i podpisywałem pewne zobowiązania.

Najlepsze są w nim takie absurdy że należy regularnie niszczyć rozłogi pod karą grzywny, a tu na olx widzę jednego janusza biznesu który sprzedaje sadzonki tej odmiany :)

Żeby się tylko na tym nie przejechał

Ile zapłaciłeś ?

3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Naszczeście nie było kontroli. 

Jak długi jest okres ochrony patentowej

Opublikowano

Ochrona Patentowa w Polsce  trwa przez max 20 lat od daty jej zgłoszenia,przez cały ten czas muszą być okresowo uiszczane składki na poczet jej utrzymania,po 20 latach patent wygasa ,przy czym są jakieś wyjątki że w czasie trwania może być unieważniony.

Opublikowano
3 minuty temu, Szczerbatek902 napisał:

Ochrona Patentowa w Polsce  trwa przez max 20 lat od daty jej zgłoszenia,przez cały ten czas muszą być okresowo uiszczane składki na poczet jej utrzymania,po 20 latach patent wygasa ,przy czym są jakieś wyjątki że w czasie trwania może być unieważniony.

to tak jak malina polka czy polana ma jeszcze ochronę a darmo nikt by jej już nie chciał.

za długo stanowczo. środki ochrony mają 10lat

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

Ile zapłaciłeś ?

71 groszy za szt., ale i tak mnie oszukali na ilość o czym wcześniej wspominałem. Do dzisiaj nie ma z nimi kontaktu.