Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam politape 510. taśma jak taśma więc po co przepłacać .

Jedna czy druga tak samo się poprzecina ale 4 lata wytrzyma

Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 18:36, jaro86 napisał(a):

a gdyby nadmiar wody puścić spowrotem do studni? Byłoby to tymczasowe i najtańsze rozwiązanie.

Trza dosadzić truskawek.

Nie powinno być tak, że pompy głębinowe powinny pracować zawsze z maksymalnym obciążeniem? A jak nie ma odbioru montuje się hydrofor?

W dniu 13.02.2025 o 18:36, jaro86 napisał(a):

a gdyby nadmiar wody puścić spowrotem do studni? Byłoby to tymczasowe i najtańsze rozwiązanie.

Trza dosadzić truskawek.

Nie powinno być tak, że pompy głębinowe powinny pracować zawsze z maksymalnym obciążeniem? A jak nie ma odbioru montuje się hydrofor?

Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Możesz dać falownik i przez to ograniczyć wydajność pompy głębinowej. U siebie tak mam, jak kwatera jest dalej od domu to pompa idzie na 50Hz, a jak blisko to na 44-45Hz

Opublikowano

Robi się kwatery pod wydajność pompy i od cała filozofia ,

Można jeszcze zmieniać taśmy na te inną wydajnością . Mamy np 3l/h/m , 5l/h/m lub inne

Hydrofor przy podlewaniu to nie ta bajka 😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Robi się kwatery pod wydajność pompy i od cała filozofia ,

Teoretycznie u mnie dobrane taśmy pod kwatery, ale 1.2 bara na kwaterach blisko domu na taśmy to za dużo, na tych gdzie przesył ma 400m jest już 0.8 bara czyli w porządku. Następne dostępne taśmy pewnie będzie problem 0.5 bara osiągnąć, a tak reguluje sobie falownikiem i wszystko pięknie śmiga. I kolejny plus mam cały czas te same taśmy, nie muszę kombinować ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ciśnienie rzadko kiedy jest takie same. wystarczy podpiąć pompę podającą nawóz i jest wzrost do tego byle jaka nieszczelność, lekkie przypchanie filtra. Po za tym zauważyłem źe inaczej pokazuje rano, południe czy wieczorem

Wiadomo nikt nie pakuje tak źeby rozerwało taśmy tak samo jak będzie niższe też podleje

Kiedyś podlewałem tymi samymi taśmami 52 rzędy po 108 m czyli zapotrzebowanie było 16 848l a od jakiegoś czasu podlewam 40 rzędy po 108 z zapotrzebowaniem 12960l

Teoretyczny wydatek pompy 14400l.

Można zmieniać wydajność falownikiem ale z 250l robić 50l to już głupota i nie porozumienie a co najważniejsze pewnie ze skutkami dla pompy.

Tak na poważnie to ja mam drugą studnię z pompą jedno fazową z wydatkiem 70l/m która jest warta poniżej 600zł a chodzi już 13 lat. Lepiej mieć drugą pompę do mniejszych kwater

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał(a):

Można zmieniać wydajność falownikiem ale z 250l robić 50l to już głupota i nie porozumienie a co najważniejsze pewnie ze skutkami dla pompy.

Tak na poważnie to ja mam drugą studnię z pompą jedno fazową z wydatkiem 70l/m która jest warta poniżej 600zł a chodzi już 13 lat. Lepiej mieć drugą pompę do mniejszych kwater

Wiadomo, że tyle to nie zrobisz, ale powiedzmy mając wydajność bez falownika 400l to z falownikiem zrobisz na spokojnie zakres regulacji 300-400l.

Opublikowano

Może ktoś doradzi jak powalczyć z gwiazdnica? Przez zimę na jednym kawałku sporo tego wylazło. Z czego co czytałem bierze to Devrinol oraz mam jeszcze beetup. Teraz w weekend będzie lepiej to opryskać devrinolem a później po nadchodzącym ochłodzeniu 2x beetup? czy lepiej odrazu beetup teraz a później poprawka drugi raz a Dervinol zostawić jeszcze na późniejsze okienko. Truskawka w gruncie bez okrywania.

Opublikowano

Witam , powiedzcie chłopaki ile w tym sezonie płacić babom od szykowania sadzonki wykopanej teraz? Na godzinę to chyba nie, lepiej będzie od skrzynki za 500szt.

Opublikowano
2 minuty temu, Rallyfan napisał(a):

Witam , powiedzcie chłopaki ile w tym sezonie płacić babom od szykowania sadzonki wykopanej teraz? Na godzinę to chyba nie, lepiej będzie od skrzynki za 500szt.

Powiem Ci ze za samą kulturę bym do Cb nie przyszedł.  Pamiętaj  jak szanujesz innych,tak Ciebie szanują.  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 14:10, edek85 napisał(a):

Powiem Ci ze za samą kulturę bym do Cb nie przyszedł.  Pamiętaj  jak szanujesz innych,tak Ciebie szanują.  

Edek, ty się urwałeś z krainy kredek czy co? Pytałem Cię o ocenę merytoryczną wypowiedzi bądź jej styl czy jak? Obraziłem Cię jako potencjalnego pracownika który nie używa mózgu przy wykonywaniu takich czynności?

Opublikowano

płatne na akord dobry pomysł tylko ciekawe jak z jakością tak przygotowanej truskawki. U mnie łódzkie na godzinę słyszałem 23-25zl. Oczywiście gdzieś się znajdzie ogłoszenie i po 20zl.

Opublikowano
W dniu 11.03.2025 o 14:05, Rallyfan napisał(a):

Edek, ty się urwałeś z krainy kredek czy co? Pytałem Cię o ocenę merytoryczną wypowiedzi bądź jej styl czy jak? Obraziłem Cię jako potencjalnego pracownika który nie używa mózgu przy wykonywaniu takich czynności?

Mnie nie ,ale" baby" napewno.  Pozdro 

Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 14:10, edek85 napisał(a):

Akurat tu bym polemizował. Może Ty masz jakichś innych ludzi ale jak jest sezon to aby liczą ile właściciel zarobi i czują się jak współwłaściciele plantacji, czasem dajesz dobre warunki a i tak Cię wydymają. Oczywiście nie wszyscy tacy są ale dość często się trafiają

• Thanks 1
Opublikowano

Ja wczoraj sypałem część rumby tylko nie wiem czy nie za duża dawka bo poszło około 600kg na hektar yara mila complex tylko ze rzędy bardzo szerokie  po minimum 40 cm. 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, mar109 napisał(a):

Ja wczoraj sypałem część rumby tylko nie wiem czy nie za duża dawka bo poszło około 600kg na hektar yara mila complex tylko ze rzędy bardzo szerokie  po minimum 40 cm. 

będzie marmolada zamiast rumby

Opublikowano

Mam nadzieje że nie, mam węższe ścieżki niż rzędy truskawek. Już drugi dzień pada deszcz może nie popali korzeni a nadaja mroźne noce chodz uważam ze nawóz powinien wzmocnić truskawkę

Opublikowano

Już samo to jak kolega piszę że ma węższe ścieżki niż rzadki truskawek utrudnia zbiór i niszczenie owoców. Nawet bez tej nadmiernej ilości nawozu będzie marmolada

Dawka 500-600kg to jest ok ale na cały rok, czyli teraz i po zbiorach

Takie szerokie rządki to też mniej przewiewu i trudności ze zdrowotnością owoców a w szczególności po deszczach. Będzie jedna wielka grzybnia

• Like 1
Opublikowano

W tamtym roku nie miałem rzadnych problemów ze zbiorem, cały plon poszedł w detal bez oprysków od szarej pleśni, ttlko że wtedy poszło 400 kg yara i 100 kg saletra wapniowa przed kwitnieniem. 

I w sierpniu poszło po skoszeniu truskawek 300 kg/ha 

Po zimowej lustracji plantacji sa duże przemrożenia uważam że nawet na poziomie 30 % , tyle sadzonek sama się zlikwiduje( szyjka w połowie brązowa po przekrojeniu ale niby korzeń biały, cała szyjka brązowa to też odbicie na korzeniu i to jest te 30% ktorej sie raczej nie uratuje)

• Haha 1
Opublikowano

Jasne 😄 Nie pryskane , nadmiernie zagęszczone , przenawożone

Może masz na myśli ziemniaki 😄

Jeszcze napisz że były duże opady

To że ktoś pozbiera i zawiezie na targ nie znaczy, że to jest zaraz towar ładny, smaczny i trwały. Ja wiem że na taki towar gorszy jest kupiec na niższą cenę 😄

Opublikowano

Bosche jak Wy się spinacie. Niech se chłop robi jak uważa. A Wy się słuchajcie na tych łebinarach doktorów jaki to preparat dołożyć, żeby bardziej portfel sobie zdrenować. Nie zapytacie ile ma tej truskawki, ile osób ma, bo może mieć 20 na hektar i żadna nie zgnije bo jest zbierana na bieżąco. Sami eksperci.

• Like 1
Opublikowano

Nie trzeba uczestniczyć w szkoleniach, doradztwach żeby wychwycić takie głupoty oderwane od rzeczywistości jak się czyta takie wpisy

Każdy z nas próbował wąskiej uprawy i doskonale wie jak wyglada przyjemność zbierania czy utrzymania na odpowiednim poziomie .

Nawet jakbyś zbierał codziennie te same rządki to nie utrzymasz zdrowej truskawki w takim gaszczu .

Z resztą dla kolegi powyżej jak i ciebie @toooomaszewskiszara pleśń to jedyna pewnie zagrożenie  😄

Tu brak podstawowej wiedzy o chorobach, zagrożeniach i przyczynach i tego nie zwalisz na żadnego doradce czy innego mentora

• Like 1