Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W uprawach rolniczych zawsze dawałem dolomit i jakoś to pH w okolicach 6 miałem. Kreda reaktywność w granicach 90-100%. Dolomit niezmielony pewnie w okolicach 30%. Dlatego kredy wystarczy 1t, a dolomitu 3moze być mało. Druga sprawa dolomit dolomitowi nie równy. Kup dobrze zmielony dolomit to i efekty będą widoczne.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, racyl napisał:

Tanim kosztem to i tanie efekty 😄. Niby udajesz że rozumiesz a jednak nie rozumiesz po za teorią pisaną kil;kanaście lat temu

Na truskawki czy bób daje kredę czy siarczan jak za mało wapnia w glebie, ale w polu, to bez sensu ... Jak dbasz o glebę regularnie to wapno tlenkowe nigdy nie będzie ci potrzebne ... Stosowanie wapna tlenkowego jest szkodliwe dla życia w glebie, ale o tym to już nie wspominają ...

Zresztą niech sobie stosuje każdy co chce, ja tylko opisuje co się u mnie sprawdza, nikt nie musi się do tego stosować.

Nawalić odżywek, oprysków i innych preparatow jak zalecają doradcy można, pytanie czy to się zwróci ... W końcu uprawiamy po to aby mieć pieniądze a nie najpiękniejsze krzaki na wsi ... A zadne nawozy nie pomogą jak nie ma podstawy w dobrej sadzonce ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Trochę drogo wychodzi to fakt ale np na gliniastych ciężkich ziemiach nie ma innego wyjścia.

Posiej dolonit, kredę i tlenek a potem zrób badania na zawartość wapnia odżywczego.

Ta cała reaktywność to jest takie mydlenie oczu że jak czegoś jest mało w produkcie to szybko się rozpuści, podniesie ph i jeszcze odżywi rośliny.

Dzisiaj tlenek granulowany możesz sobie posiać ile chcesz tak jak każdy jeden nawóz oczywiście przed siewiem/sadzeniem

Opublikowano

Ja mam lekkie gleby, zupełnie inna bajka niż u Ciebie :) u mnie 1000 wapnia w glebie to bogato, a u Ciebie bieda, odmiany też inaczej zachowują się na lekkiej glebie a inaczej na ciężkiej, sam u siebie widzę, że im cięższa gleba tym ładniejsze Verdi, ale w Olimpii już to tak nie działa.

Opublikowano

u mnie też raczej lekkie gleby i pierwsze badania na zawartość wapnia wychodziły po 300mg. Teraz pod 1000podszedlem i faktycznie wyżej już ciężko podciągnąć

Opublikowano

Panowie co roku sypałem w rzędy hydrocomplex, w tym roku powiedzieli mi 4600 za tonę hydrocomplexu i 3600 za rosafert. Ma ktoś doświadczenie z tym drugim? Jak się rozpuszcza i czy jest porównywalny do hydrocomplexu 

Opublikowano
Dnia 8.03.2024 o 11:39, Tomasz0611 napisał:

Wszystko zależy od odmiany i zasobności gleby ... Allegro do 5kg N na ha a w Rumbie i 50kg czystego N nie zaszkodzi od wiosny do końca zbiorów ... Dla badań ogrodniczych 50P 200K i około 800-1000Ca to powinno być ok. Jak masz mniej to dajesz więcej nawozów, a jak więcej to obcinasz dawki.

U siebie daje z wiosny 150kg/ha HydroComplexu lub zamiennika w rzadki, potem w momencie wybijania pąków kwiatowych 100kg/ha saletry wapniowej+ 50kg Hydro, a potem fertygacja w zależności od tego co się dzieje na polu. Wyniki badań ogrodniczych mam podobne jak te co wcześniej podałem.

Inne ilości NPK wyniesiesz z pola jak zbierzesz 24t/ha a inne jak wyniesiesz 40t/ha... Gdzieś to miałem zapisane ale kto by pamiętał, wczesną wiosną co roku robię badania ogrodnicze i jak mam za małe zawartości to zwiększam nawożenie a jak za duże to zmniejszam.

A jak traktować azotem olimpie, można jak rumbę? Żeby była twarda, o krzemie i wapniu wiem, zasobności wapnia mam wysokie, dodatkowo wapń tylko raczej w fertygacji. A ile na azję? Po zbiorach to chyba można dać azotu na allegro i inne azoto-nielubne, byle nie walić na wiosne i do końca zbiorów

Opublikowano

Szybko się rozkłada . Granule większe i białe. U mnie pierwsza dawka już poszła na grunt bo nowe przyrosty są . Druga będzie za miesiąc około 15 kwietnia a potem już na kwiat saletra . 

Opublikowano

Pryskaliście już grunt opryskami doglebowymi? W poniedziałek miałem pryskać dervinolem bo ma być u mnie około 10 stopni i nadają jakiś deszczyk tylko na noc nadają 0 a nawet jakiś lekki przymrozek. Następna okazja to dopiero w czwartek ale to już temperatury powyżej 15 i z tym deszczem też może być różnie. Taki jednodniowy przymrozek po pryskaniu bardzo może osłabić działanie oprysku doglebowego? 

Opublikowano (edytowane)

Już dawno opryskane, wegetacja tak idzie do przodu że u mnie za późno by już było w obecnej chwili na Devrinol ... Nie mówiąc nawet o Stompie.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam nigdy nie pryskam na wiosnę  doglebówka w owocujacych czyli 2 i 3 letnich. Jedynie co to pryskam to na jednoliścienne tam gdzie potrzeba.  Jedynie młode  po przejechaniu plewnikiem, tak na początku maja. Nie zależy mi na owococh bo i tak kwiat jest obcinany

Edytowane przez edek85
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja pryskam ale dużo wcześniej, praktycznie jak tylko da się wjechać po zimie . Przejazd pielnikiem/glebogryzarką i na to doglebówka.

To wszystko zależy  ile zielska masz na polu. U mnie w młodych się zieleni kur... od samosiewów  zbóż.  Muszę w tym tygodniu wjechać.  

Opublikowano (edytowane)

Zielska zawsze coś jest, idealnie czysto przecież nigdy nie będzie. A odpowiednio wcześnie podana doglebówka minimalizuje straty spowodowane herbicydem.

Jednoliściennych praktycznie nie ma, kilka ognisk trawy, ale to urobi się 10l w plecaku Selectu i starczy na całe 2ha ;) Po ściółkowaniu rośnie zboże, ale to po zbiorach zabieg Selectem wystarcza.

Opublikowano

wjechać żeby tylko wjechać to można zawsze a wjechać pielnikiem i nie narobić brył bo za mokro to jest różnica.

Pokażcie te super wegetacje w otwartym gruncie

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Zielska zawsze coś jest, idealnie czysto przecież nigdy nie będzie. A odpowiednio wcześnie podana doglebówka minimalizuje straty spowodowane herbicydem.

Jednoliściennych praktycznie nie ma, kilka ognisk trawy, ale to urobi się 10l w plecaku Selectu i starczy na całe 2ha xD 

Nie mam przekonania do selectu. Ale każdy  pryskam tym  co ma sprawdzone

Opublikowano

2 tygodnie temu to zdj robione

3 minuty temu, racyl napisał:

wjechać żeby tylko wjechać to można zawsze a wjechać pielnikiem i nie narobić brył bo za mokro to jest różnica.

Pokażcie te super wegetacje w otwartym gruncie

20240310_162435.jpg

Opublikowano

jednoliściennych i samosiewów zbóż to jeszcze wyskoczy i nie ma co się było jak do tej pory śpieszyć no chyba że taka łąka jak na tym foto gdzie trzeba dać solidna dawkę jak na perz