Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Teraz na golawinie towar w dobrej jakości schodzi po 22 zł przy bramie. Skup w mojej okolicy ma się otworzyć 10 czerwca i ma być 5,70 + VAT na start. Rok temu wystartowali z 4,50 + VAT. Ktoś kilka stron temu wyśmiewał mnie jak pisałem ze w tym sezonie 7 zł mnie nie zdziwi, ciekawe co teraz powie 😊

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Potasil dolistnie. 

U mnie skup od poniedziałku ale o cenach nikt jeszcze nie mówi. Dla mnie może być i skup po 2.50 bo tam oddaje tylko odpad poprodukcyjny w kistenie 😄 Zresztą, te 5zl za kilo bez szypułki to bez szału jak pracownik chce 4zl za narwanie 2kg truskawki bez szypułki... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

4x beczki 200l, na saletry, na siarczany i fosfory, na organiczne typu aminokwasy, humusu itd i 4 beczka na czysta wodę do przeplukania. Na każdym wężyku do beczki zawór i aby sobie w ten sposób steruje z której beczki zasysa. 

• Thanks 1
Opublikowano

chyba sam tak zrobię:) mam przepływ 300l około na minutęto jak znalazł:) i ostatnie pytanie jak ją przytwierdzałeś do powierzchni czy mogę sobię ja postawić na czymś?

Opublikowano (edytowane)

A z 4 beczkami jest fajnie, bo nie muszę ich czyścić, zostanie coś na dnie to nie problem :) a jak się trochę nawozu 20-20-20 który podaje na gruntowe z 8-17-41 ktory podaje na te spod folii wymiesza to nic sie przecież nie stanie. 

Opublikowano

fajna sprawa i wygodna taką beczkę można spokojnie przestawić:) a mauzera to juz mniej i trzeba płukać :)  zrównoważony i potasowy w takiej ilości to nic się nie dzije. Pompka nawozowa to  jedna z najlepszych inwestycji chyba:)

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku tak, mam sterownik plc, ustawiam sobie ile czasu z której beczki ma iść i idę sobie np na pole pilnować pracowników i wiem ze tyle ile przygotowałem nawozu w beczkach to pójdzie. Mam aby biała rurkę z PCV i na niej zaznaczone 10,15,20,25 i 30 min i jak naleje zgodnie ze skala na tej rurce to nawozu jest podane prawie że co do litra. 

A jak jestem na polu, to przez aplikacje na telefonie się mogę poloczyc i włączyć cały system, aby przed wyjściem muszę nawozu rozpuścić. 

Aby jedna wada jest, bo nie mogę jednocześnie podać np saletry i npk, bo wszystko potem idzie jedna rurka do magistrali, muszę oddzielnie podawać jedno, 5 minut płukania i potem drugie, a w mikserze można by było mieszać od razu, ale żeby taki mikser zrobić to potrzeba 3 albo i 4 takie pompki jakby chcieć jeszcze kwas np podawać, to już pod uprawę np na rynnach a nie w gruncie jak u mnie 😀

Opublikowano
7 godzin temu, thor1984 napisał:

@racyl wiesz może po ile truskawka na Elizowce? W Radomiu porażka znajomy mówił, że po 9 zł 

może i się zdarza 9 zł. chwalą się że jest tańsza

4 godziny temu, maro12 napisał:

Teraz na golawinie towar w dobrej jakości schodzi po 22 zł przy bramie. Skup w mojej okolicy ma się otworzyć 10 czerwca i ma być 5,70 + VAT na start. Rok temu wystartowali z 4,50 + VAT. Ktoś kilka stron temu wyśmiewał mnie jak pisałem ze w tym sezonie 7 zł mnie nie zdziwi, ciekawe co teraz powie 😊

Jasne 22zł a potem truskawki na straganach po 10-12zł w stolicy i nie tylko. ktoś ci bajek naopowiada a ty w to wierzysz 🤣

1 godzinę temu, diegole29 napisał:

fajna sprawa i wygodna taką beczkę można spokojnie przestawić:) a mauzera to juz mniej i trzeba płukać :)  zrównoważony i potasowy w takiej ilości to nic się nie dzije. Pompka nawozowa to  jedna z najlepszych inwestycji chyba:)

dopiero problem wypłukać mauser 🤣 odpiąć szybkozłączkę, otworzyć zawór, z węża spłukać pod ciśnieniem to rzeczywiście uciążliwe 🤣

Każdy kto chcę aby pompka mu dłużej chodziła powinien przepłukać pompkę po nawozie

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

4x beczki 200l, na saletry, na siarczany i fosfory, na organiczne typu aminokwasy, humusu itd i 4 beczka na czysta wodę do przeplukania. Na każdym wężyku do beczki zawór i aby sobie w ten sposób steruje z której beczki zasysa. 

I co ci z tego sterowania jak najlepiej żeby każdy ten jeden specyfik był dobrze wymieszany tak jak każdy oprysk sporządzony a zaraz zużyty bo inaczej osiądzie na dnie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

I co ci z tego sterowania jak najlepiej żeby każdy ten jeden specyfik był dobrze wymieszany tak jak każdy oprysk sporządzony a zaraz zużyty bo inaczej osiądzie na dnie

Ssak i tak jest na dnie więc pociągnie to co na dnie ;) A jak chcesz mieć podmieszanie to można małą pompkę akwarystyczną założyć ;) 

1 godzinę temu, racyl napisał:

Jasne 22zł a potem truskawki na straganach po 10-12zł w stolicy i nie tylko. ktoś ci bajek naopowiada a ty w to wierzysz

Wczoraj takiego Randevousa jak wrzucałem foto po 18zł za łubiankę 2kg z domu sprzedałem ... Włącz sobie kamery z Czerwińska, to kupujący biją się o truskawkę przy bramie xD Jeszcze z tydzień suszy, do tego te przymrozki co nadają na weekend i połowa plantatorów odpadnie, plantacje przemysłowe bez nawadniania nie doczekają zbiorów ...

kamery.czerwinsk.pl obejrzyj sobie jak kupcy rwą klamki w każdym busie co na giełdę wjeżdża ... Jeszcze trochę i na plac się nie da wjechać bo cały wjazd będzie usłany pourywanymi klamkami od busów xD 

Edit: Przez telefon z kontrahentem uzgodniona cena 9,5zł/kg z domu, ma być za godzinę ...

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ssak i tak jest na dnie więc pociągnie to co na dnie ;) A jak chcesz mieć podmieszanie to można małą pompkę akwarystyczną założyć ;) 

Wczoraj takiego Randevousa jak wrzucałem foto po 18zł za łubiankę 2kg z domu sprzedałem ... Włącz sobie kamery z Czerwińska, to kupujący biją się o truskawkę przy bramie xD Jeszcze z tydzień suszy, do tego te przymrozki co nadają na weekend i połowa plantatorów odpadnie, plantacje przemysłowe bez nawadniania nie doczekają zbiorów ...

kamery.czerwinsk.pl obejrzyj sobie jak kupcy rwą klamki w każdym busie co na giełdę wjeżdża ... Jeszcze trochę i na plac się nie da wjechać bo cały wjazd będzie usłany pourywanymi klamkami od busów xD 

Edit: Przez telefon z kontrahentem uzgodniona cena 9,5zł/kg z domu, ma być za godzinę ...

Niech ci urywają klamki i się biją, każdy doskonale widzi jakie są ceny na straganach i w sklepach. żaden handlujący nie kupi od ciebie truskawki od ciebie poważonej na styk albo nie doważonej truskawki żeby mieć tylko 1zł na kg . widzę co to trafia na rynek z giełdy.

Te 9,5zł jest realne ale nie 22zł jak inny kolega pisał .

Sam czekam na suszę bo nie chcę sprzedawać za 10zł czy poniżej 😄.

Na tym waszym nowym pierdziszewie sprzedają po 6zł czy nieco więcej więc to wyjaśnia cenę 10-12 w stolicy i nie tylko, Masa jest handlarzy co dużo kupują, małą marżę dają i mają większe obroty niż ci co kupują lepszy towar .

Klient kupujący na targu, sklepie jak zobaczy cenę o 1zł ,2zł niższą to mu rozum odbiera i zaraz robi się kolejka za takimi truskawkami i inni sprzedawcy chcą czy nie chcą muszą swoje ceny też obniżyć