Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak , i dlatego jestesmy dobrzy w uprawie kawy , herbaty :D i jeszcze kilka innych produktów rolnych bym dołączył być możę te truskawki np . ze względu na renome polskiej truskawki trafiają dalej jako made in poland .        spora czesc kieczupu i przecierów pomidorowych w polsce jest oparta na importowanych przecierach pomidorowych z włoch a włosi importują je z chin ale oficjalnie to są pmidory uprawiane we włoszech 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Papa_Smerf napisał:

Dziwi mnie, że ludzie kupują importowane truskawki, nie umywają się do naszych, rodzimych

Polak to wredna k🤬 bo woli zeżreć jakieś zagraniczne gówno niż dać zarobić rodakowi co ma towar z górnej półki. 

Opublikowano

Większość z was nie w temacie. Polacy kupują oczami dlatego truskawki hiszpańskie mają takie powiedzenie bo Polak przesypie w łubiankę i towar polski. A truskawki z Egiptu to tylko przemysł ale musi być pomieszka polskich aby większyc brix

Opublikowano (edytowane)

Primo       , rolnik jak kupuje zagraniczny sprzęt czy nawóz , czy np nasienie zbóz , nasienie buhajów to jest ok . a konsument jak kupuje coś  importowanego to jest .............. ma wybór i niech kupuje to co chce a tak na marginesie to polacy w zakupach najbardziej w europie zwracają uwage na pochodzenie produku . Gdyby nie konkurencja dla grupy azoty ze wschodu to nawozy były by dużo droższe to działa tak samo w rolnictwie i jest bardzo dobre jesli konkurencja nie jest dotowana 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Dnia 10.01.2022 o 10:51, cinek1808 napisał:

A truskawki z Egiptu to tylko przemysł ale musi być pomieszka polskich aby większyc brix

Na to wygląda że mieszane są z naszą i wysyłane dalej. W okolicy jest chłodnia, gdzie kupują za grosze hiszpańską która już nie sprzeda się na Broniszach.

Dotąd mieszają z polską, aż uzyskają odpowiedni brix.

Opublikowano
Dnia 10.01.2022 o 10:01, PRIMO napisał:

Polak to wredna k🤬 bo woli zeżreć jakieś zagraniczne gówno niż dać zarobić rodakowi co ma towar z górnej półki. 

A szczególnie w okolicach Warszawy kupcy wola towar importowany.

Opublikowano (edytowane)

Dnia 10.01.2022 o 10:52, jarecki napisał:

Primo       , rolnik jak kupuje zagraniczny sprzęt czy nawóz , czy np to jest ok . a konsument jak kupuje coś  importowanego to jest .............. ma wybór i niech kupuje to co chce a tak na marginesie to polacy w zakupach najbardziej w europie zwracają uwage na pochodzenie produku . Gdyby nie konkurencja dla grupy azoty ze wschodu to nawozy były by dużo droższe to działa tak samo w rolnictwie i jest bardzo dobre jesli konkurencja nie jest dotowana 

Co Ty  porównujesz ? nasienie zbóz , nasienie buhajów do truskawki ogólnie ?

w jednym i drugim są odmiany a w bydle rasy. wybierając odmianę zboża nikt się nie kieruję narodowością tylko wydajnością i zdrowotnością tak samo w hodowli patrzy się na wydajność

my producenci w Polsce wybieramy odmiany przede wszystkim odmiany pod konkretne przeznaczenie tak samo inni producenci w maroko, hiszpani itp.

zagraniczna truskawka ma wytrzymać dłuższy czas transportu i to nie są te same uprawiane odmiany te co u nas w polsce które bardziej nastawione są na smak

Idąc twoim tokiem myślenia to dla ciebie truskawka odmiany alba, aprica czy inny z importu kartoflak do odmian aromatycznych typu allegro, malwina itp

Polskich odmian to jest może z 5 tak uprawianych powszechnie a reszta i tak ma pochodzenie zagraniczne

ludzie kupują oczami a jak się raz nadzieją to później już mądrze podchodzą

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

pytam bo zmajstrowałem w poprzednim roku opryskiwacz z nadmuchem na bazie małego kosza ze ślezy z normalnym wentylatorem .

zrobiłem na 10 rzędów ale brakuje wiatru. spodziewałem się lepszego pokrycia cieczą.

teraz chodzi mi po głowie zrobienie fragarii i tak pytam

Edytowane przez racyl
Opublikowano

5 sztuk to chyba na 2 rzadki w kupie ??

Wirowe wg mnie dużo, dużo lepsze od płaskiego strumienia że względu na właśnie zawirowania cieczy i lepsze pokrycie liści od spodu/penetracja łanu szczególnie przy bujnych krzakach.

Kiedyś wziąłem na próbę do opryskiwacza plecakowego rozpylacz ze Ślęzy, Albuz ATR 80 na różowej ceramice to pylenie/pokrycie było za***iste. 

Opublikowano
17 godzin temu, Shaun napisał:

@racyl ile rozpylaczy na rządek, 2 czy 3 ?? I jakie zamierzasz założyć ??

2 po bokach i jeden nad rządkiem. te po bokach to tak pod kątem 90 do pionu.

Najlepsze byłoby zamontowanie na opuszczonym pręcie między rządkami. tak żeby ten ten pręt(rurka ) przemieszczała się w bruździe tylko że nie mam idealnie rozmieszczonych rządków w równych odległościach i będzie zapierdzielać po rządkach albo będzie ściągać słomę

BELKA FRAGARIA DO OPRYSKIWACZA DO TRUSKAWEK Płońsk - Sprzedajemy.pl

10 godzin temu, Shaun napisał:

Kiedyś wziąłem na próbę do opryskiwacza plecakowego rozpylacz ze Ślęzy, Albuz ATR 80 na różowej ceramice to pylenie/pokrycie było za***iste. 

no tak tylko już trzeba wiedzieć co się kupuję bo np kupić 20 rozpylaczy i jak będą nie przydatne to sporo kasy w błoto. co innego jak się stare krążkipiletowskie po 1zł kupowało 😄

11 godzin temu, jaro86 napisał:

U mnie było po 5 rozpylaczy. Po 2 z boku i od góry 1. Ja używałem płasko strumieniowych, ale ktoś tu chyba pisał, że stosował też wirowe.

dużo opcji chodzi mi po głowie. np zmniejszenie z 10 na 6 rzędów zrobionego opryskiwacza z nadmuchem tylko też nie wiadomo które odrzucić bo różne są wydatki powietrza na wyjściach

tak samo zrobienie fragari obstawiam na 6 rzędów, tylko też nie wszędzie jest taka sama  szerokość między rzędami

Opublikowano

właśnie zwykłe ceramiczne krążki 1,0 przerabiałem w poprzednim sezonie przy nadmuchu i po dwóch rozpylaczach niemalże nad każdym rzędem  i jakoś dokładnie ciecz nie wchodziła pod liście.

jeździłem   c-360 z polową jedynką, obroty coś ponad 2tys żeby osiągnąć porządne ciśnienie

pytam bo te rozpylacze albuz są ciekawe tylko już trzeba wiedzieć co się chcę.  ikosztują 20zł a nie jak krążki ceramiczne po 1,5zł

Opublikowano

tylko który kolor ? nie mam komputera zainstalowanego i muszę konkretnie dobrać kolor.  jak jeździłem z ceramicznymi krążkami 1,0 i 20 r0zpylaczami to wydajność była na dobrym poziomie

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy ile cieczy na hektar chcesz wylać i jakim ciśnieniem pracować. Wirowe dysze najlepiej rozpylają powyżej 5 bar. Ja używam pomarańczowych i nieraz szarych na ciśnieniu ok. 10 bar. 

Edytowane przez dymek333
Opublikowano

z ciśnieniem to nie będę miał problemu bo w poprzednim roku do 10bar pryskałem na krążkach porcelanowych.

przy tych porcelanowych krążkach 1,0 c-360,  2400obrotów wychodziło mi jakieś 500l/ha i to mi pasowało. nie pamiętam jakim biegiem jeździłem ale to mi pasowało. Jak liczyłem to było nie za dużo i nie za mało jak na taki robiony sprzęt

chcę zamienić porcelanowe krążki 1,0 na  wirowe tak żeby ilość wody była porównywalna

Przymierzam się zmniejszyć z 10 na 6 rzędów pryskanych

Opublikowano

Ja mam 20 dysz na szerokości 7 metrów. Na pomarańczowych ATR jadąc ok. 4 km/h przy ciśnieniu ok 10 atm. wychodzi jakieś 600 l/ha. Nie wiem ile masz dysz na 1 metrze ale wydaje mi się że w Twoim przypadku żółte albo max pomarańczowe. 

Wujek ma Fragarię na 5 rzędów (jakieś 6 metrów szer.) i po 3 dysze na rząd. Wcześniej miał te zwykle krążki porcelanowe nie wiem jakiej średnicy i w zeszłym roku zamawiałem mu żółte ATRy i mówi że wydatek ma bardzo zbliżony. Jak chcesz to dopytam go dokładnie o szczegóły.