Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po odwiercie mierzona była głębokość, więc tego jestem pewien. Dzwoniłem do wykonawcy tej studni i to on powiedział o tym wpuszczeniu wody pod ciśnieniem w rurę. Więcej jakiś pomysłów nie miał co z tym zrobić. Wiadomo, że to taki studniarz jak wielu.

Opublikowano

próbuj płukać jak mówisz że to szlam to może ustąpi. jak wiercą to też przecież podają wodę na wiertło

pytanie czy tej osłonówki jak twierdzisz że jest do dołu nie wpuścił za gbłęboko jeśli jest bez filtra.

jak ją dał bez filtra i za nisko pokładu to może się często zamulać

ja w kamieniu ciśnieniem nie przepcham osadu w otworze

Opublikowano

Witam. Sarny uszkodziły mi agrowloknine w truskawkach i koło łowieckie nie chce wypłacić odszkodowania bo to niby nie szkoda w uprawie...Czy ktoś miał podobny problem ?

Opublikowano

@racyl u mnie osłona była a zamulało. wniosek dla mnie, że tej rury było zdecydowanie za mało. miedzy końcem osłony a pompą musiał trafić sie pokład takiej jakby płynnej, ilastej ziemi. dosłownie. no i po ptokach. 

@jaro86 gościu, tak jak u mnie, nie będzie chciał sie przyznać, że jest za mało osłony, płukanie (wg mnie) za przeproszeniem h*ja da. jeżeli nie będzie zatkanej tej żyły, z której idzie szlam do studni to głupiego robota, do usranej śmierci. pisze to po moich obserwacjach, czy słusznych to do końca nie jestem pewien ale możesz to wykorzystać jak Ci fachura będzie mydlił oczy. w nowej dziurze mam 40 m osłony a w starej było 18 m.

Opublikowano
racyl napisał:

próbuj płukać jak mówisz że to szlam to może ustąpi. jak wiercą to też przecież podają wodę na wiertło

pytanie czy tej osłonówki jak twierdzisz że jest do dołu nie wpuścił za gbłęboko jeśli jest bez filtra.

jak ją dał bez filtra i za nisko pokładu to może się często zamulać

ja w kamieniu ciśnieniem nie przepcham osadu w otworze

Jest 6m filtra. Czekam na pompę i będę plukal może popołudniu

Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, jaro86 napisał:

Jest 6m filtra. Czekam na pompę i będę plukal może

to i filtr pewnie za***any tym mułem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

filtr to jest dobry jak można go wyjąć oczyścić a jak rura niewyjmowalna no to co zrobisz.

tak na oślep w studni to jak puścisz wodę trochę się wyczyści ale nie wyczyścisz go jak na zewnątrz. brud odszkoczy na boki a potem z powrotem się osadzi

moim zdaniem żeby zakładać taki filtr to trzeba i go umieć założyć. tak jak Tomasz pisał jest na jakieś odległości od dna pokładu. jak ktoś go wpakował na dnie to będzie się zatykał i pompa może zapierdzielać na suchi

A jak ten szlam jest tak spory to i nie będzie odpowiedniej wydajności z tej studni. dużo wcześniej ta pompa mogła mniej wody podawać

wydaje mi się że bez filtra w studni byłoby łatwiej

Opublikowano

Jak ta studnia jest zrobiona? Bo aż mnie to ciekawi ona jest normalnie wiercona w rurze 160 czy 220? Bo coś mi sie zdaje że chyba ta studnia nadaje się do zawalenia jak jest w środku zamulona...

Opublikowano

jak zamula to będzie zamulać bez względu czy ona jest 120 czy 220

Ile zapłaciłeś za tą 160 wierconą

Opublikowano

W przyszłym tygodniu będzie umnie wiercenie. Gość wierci 160 wkłada 110 na co zwrócić uwagę bo macie długo studnie , żeby ktoś mnie tylko na kasę nie naciągnął. Nie potrzeba mi bardzo dużej wydajności dlatego mniejsza średnica (koszt 140).

Opublikowano
jaro86 napisał:

Tak wiercona na 160. Pewnie tak trzeba będzie zrobić. I kopać nową

Nic z nią już nie zrobisz napewno gdzieś pękł filtr i zamulilo tyle w temacie bo przecież każda studnia wiercona na samym dnia ma zaślepke jedynie którędy mogło zamulic to właśnie przez filtr z pompa lepjej nie próbuj bo szkoda pompy

zimnepiwo napisał:

W przyszłym tygodniu będzie umnie wiercenie. Gość wierci 160 wkłada 110 na co zwrócić uwagę bo macie długo studnie , żeby ktoś mnie tylko na kasę nie naciągnął. Nie potrzeba mi bardzo dużej wydajności dlatego mniejsza średnica (koszt 140).

Proponował bym żebyś wywiercil na rurze 160 bo teraz zaoszczędzisz te 30 - 40 zł na metrze a później będziesz żałował i do rury 160 jest większy dobór pomp glebinowych A jeśli chodzi o uwagi to niech sprawdzi wydajnosc żeby zaraz wody nie zabrakło w niej 😂😂😂oraz żeby nie piaszczyla

Opublikowano (edytowane)

Tu 250 za metr wołają za rurę 160. Trochę dużo.

Filtry jakie zastosować żeby od razu piachem nie zajebalo taśm

Edytowane przez zimnepiwo
Opublikowano (edytowane)

Ja tam gdzie jest problem z zamulaniem to wcale bym nie montował filtra. pompy są przecież przystosowane do przepompywania wody z drobną zawartością piasku.

Jak zamuli pompę to wyciągniesz przeczyścisz i włożysz a w studni z rurą z filtrem to jak się zapcha filtr to i robi się koniec odwiertu.

tak samo jak zamontujesz pompę a otwór jest dużo głębszy to i tak brudy osady będa zamulać ten otwór

wydajność nie zależy od otworu wywierconego a od wielkości pokładu.

przy odwiertach 110 i pompach 4" też jest sporo pomp co mają wydajność powyżej 300l/minutę

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Może ktoś doradzić jaka pompa do 110. Zasilanie mam fi 20 ok130m z taśmami ok 5000m(to funkcjonowało z wodą z sieci- kranu). Trzeba będzie zmienić rurę zasilania .?

Opublikowano

pe 20 to za mała

jaki wydatek taśm l/m ?

mnożysz wydatek taśm przez ich długość i masz zapotrzebowanie na wodę

pisaliśmy o tym tutaj nie tak dawno

Opublikowano

Racyl życzę powodzenia jak ty chcesz w rurę 110 wepchnac pompę 4" 😂😂😂😂 Zimnepiwo z jakiego regionu jesteś ze takie ceny tańszych nie ma? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Chyba przegapiłem wątek 😞. Wydatek taśm 3l/h co 20cm kropelka długość jednej +-90m(coś ponad 50 takich taśm). Można by poprzez trójnik (z wyjściem z pompy)połączyć 2 takie węże zasilające czy to raczej nie się nie da. 

Z Podkarpacia ,to znalazłem najtaniej. Pola dużo nie mam więc nie myślałem wydawać fortuny (sąsiad za 160 zapłacił blisko 6tys)

Edytowane przez zimnepiwo
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lok125 napisał:

Racyl życzę powodzenia jak ty chcesz w rurę 110 wepchnac pompę 4" 😂😂😂😂 

O tym samym pomyślałem ;) U mnie w 160 włożona pompa 143mm średnicy, i to już tak trochę z strachem żeby nie zaklinować wkładane było. W 110 to pompa około 90, max 95 średnicy.

@zimnepiwo jak chcesz zasilać taką ilość taśm na raz to chyba musisz pomyśleć o osłonówce 160, bo ciężko będzie z pompą do 110 co zasili ci to wszystko na raz.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lok125 napisał:

Racyl życzę powodzenia jak ty chcesz w rurę 110 wepchnac pompę 4" 😂😂😂😂 Zimnepiwo z jakiego regionu jesteś ze takie ceny tańszych nie ma? 🤔

ja nie chcę 😂  już ją założyłem w poprzednim roku i to jest 120 a nie 110

4 SD 8-18 3kW 240L/min

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Tylko z tego co patrzę to ta pompa ma 95-98mm średnicy, czyli nie pełne 4". No i rura 120, czyli masz ponad 20mm różnicy.

Opuszczana na plastiku czy metalu, bo to też różnica ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

normalnie wchodzi ale jak kolega lok  słyszał tylko z opowieści to coż poradzić

Tomasz problemu nie ma z pompą tylko ze złączkami do rury byle tylko nie miały większej średnicy niż pompa

Opublikowano

Tomasz to też tak na słowo honoru włożona ta pompa znam przypadek co wcisneli na siłę w 160 pompę 6" i niestety pompa uległa awarii i nie dało jej wyciągnąć 😂😂😂