Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wady jak jest mokry rok to szara sie wpier.. Tez mam roksane 2letnia i nawet w pierwszym roku krzaki wygladaly jak stara. Skad jestes? Bo ja roksane zaczalem zbierac w niedziele

Opublikowano (edytowane)

łódzkie... żałuje, że mam jej tak mało... i tak naprawdę to roksana na skup kasuje wszystkie inne odmiany w tym roku, dlatego pytam Was gdzie jest haczyk... Na targ to raczej mało trwała, słaby połysk i takie kartofle, ale na skup jest spoko. Jeszcze z marmoladą będę próbował, bo ludzie chwalili, ja jeszcze nie miałem. Podobno jak się uda, to nie do oberwania owocu...

Ktoś poleci odmiany na słabsze gleby? Na przyszły rok zamierzam przygotować trochę ziemi, zrobić badania etc... Mam 30 arów próchnicznej 3 klasy i jakieś 50 arów czwartej przygotowywanej pod truskawkę. Na czwartej nigdy nie sadziłem , ale podobno jak się uprzeć, zadbać to może być z tego pociecha.

Na pewno kupie trochę Roksany, no i myślałem o marmoladzie , Azji i Clery. Muszę jakoś sobie odmianami tak ułożyć, żeby nie owocowały na raz. Macie jakieś propozycje?

W tym roku Alba i Hanojka mi wyszły słabo. Roksana super, tak samo Clery. Mam jeszcze trochę Malwiny, ale ona to kwitnąć zaczyna dopiero, no i ją bardziej jako eksperyment traktuje.

Edytowane przez Pasquallo
Opublikowano

marmolada jest sporo owocu ale drobiazgu.

pierwszy owszem spory ale potem drobiazg

chwalili ci co nie mieli nigdy truskawki o większych owocach

jak ktoś lubi skubać i strzępić nerwy

Kup sobie elegance nie wiem jak z plonem ale za***iscie wygląda. Florence też plenna

Najwięcej zarobisz w detalu na wczesnych i póżnych takich jak malwina i florence

clery i azja to kontrowersyjne odmiany, nie zrobisz na nich plonu, przynajmniej na clery

Czemu na targ słaba roxana?

Bardzo chętnie kupywana w detalu

Alba bardziej kartoflak niż roksana

Opublikowano

Wy dopiero zbieracie Roxane a ja juz skonczylem prawie zbierac 😀 zauwazylem ze jak popada z 2-3dni to od razu bierze owoce plesn. To chyba jedyna wada, bo wyglad i smak to jest na 1miejscu.

Opublikowano
19 godzin temu, kleba00 napisał:

Witam mam problem z szarą pleśnią  na owocach , czy prysnę polyversum  , pomoże coś  żeby mniej było tego na owocach nowych 

Jesli dobrze wykonasz zabieg i nie dzialaja juz srodki systemiczne to cos pomoze.ja pryskalem po intensywnych ulewach.pamietaj o dokladnym umyciu opryskiwacza.koniecznie wyplucz sitko w filtrze.no i pryszcz po zachodzie slonca

Clery to dobre do ogrodka.plennosc slaba.szara to wpieprza jak szalona.przy takiej samej ochronie roxany clery i alby w clery najwiecej zostaje na polu.jak jest z aprica?szukam jakiejs dywersyfikacji z roxana bo chyba w podobnym czasie owocuja

Opublikowano

nie miałem go ale na mączniaka to nic nie znajdziesz interwencyjnego czy wyniszczającego z 3-wą karencją.

jest signum ale to jak dla mnie mało skuteczne

Opublikowano
22 godziny temu, Pasquallo napisał:

Dzisiaj pierwszy raz zrywaliśmy roksanę dwuletnią. Wcześniej jej nie miałem nigdy. Szypułkowanie bajka, rwanie też szybko. Czy ta odmiana ma jakieś wady? Krzaczki ładne i wdzięczne, owoc gruby, swoje też waży... nie mam uwag póki co... 

Niezbyt lubiana przez klientów,może się odparzać,w wilgotnych latach antraknoza,poza tym ok.,plenna bardzo.

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj dalej po 3,7+Vat ,mogłaby cena trochę wzrosnąć bo u mnie strasznie sucho znowu sie zrobiło i owoce nic nie chcą podrosnąć i drobne sie robią a tak to jeszcze byłoby co zbierać,jak u was dzisiaj skupy ?

Opublikowano (edytowane)

U mnie okolice Lublina wzrost na 3.80 zł, ale sucho jest masakrycznie. Krzaki już się zaczynają wykładać, jak nie popada to w przyszłym tygodniu koniec zbioru.

Edytowane przez Majster90
Opublikowano
5 godzin temu, Majster90 napisał:

U mnie okolice Lublina wzrost na 3.80 zł, ale sucho jest masakrycznie. Krzaki już się zaczynają wykładać, jak nie popada to w przyszłym tygodniu koniec zbioru.

dokładnie u mnei tak samo , krzaki wczoraj po południu już leżały tak sucho,ale może w najbliższych dniach coś deszcz poratuje,ale zbiór i tak pewnie max gdzies jeszcze z 1-1,5 tyogdnia u mnie.

Opublikowano
3 godziny temu, memphis1205 napisał:

Jaka odmiana pomiedzy honey a malwina? Zeby miec ciaglosc zbiorow?

Najlepiej zeby byl atrakcyjny owoc i duza plennosc byla. Cos poradzicie?

ja wsadziłem Florence. Chciałem Faith ale za późno się obudziłem i nie mogłem już dostać

Opublikowano
3 godziny temu, saszeta napisał:

ja wsadziłem Florence. Chciałem Faith ale za późno się obudziłem i nie mogłem już dostać

Faith jest dobra?mozesz cos wiecej powiedziec o niej?

Opublikowano
3 godziny temu, chorzel221 napisał:

Nawadnianie chodzi codziennie a truskawka się kończy, nie tylko u mnie ale w całej okolicy. Przecież to dopiero czwarty dzień zbioru. 

jakie województwo?

Opublikowano
13 godzin temu, memphis1205 napisał:

Jaka odmiana pomiedzy honey a malwina? Zeby miec ciaglosc zbiorow?

Najlepiej zeby byl atrakcyjny owoc i duza plennosc byla. Cos poradzicie?

w tym przedziale to jest mnóstwo odmian