Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, MarcinWoos napisał:

Witam u mnie hanojka idzie po 15 za 2kg :) roksana sie zaczyna, deszczyk leje od wczoraj I rosna super:) co do ceny truskawek nie ma co dyskutowac wszyscy postarajmy sie sprzedac jak nadrozej. Deszcz mysle ze spadl w najdogodniejszym momencie dla mojej truskawki:) hanojka mysle ze wyda w tym roku te 10ton z 30arow

Chyba coś Ci się pomyliło z tą wydajnością z roxana kolego 😉

Opublikowano (edytowane)

Pięknie popadało,wczoraj 12mm i dzisiaj już ponad 20mm w sumie przez dwa dni ponad 30mm i jeszcze jutro ma padać , oby tylko teraz cena na truskawke dopisała to coś z tego będzie :)

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano

Można teraz jeszcze w jakiś sposób wpłynąć na wielkość owoców? realizowałem program posypowego i dolistnego nawożenia z yary ale coś powiem szczerze niekoniecznie jakies wielkie te truskawki u mnie, można coś teraz jeszcze rzucić posypowo bądz dolistnie żeby chociaż je jakoś minimalnie podgonić? 

Opublikowano
3 godziny temu, tomn95 napisał:

Chyba coś Ci się pomyliło z tą wydajnością z roxana kolego 😉

Moze I troche przesadzilem ale owocu jest konkretnie, deszcz nitrabor I luna dzialaja dobrze, widac ze pompuje hanojke konkretnie, dzisiaj zrywalem I owoc jeszcze nie jest nabity tak jak ma byc ale co zrobisz jak cena jest w miare a konsument juz chce:)IMG_20180517_205917.thumb.jpg.38e5e6f374b0cd42d9c40dd2f9e3b8b0.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, tomn95 napisał:

@3grosze azja? 

Tak.

Dnia 16.05.2018 o 20:05, Borczok napisał:

ziomek jakie 4 zeta za kilo? jak bedzie obierana po 3 zł to uznam to za rewelacje

Jest 17 maja a już kupują szrot po 2,5 zł/kg, nie pamiętam takiej sytuacji żeby tak szybko rozpoczęli skup. 

Opublikowano

Każdy się chwali to i ja, zdjęcia z wczoraj, u mnie zbiory dopiero za ok. 2 tygodnie, albo i dłużej, w tym tygodniu zimno i deszczowo było, nawet nie ma nic na pojedzenie, z zabiegów został mi jeszcze jeden fungicyd i ostatnia odżywka, pewnie pójdzie razem

Gdzie tak wcześnie skupy pootwierali?

20180517_101634.jpg

20180516_165331.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinWoos napisał:

Moze I troche przesadzilem ale owocu jest konkretnie, deszcz nitrabor I luna dzialaja dobrze, widac ze pompuje hanojke konkretnie, dzisiaj zrywalem I owoc jeszcze nie jest nabity tak jak ma byc ale co zrobisz jak cena jest w miare a konsument juz chce:)IMG_20180517_205917.thumb.jpg.38e5e6f374b0cd42d9c40dd2f9e3b8b0.jpg

Owoc jak na ten rok i hanojke to bardzo ładny. Pewnie slabo przemarzla w zimę 

Opublikowano
51 minut temu, Pasquallo napisał:

@MarcinWoos ta Hanojka to nakrywana na przyspieszony zbiór?

Ile płacicie pracownikom od łubianki teraz?

Nie, wyscielane sloma byly tylko ze wczesnie bardzo I hanojka rosnie na piasku:) dzisiaj juz 20koszykow zerwalem, wieczorem dorwe reszte.

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinWoos napisał:

Witam mam taki problem ze mrowki zjadaja mi owoce roksany, macie jakis patent na to lub rozwiazanie? Najgorsze jest to ze te co robia sie czerwone to juz je zjadaja.

Kupić mrówkojada.

• Haha 1
Opublikowano
W tym roku pierwszy raz ścieliłem truskawki słomą, nie mam żadnej maszyny do tegi tylko ręcznie wszystko. Truskawki sadzone w tym roku, chciałbym je potem rozsadzić i czy aplegry nie będą miały problemu, żeby zakorzenić się w tej słomie?
Opublikowano

U mnie już krzaki leża zwiędniete od tej suszy 2 tygodnie do przodu 0 deszczu w prognozach na zachodzie koszty nawet sie nie zwroca szkoda tego nawet zbierac.

Opublikowano
Dnia 17.05.2018 o 22:38, Szczerbatek902 napisał:

gdzie niby juz rozpoczęli skup , na przetwórstwo ?

Mazowieckie, np Goławin giełda i okoliczne miejscowości. Szrot to nazwa truskawki z szypułą tzw. przemysłówka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 3grosze napisał:

Mazowieckie, np Goławin giełda i okoliczne miejscowości. Szrot to nazwa truskawki z szypułą tzw. przemysłówka. 

to strasznie wcześno skup się zaczął ,u mnie na przetwórstwo przewidują zacząć koniec maja/początek czerwca , ciekawe jak z ceną będzie....

Opublikowano

U mnie się zaczyna i najlepiej jakby na sobotę skupy otworzyli bo widzę że kto ma na słabszej glebie to aż czerwono. W środę i czwartek spadło 60mm deszczu. wcześniej od tygodnia nawadniałem. teraz  truskawka oszalały w ciągu kilku dni objętość krzaka wzrosła razy dwa. Owoc też napompowany i co najgorsze zaczyna gnić. Jak stanie ciepło bez wiatru to pewnie się zagotuje i zakurzy od szaraka. Teraz już nie wjadę bo się rozłożyły, a i tak zwykłym opryskiwaczem do owocu nie dobiję. 

Ludzi do zbioru nie ma. z 3 osób z ubiegłych lat została jedna.