Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

a jak z szara pleśnia bo głównie chodzi mi o to żeby przed szara ochronić właśnie przed samym zbiorem bo w tamtym roku mialem z nią problem.Podczas kwitnienia wykonałem dwa zabiegi Signum.

No ja głównie pryskam polywersum na szarą a to że chroni również przed mączniakiem czy białą plamistościa to dodatkowa korzyść ale z tymi chorobami nie mam problemu ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, sosyn94 napisał:

No ja głównie pryskam polywersum na szarą a to że chroni również przed mączniakiem czy białą plamistościa to dodatkowa korzyść ale z tymi chorobami nie mam problemu ;)

To w tym roku na pewno sprobuje wykonac 1 lub 2 zabiegi polyversum przed samymi zbiorami,a jak z czyszczeniem opryskiwacza wystarczy sama woda i jak byłby nie doszyszczony dobrze  to obniży to po prostu działnie tych bakterii czy moze uszkodzić truskawke ?

Opublikowano

Truskawce sie nic nie stanie jedynie może obniżyć działanie lub nie zadziała. Z tego co pamiętam to w paczce polywersum dodawali środek do czyszczenia opryskiwacza.

Opublikowano
6 godzin temu, Pasquallo napisał:

Czego to może być niedobór? Jest tylko na Albie, nie na wszystkich krzakach i nie wszystkie liście...

Bardziej to wygląda na przyjaranie niż na niedobór,czym ostatnio pryskałeś ?

Opublikowano

Bardziej pasuje na niedobór Fe. Typowa chloroza blaszka żółknie a nerw pozostaje zielony.  Możesz mieć za wysokie ph co utrudnia pobieranie żelaza i innych mikro

Opublikowano

Zrobić Może oprysk asahi? Dodam że tylko na albie mam takie coś. Dodam też ze na młodych też niektóre krzaki są takie a one były pryskane tylko odżywka póki co. I generalnie mało. Dalej fito według was? Może od wody z wodociągu? Były w susze podlewane bo mam awarię hydroforu...

Opublikowano
22 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Mieszał ktoś z was Lunę z Mospilanem, ewentualnie decisem? Calcinitu można też do tego sypnąć? 

Możesz mieszać

Opublikowano
16 godzin temu, Pasquallo napisał:

Czego to może być niedobór? Jest tylko na Albie, nie na wszystkich krzakach i nie wszystkie liście...

20180513_045201.jpg

20180513_045214.jpg

sucho było, pewnie ph niskawe to i tak jest.u mnie w albie tez to widać, tylko ze nie tak mocno.

Opublikowano
w obecnym roku sezon chyba zacznie się wcześniej. wiadomo coś odnośnie przewidywanej ceny? mrozu nie było ale za to straszna susza w lubelskiem.
Opublikowano

Niedaleko mnie maja po 17zl/kg ale takie male i pol czerwone i ludzi tyle co w biedronce.

U mnie juz dojrzale ale widac ze im wody brakowalo.

1Zdj roksana 2honey.

Chyba honeyke wywale bo duzo gorzej w 2roku owocowania niz roksana. 

20180514_082710.jpg

20180514_083431.jpg

Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś potrzebował ładne sadzonki frigo w bardzo dobrej cenie to mam do do odsprzedania Gradarosa Pandora Markat pegazus wszyko w klasie A  więcej info pod tel 724071028

Edytowane przez Motosad13
Edycja
Opublikowano

Wczoraj sprzedałem Honeoye po 18 zł za koszyczek, Gościu który miał odmianę Rumba miał niezłą kolejkę chętnych do kupna.

Ktoś wie skąd taki popyt na tą odmianę ?

Opublikowano
3 godziny temu, blabla napisał:

Wczoraj sprzedałem Honeoye po 18 zł za koszyczek, Gościu który miał odmianę Rumba miał niezłą kolejkę chętnych do kupna.

Ktoś wie skąd taki popyt na tą odmianę ?

8 godzin temu, ardjan94 napisał:

W goławinie (mazowieckie) po 15zl/łubianke ale nie napisali jaka odmiana

I jak te ceny  maja sie do tamtego roku , jest dużo taniej  ,pytam bo produkuje na przetwórstwo i nie wiem po ile chodzą deserówki ?

Opublikowano

Moze i taniej bedzie, ALE... truskawki w tym roku z pod folii a truskawki pod golym niebem to jest roznica kilku dni zbiorow. Wiec dla tych co maja wczesne truskawki w gruncie to jest lepiej jak w tamtym roku.

Wiem to po sobie. W tamtym roku z pod folii truskawek juz nie bylo i wtedy dopiero moje dojrzaly. A w tym roku dopiero co pokazaly sie truskawki z folii a ja kilka dni pozniej zbieram z gruntu.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, memphis1205 napisał:

Moze i taniej bedzie, ALE... truskawki w tym roku z pod folii a truskawki pod golym niebem to jest roznica kilku dni zbiorow. Wiec dla tych co maja wczesne truskawki w gruncie to jest lepiej jak w tamtym roku.

Wiem to po sobie. W tamtym roku z pod folii truskawek juz nie bylo i wtedy dopiero moje dojrzaly. A w tym roku dopiero co pokazaly sie truskawki z folii a ja kilka dni pozniej zbieram z gruntu.

no truskawka bedzie wcześno ale u mnie do zbioru minimum 2-3 tygodnie na Honeoye,mnie interesuje tylko cena na przetworstowo no na deserówke tylko wieksi obszarowcy u nas odstawiają.

Opublikowano

Azor07 napisał:

Znajomy był na zebraniu z przetwórnią i pierwsza cena ma być 8 zł za koszyk . Zobaczymy jak to będzie, u mnie słabo bo brak deszczu .

a ile w koszyku 2-3 kg?? Bo u nas zawsze podaje sie cene za kilogram bez szypulki.