Skocz do zawartości

Czy warto kupowac nasiona w centrali?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi panowie skąd oni biorą to C1, to jest jakaś zwiększona ochrona? Ziemniaki to wiem ale zboże nigdy jeszcze mnie w tym nie uswiadomił. Tak samo skąd biorą nasiona żyta hybrydowego, coś wstrzykuja każdemu ziarenku?

Opublikowano

Policzyłem, jaka różnica jest medzy swoim materiałem a gotowym z centrali. Pare lat temu skąd brałem materiał tylko na rozmnożenie, towar był rozmaity- zdolnośc kiełkowaia miała byc 98% a było 60 więc lipa. W ostatnich latach przeprowadzili modernizacje no i nie powiem jakośc o stokroć lepsza. Brałem jęczmień i pszenice w rzeczywistości było tak jak na etykiecie siła kiełkowania=98% co roku. U siebie nigdy nie przekroczyłem 88% z moich zbiorów, a najczęśćiej było ~72%. Materiał przyzwoitym środkiem zaprawiony, już nie pamiętam jakim. Nawet rozmawiałem z gościem który tam pracuje to powiedział, że już nie da się zakombinować ani na ziarnie ani na zaprawie- nowoczesna linia sterowana komputerowo. Teraz jest to warte swojej ceny. Wracając do sedna. Ja wyłącznie sprzedaje zboże więc to co oczyściłem i zasiałem już nie sprzedam. Więc np jęczmień po 800zł/t siany 180kg/ha =144zł. Te pieniądze już nie wpadły do portwela czyli tyle mnie to kosztowało, prąd do czyszczenia i zaprawiania i robota powiedzmy 20zł, zaprawa 40zł/ha czyli wychodzi już 204zł/ha-koszt własnego materiału siewnego. Taką ilośc materiału siewnego zakładam przy dość przyzwoitej sile kiełkowania, jesli siła kiełkowania mniejsza trzeba więcej ziarna więc koszt jeszcze więskzy bo trzeba np 200kg. Materiał siewny z centrali jak już kilka razy mi się trafiło miał 98%, niech ma 90% siły kiełkowania i wyjdzie go przyładowo (przy tej samej zakładanej obsadzie szt/m2) 170kg/ha x 185zł zaprawiony (taka cena mignęła mi na jakiejś stronce)=315zł-100zł zwrotu=215zł więc różnica między swoim a z centrali wynosi 11zł/ha. Moim zdaniem nie warto się kurzyć i męczyć tylko kupić z centrali. Tak zapewne zrobie. Dodam, że każdy liczy inaczej i inne wnioski wyciąga :)

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś ma swój dobry mat. siewny to pół bidy ale jak kupi na targu [ aby zmienić , a bo to ładne ziarno widzi a tańsze niż w centrali ] to żadna oszczędność ! Niewiesz nic o odmianie itd. co jest b.ważne [ sąsiad kupił pszenice zimową i posiał jako jarą ...i zaoszczędził ...] :(

Opublikowano

Ja dziś usłyszałem cena za pszenżyto 1600zł/t i jak powiedziałem ojcu to sie przeraził hehe pamieta ktos po ile było w tamtym roku mniej więcej średnio pszenżyto?

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto Maeztozo 1500 zł za tone

Zamówiliśmy jeszcze Bogatkę ale tata zapomniał ceny ale też niewiele drożej :P

Będziemy brać jeszcze Twingo ale narazie ceny nie znam ;)

Edytowane przez Raptus902
Gość Profil usunięty
Opublikowano

a jakie firmy najlepsze

Opublikowano

-Wiadomo że rośnie w gospodarstwach nasiennych ale z czego on powstaje ten pierwszy raz?

-Czy takie gospodarstwo jakość szczepi nasiona?

-Czym się różni materiał kwalifikowany od nie kwalifikowanego sprzedawany w tych samych gospodarstwach.

-Czego brakuje w nasionach sianych po raz kolejny?

Opublikowano

czyste odmiany to są kwalifikaty, mogą być mieszańce F1 czyli skrzyżowane w sprawdzonych odmianach nieraz trwa to wiele lat.
Jeśli na jakiejś powierzchni powiedzmy kilku wsi uprawia się różne odmiany np. pszenicy to poprostu przekrzyżowują się i tracą swoje właściwości na gorsze. Dlatego potrzeba jest wymiany. Jeśli posiejesz nasiona po mieszańcu F 1 to tracisz większość pozytywnych cech.
Czyste odmiany pozyskuje się mieszając inne, nie żadko segregując ręcznie. Praktyki miałem przy produkcji nasion warzyw.

Opublikowano

Więc jak kupisz po 160 zł wysiejesz 180 kg to koszt 290 zł minus dopłata 210 zł.

Swoje nasiona można sprzedać po 70 zł wysiewasz z  220 kg minimum 15 % odpadu po wyczyszczeniu minimum, zaprawa 20 zł za  100 kg, no to wychodzi jakieś 180 zł ha, i zostaje poślad.

Więc trza się poważnie zastanowić czy jest sens bawić sie za 30 zł  na 1 ha.

Sam trochę czyszczę i wysiewam swój materiał ale zastanawiam się czy to ma sens, wyczyszczoną pszenicę sprzedaję po 90 zł po petkusie czyszcze z 6 ton dziennie.

Opublikowano

Widzę że wszystkie odmiany z hodowli Danko. Osobiście uprawiam jęczmień odmiana Iron (Danko) z ręką na sercu mogę polecić, bardzo dobrze i wiernie plonuje. Jeśli chodzi o owies to tylko i wyłącznie Bingo ( HR Strzelce) wysokie plonowanie i piękne dorodne ziarno. Żyta z Danko nie znam aczkolwiek uprawiałem pszenżyto Fredro, odmiana na słabe gleby i również mogę ją polecić. Mam nadzieję że moja odpowiedzieć będzie pomocna.