Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

heh karola44 widac ze poruszasz sie dieselami starszego typu ( u mnie w rodzinie tez nigdy nie bylo zadnego benzyniaka) - ale ja np. w golfiie ( 1.9TDI) albo w peugeocie ( 1.4 HDI ) jak byl mroz to juz nie musialem grzac swiec ale np. jak mialem omege A czy Scorpio to juz byla zabawa ze swiecami, samostartem ...dlatego dąze do tego ze te nowze silniki nie potrzebują takiego grzania swiec jak te stare

Opublikowano
W MF jest świeca płomieniowa i ropa zapala się po ok 15-20 sekundach, jak już ropa się zapali to nie trzeba trzymać świecy pod prądem.

W ciapku można by dostawić jedną świecę na desce rozdzielczej(jak w Starze) i wtedy było by widać kiedy są dostatecznie nagrzane, ale akumulatory są chyba trochę słabe na jeszcze jedną świece.

nie chcę kolejny raz sie kłócić i nie wiem o jakim mf ty gadasz bo ja mam mf 255 i w nim jest zwykła świeca żarowa która grzeje powietrze (twoim zdaniem jest jakaś świeca płomieniowa która zapala paliwo) jestem ciekaw gdzie te paliwo zapala <_< może sie nie znam ale o takim patencie w mf255 nie słyszałem :) :) :rolleyes:

Opublikowano
heh karola44 widac ze poruszasz sie dieselami starszego typu ( u mnie w rodzinie tez nigdy nie bylo zadnego benzyniaka) - ale ja np. w golfiie ( 1.9TDI) albo w peugeocie ( 1.4 HDI ) jak byl mroz to juz nie musialem grzac swiec ale np. jak mialem omege A czy Scorpio to juz byla zabawa ze swiecami, samostartem ...dlatego dąze do tego ze te nowze silniki nie potrzebują takiego grzania swiec jak te stare

:rolleyes: tak masz racje o starsze diesle chodzi. No ale w koncu temat poruszany o 330 i podobnych. Te nie sa z XXIw <_<

Gość Profil usunięty
Opublikowano
nie chcę kolejny raz sie kłócić i nie wiem o jakim mf ty gadasz bo ja mam mf 255 i w nim jest zwykła świeca żarowa która grzeje powietrze (twoim zdaniem jest jakaś świeca płomieniowa która zapala paliwo) jestem ciekaw gdzie te paliwo zapala :) może sie nie znam ale o takim patencie w mf255 nie słyszałem :) :) :rolleyes:

?? A nie widziałeś czasem rurki doprowadzającej paliwo? Masz ciągnik i nie wiesz co w nim siedzi <_< . Mówię oczywiście o MF 255.

Opublikowano

Mam w C-330 świece żarowe i wykręciłem je żeby je przeczyścić. :P Zanim się rozgrzeją do czerwoności to się z nich okropnie kurzy :P tak ma być? Żeby sprawdzić czy działają wykręciłem jedną ze świec i podłączyłem ją na "ostro" do akumulatora, i właśnie wtedy okropnie się z nich dymi B)

Proszę o odpowiedź B)

Opublikowano

jak cos sie nagrzewa a jest zatluszczone lub brudne to musi si enajpierw wypalic.

Bardzies zastanow sie nad tym czy faktycznie obie grzeja rownomiernie i cyz odpowiednio szybko robia sie czerwone lub nawed jasno pomaranczowe :P.

Opublikowano
:P tak masz racje o starsze diesle chodzi. No ale w koncu temat poruszany o 330 i podobnych. Te nie sa z XXIw :P

Niby nie jest z XXI wieku, ale na pewno ma więcej wspólnego ze współczesnymi silnikami diesla w autach niż mogłoby się wydawać, bo jest w nim bezpośredni wtrysk paliwa i nie ma komór wirowych czy wstępnych-jak w starszych samochodach. A właśnie silniki z komorami wirowymi czy wstępnymi wymagają podgrzewania świecami nawet jak silnik jest ciepły i porównywanie ich z silnikami ciągników jest trochę nie na miejscu. Co innego nowocześniejsze silniki diesla stosowane w autach np HDI; .

TDI; JTD-mają one wtrysk bezpośredni dwu- lub wielofazowy, a do odpalenia zimnego silnika w temperaturze powyżej

kilku stopni nie wymagają wstępnego podgrzewania

Pozdrawiam.

Opublikowano

mam pytanie z poprzedniego tematu wynikło ze najlepiej usprawnic odpalanie 360 przez zamontowanie swiecy zarowej lub płomieniowej i tu mam problem bo nie wiiem co lepsze czy 4 swiece zarowe na kazdym tłoku czy jedna płomienoiwa w kolektorze ???

Opublikowano

Ja myślę że na kolektorze była by lepsza, bo jeżeli miałbyś żarowe na każdym tłoki i czasem by jedna się zepsuła to 3 tłoki by dostały ciepłe powietrze a jeden nie, więc to nie było by dobre... a Jak jest jedna świeca na kolektorze to każdy tłok dostaje takie samo powietrze [o tej samej temperaturze co pozostałe]

Opublikowano
Ja myślę że na kolektorze była by lepsza, bo jeżeli miałbyś żarowe na każdym tłoki i czasem by jedna się zepsuła to 3 tłoki by dostały ciepłe powietrze a jeden nie, więc to nie było by dobre... a Jak jest jedna świeca na kolektorze to każdy tłok dostaje takie samo powietrze [o tej samej temperaturze co pozostałe]

ale jak padnie na kolektorze to znów bedzie tak jak przed załozeniem świecy a jak na 3 tłokach bedzie grzanie to silnik zapali i tak łatwiej niż jakby nie miał wcale świec

Opublikowano
ale płomieniową łatwiej zamontować :)

A powiedz w jaki sposób zapodasz ropę na świece?. Zdecydowanie 4 świece żarowe, zamontowane na kolektorze przy łączeniu z głowicą

Opublikowano

A jak rozwiązać problem czasowego grzani świecy, no i trza jeszcze podpiąć elektrozawór odcinający dopływ paliwa do świecy ale to w porównaniu do pierwszego nie problem bo podłącza się go pod przewód rozruchowy w stacyjce.

Opublikowano

w perkinsie świeca puszcza paliwo ,tylko jak się nagrzeje :) a włączanie może być na guzik taki jak do rozruchu,albo stacyjka od fergusona cena: około 30 złotych :)czas oczekiwania : od 5 do 15 sekund,zależy od temperatury otoczenia

Opublikowano

A co steruje czasem grzania swiecy?Musi byc dodatkowy sterownik podłaczony do czujnika temp. silnika i temp. otoczenia zeby wiedział na jaki czas ma właczyc swiece przed rozruchem.W JD mam swiece płomieniowa załanczane ze stacyjki.Normalne odpalanie bez swiecy jest w prawo,a zeby z użyciem swiecy odpalic nalezy przekrecic w lewo.

Moim skromnym zdaniem do 60 wystarcza swiece zarowe ktore podgrzeja powietrze w kolektorze ssacym na tyle ze bez problemow odpali zimą bez zalewania go goraca woda.Jak bede robił remont w 3p to sam bede zakładał taki grzanie.Koszt niewielki (trzy swiece od 30,tasma miedziana,przekaznik o najwiekszym Amp.na 12V,włacznik,kontrolka i kilka przewodów) mysle ze w 200 pln sie zamkne.

Opublikowano

Jak zamontować świecę płomieniową w 3p?? Miejsce na nią było zrobione orginalnie ale niewiemy z kąd dać przewód z paliwem?? Jeżeli ma ktoś 3p z taką świecą to proszę o foty.

Z góry dziękuję.