Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Powiem zdanie które u nas mówi się od 3 lat. Zatęsknimy za poprzednim rokiem który był tragiczny. Ale ten szykuje się jeszcze gorzej 

Nie pamiętam kiedy ostatnio zebrałem 4 pokosy, w poprzednim roku się udało ;)

marulekk napisał:

jakie macie "domowe" sposoby na podsiew łąk?

u nas nikt niema specjalnego siewnika do tego

Podsiewałem siewnikiem z redlicą zwykłą i dwutalerzową. Ale sam siewnik to nie wszystko, mam agregat uprawowo siewny z prostymi zębami które są w tym samym rozstawie co redlice w siewniku, opuszczam delikatnie agregat, żeby wyrywał to co niepotrzebne, oraz zrobił delikatny rowek dla nasion, efekty jakieś są, ale jak tylko teren pozwala to lepiej zasiać na nowo

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, marulekk napisał(a):

Jak siewnik talerzowy to nic więcej nie trzeba.

A jak na stopce to wjeżdżam zestawem, od agregatu pazurki płytko na te 2cm i jest fajnie. Z prędkością nie szaleć, wtedy nie miesza tylko spulchni i nie uszkodzi tak darni. 

Ale to nie teraz takie zabawy jak deszczu nie ma. Te poderwane kępki mogą uschnąć. 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 08:27, pedro2 napisał(a):
W dniu 7.04.2025 o 20:43, marulekk napisał(a):

Jak siewnik talerzowy to nic więcej nie trzeba.

A jak na stopce to wjeżdżam zestawem, od agregatu pazurki płytko na te 2cm i jest fajnie. Z prędkością nie szaleć, wtedy nie miesza tylko spulchni i nie uszkodzi tak darni. 

Ale to nie teraz takie zabawy jak deszczu nie ma. Te poderwane kępki mogą uschnąć. 

ZNAJOMY MIAŁ siewnik do podsiewu Vredro i szału nie było , na rozrzedzonych trwach troche lepiej na TUZ to szkoda roboty było , chyba już go sprzedał zakupił jak wchodził zakaz wyorywania TUZ na obszarach natura bo myslał żę coś to pomoze ale efekt był mizerny 

Opublikowano

U nas też ludzie boją się chyba orać stare tuzy i biorą podsiewy co drugi rok. Stary tuz gdzie darń jest zwięzła i gęsta moim zdaniem z miejsca skazany na porażkę.

Podsiew ma sens jak są jakieś ubytki i goła ziemia.

Ten vredo mi też się nie widzi. Na piasku jeszcze, ale 4kl nie wygląda to dobrze, rowki po talerzach otwarte i tak sobie lezy.

Zdecydowanie bym wybrał apv czy agromasz z pazurkami i wałem pryzmatycznym. Wymieszane i dociśnięte na każdej nierówności 

Koledze podsunąłem mój pomysł i dzisiaj wsiewa zestawem. Z tyłu wałuje Cambridgem i ten sam efekt 

Opublikowano

Ja dziś zakończyłem podsiewy. 
Vredo nadaje się jak są bardzo duże ubytki w darni. Albo jakby wcześniej czymś podrapał mocno darn. Miał u nas na okolicy taki siewnik to pierwsze dwa lata było wzięcie bo każdy chciał spróbować ale efektów praktycznie żadnych. Jak kupiłem agromasza grassa to mówił że się nie nadaje ten mój siewnik a teraz kupił coś podobnego a vredo poszło na handel. 
U mnie jak pisałem wcześniej najlepszy efekt jest jak najpierw włoko-chwastownikiem podrapie darn i potem jeszcze ten siewnik ,,poprawia” to wszystko. I najlepsza robota walu pryzmatycznego bo każde ziarno wciśnięte w ziemię. Kępa nie kępa, dołek nie dołek wszystko dociśnięte bo każdy talerz idzie swoim torem 

Opublikowano

U mnie najlepszy efekt ma gość co kupuje na rynku najtańszej mieszanki traw chyba po 8.5 wali tego z 60 kilo włoka przeleci i zostawia. trawy co rok ma jakby na jesieni siana nowa była 

Opublikowano

U mnie 5l podlaskie zambrów, saletrosan z salmagiem. Dziś patrzyłem to nawóz sie rozpuścił. Jutro też coś ma padać, nie rozsiałem  wszędzie ale wiatr dziś spory, chyba pod wieczór jak sie uspokoi sypne reszte

Opublikowano

W pt nad ranem i nas śnieg a później deszcz ma padać , od soboty na być już ciepło słonecznie i nie widać  dalej deszczu żadnego, trza jechać torfowe łąki zasilić w N jutro 

Opublikowano
21 minut temu, dantur96 napisał(a):

To jak na te warunki to 5 l to duży opad 😂 u Mnie też saletra się rozpuściła ale żeby zadziałało to musi jeszcze trochę pewnie popadać 

U nas co jakiś czas popaduje 5-10mm ale zaraz wieje i sucho i zamieciecie. Mam owies ozimy i troche na górce rzadko  ale bez sensu to przesiewac jak  to 6klasa i zamiecie wzniecać. 

U mnie to jeszcze jako tako bo pług unia i wiadomo jak on kryje to resztki na górze są to wiatr nie robi tak sahary

Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 13:46, pedro2 napisał(a):

U nas też ludzie boją się chyba orać stare tuzy i biorą podsiewy co drugi rok. Stary tuz gdzie darń jest zwięzła i gęsta moim zdaniem z miejsca skazany na porażkę.

Podsiew ma sens jak są jakieś ubytki i goła ziemia.

Ten vredo mi też się nie widzi. Na piasku jeszcze, ale 4kl nie wygląda to dobrze, rowki po talerzach otwarte i tak sobie lezy.

Zdecydowanie bym wybrał apv czy agromasz z pazurkami i wałem pryzmatycznym. Wymieszane i dociśnięte na każdej nierówności 

Koledze podsunąłem mój pomysł i dzisiaj wsiewa zestawem. Z tyłu wałuje Cambridgem i ten sam efekt 

Ja na jesień wyorałem prawie 50 letnią łąkę. Jesień była sucha i słabo zeszło. Na wiosnę robiliśmy wsiewke bo gołe pole w większości i też póki co efekt mizerny. Już raczej nie będę wyorywał łąk a będę robił po prostu wsiewki. Pole na ten rok będzie raczej zmarnowane..

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, polskatk napisał(a):

Zasieje kukurydzę i kiedy później posieje na tym trawę? Znowu na wiosnę jak nie będzie wody? 

A w czym to przeszkadza teraz jesień ciepła to spokojnie do 20 września można siać nawet i później bym powiedział. Ja podsiewalem trawę 1 października i przez zimę była malutka i normalnie te mrozy wytrzymała . A zresztą trawę siać po trawie to słaby pomysł lepiej przesiać kukurydza później zbożem i dopiero trawa od Nowa 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
4 godziny temu, wisienka1221 napisał(a):

Ja na jesień wyorałem prawie 50 letnią łąkę. Jesień była sucha i słabo zeszło. Na wiosnę robiliśmy wsiewke bo gołe pole w większości i też póki co efekt mizerny. Już raczej nie będę wyorywał łąk a będę robił po prostu wsiewki. Pole na ten rok będzie raczej zmarnowane..

Badania robiłeś? Może kwas 

Ja kiedyś jak wyorywałem stare pastwiska gdzie nigdy nie było orane to trawa rosła jak wściekła 

Opublikowano

Może za głęboko zaorane i dlatego nie rośnie. Jeśli już to zamiast kukurydzy zasiał bym owies. A najlepiej grykę.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Badania robiłeś? Może kwas 

Ja kiedyś jak wyorywałem stare pastwiska gdzie nigdy nie było orane to trawa rosła jak wściekła 

Robiłem, lekko zakwaszona ale nie przesadnie 

Opublikowano

To nie wiem. Siałem w sierpniu i jest pięknie. Wszędzie jesienny siew są ładne trawy, jeden nawet w październiku siał, ledwie wzeszła, była mizerna z wiosny, ale teraz już idzie ostro