Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak mam prasę CASE zdjęcia w galerii no i prasuje części też są na rynku no ale ile nerwów i czasu jej poświęciłem wiem tylko ja :D w każdym razie może powiedz kolego jakim ciągnikiem masz zamiar ową prasę ciągać, ile ta prasa ma rocznie prasować, słomę czy siano, będzie chodzić po zarobkach czy nie, masz kombajn, jak tak to jakiej szerokości ma zespół żniwny? Bo ogólnie mówiąc o polskiej prasie, to trzeba uważać, najlepiej kupić od pierwszego właściciela, bo jednak nie oszukujmy się ale przyrodnia siostra Z 224 czyli DEUTZ FAHR HD 550/440 jest wykonana o wiele staranniej i starcza na dłużej kto ma wie o czym mówię a cenowo wychodzą podobnie, co do wiązania to każdy aparat idzie wyregulować aby wiązała tak jak trzeba ale wymaga to ogromnej cierpliwości, wydajność polskiej prasy nie jest zła ale przy zachodnich prasach np. NEW HOLLAND 945, 376, 377 378, JOHN DEERE 376, FORTSCHRITT K 545, WELGER AP 61, 65, CLASS DOMINAT, GALIGANI polska nie wypada już tak dobrze prasowałem paroma prasami w życiu polską również i o ile prasa dobrze wiąże to reszta nie jest nie do przebolenia potrzeba jedynie wprawy w prasowaniu. Więc moja rada jest taka że jeżeli boisz się zagranicznych pras ze względu na cenę części to poszukaj nie zmordowanej prasy DEUTZ FAHR a będziesz zadowolony w razie czego części założysz od SIPMY a wytrzymałość jest nie do porównania a i do remontu zawsze znajdzie się jakiś fachowiec z POM  czy PGR który ogarnie Ci aparaty czy całą resztę.

Opublikowano

Peny masz widze "dużą "wiedzę na temat z224 :blink: ,hehe uśmiałem się ,co do przerobu to ok 24ton na godz. w kostkach to jest raczej niepoliczalne ,

landfarmer,co do wykonania deutza się nie wypowiadam ,ale jeśli jest tak jak piszesz to taka kupić tylko z zachodu ,bo w kraju raczej już po naprawach ,a sądzę że raczej nikt orginalnych części nie kładzie tylko nasze sipmy

Ja osobiście polecam naszą zetkę mam swoją już z 15lat i wiadomo rolki szyny podbieracz i inne pierdoły sie wymienialo ,ale to przecież się zużywa jak w każdej ,ale ogólnie bezproblemowa ,a bywaly takie dni ze pracowala codziennie od rana do wieczora na usługach

Opublikowano (edytowane)

Prasowałem Jd około 10 000 prasiaków rocznie . I naprawdę nic nie dołożyliśmy i sprzedana została na Białoruś . Miała ślimak i nagarniacz . Co do podbieraka moja miała już szeroki podbierak i jeszcze koło kopiujące takie gumowe z boku co dodatkowo poszerzało podbierak o jakieś 25 cm. Tak jak kolega pisał koło zamachowe z boku ( duże ) zero szarpania i wystarczył mały traktorek do niej . Śruba przeciążeniowa była na kole zamachowym jak sie nie myle to 8 (8*8) ale urwała mi sie tylko raz jak prasa sie zapadła w torfie i nabrała ziemi z kepami . Nigdy w życiu nie kupił bym sipmy jak bym miał wybór Jd albo ją ....No naprawde nie wiem czemu ludzie je chwalą u nas na wsi były trzy nówki sztuki i naprawdę po tych max 5 latach to były już złomy . Może mieli pecha nie wiem. A jak jeszcze pracowały z drabinką to ich żywotność skracała się o połowę

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja robię starą z 224\1 ok. 15- 18tys. kostek rocznie i też większych problemów z nią nie mam . Faktycznie jeden gościu u nas miał nową i miewał w niej różne awarie , ale sam nie wiele potrafił przy niej zrobić - więc różnie to bywa z awariami . Powiem tak - polska czy zagraniczna , wszystkie będą chodzić jak coś potrafisz sam naprawić . Ważne aby nie kupić jakiegoś wynalazka do którego brak części . Wąskiego podbieraka też nie polecam . Sam kilka lat robiłem New Hollandem i trochę też innymi , ale wolałem polską ze względu na łatwiejszy i szybszy dostęp do części , a i za zetką przemawia też bardzo przyzwoita wydajność .

Opublikowano

Wydajność czyli co ? Tempo pracy ? Pamietam jak te kostki sie robiło to potrafiło być z bardzo dobrej łaki 2 ha prawie 2000 sztuk siana i półtorej godziny to prasował bez problemu a wały takie że pod traktorem sie pchało jeździliśmy na ogół 4 polową w c 360 a jak słaby wałek to i 1 szosowa . Ta moja miała łańcuszek zamiast paska na podbieraku przez co on nigdy nie stawał wystarczyło mnieć dobre noże czy tam gilotyne co dobrze odcina i szła jak szalona. Ale jak mówisz można trafić też i na złom  i polska może wtedy bedzie super kwestia egzemplarza też ma znaczenie

Opublikowano

Wydajność czyli przerób . Czy Ja dobrze rozumiem , twierdzisz że 1,5h zrobisz 2000 kostek ??? :o

Opublikowano

Tak to wyglądało . Łąka 2 ha idealny prostokąt równa jak na stole  no dobra może z dwie godziny ale to naprawde szło bardzo szybko jechał o 10 na łąkę a wracało na obiad o 13 i wszystko było zrobione . Ale jak masz budrzet 10 tyś to kup prase belującą

Opublikowano

Belująca łatwo mówić zależy kto chce do czego wykorzystać zbierany materiał z łąki czy też z pola.Do belującej trzeba tura lub z tyłu na podnośnik wykombinować i mieć przystosowana oborę  lub mieć gdzie magazynować  wcale nie jest takie hopsiu.Drudzy co mają konie to robią w kostki niż w bele.Zależy kto jaki ma areał i do czego dokładnie

Opublikowano

Belująca nie ma u mnie zastosowania bo mam konie i stajnie z wąskimi drzwiami i kostki są w moim przypadku wygodniejsze a poza tym  za w miare rolke to 15-18tyś   trzeba dać.

Chyba zdecyduje się na sipme ale jeszcze zobaczę jak ładny class z szerokim podbierakiem to się skuszę.

Opublikowano

Prasowałem class markant 40 To jest dziadostwo  wolno robota idzie 2 polowa 3 polowa 60-tką  w sianie słoma nieco szybciej.Patrz na  system nagarniania  bo to ważne do wydajności  żeby ślimiak i nagarniacz bo zawsze ślimak podaje a nagarniaczem jest odstęp czasu.Kupuj konstrukcję sipmy  lub sipmę  i powinieneś być zadowolony

Opublikowano

Jak Class to Constants jest przyzwoitą prasą Moim zdaniem . A co do zrobienia 1000 kostek w 1h to po prostu nie wierzę , a tym bardziej w bardzo grubych wałkach B) .

Opublikowano

Powiem tak: miałem Sipmę od nowości, latała ta prasa po usługach dużo, ale byłe serwisowana porządnie, każda podejrzana część do wymiany. Postanowiłem wymienić cały zespół supłaczy (tzw. stół) na nowy (kupiłem oryginał w Agromie), a stary został przejrzany i "podremontowany" na czarną godzinę. Niestety ten nowy stół nie okazał się tak trwały, jak fabryczny. Jednak co fabryka, to fabryka. Podstawa to przeglądać sprzęt, dbać o rolki tłoka i noże. Smaru na aparaty wiążące nie żałować

Opublikowano

Jak Class to Constants jest przyzwoitą prasą Moim zdaniem . A co do zrobienia 1000 kostek w 1h to po prostu nie wierzę , a tym bardziej w bardzo grubych wałkach B) .

Toż to fizycznie nie możliwe, pisałem o tym chwilę wcześniej.

Opublikowano

No z doświadczenia wiem że polską , w suchym sianie , w optymalnych wałkach , na dobrym kawałku , nawet powyżej 600\h da się zrobić , takich po ok. 7kg. , ale 1000to już Mnie przerasta :o .

Opublikowano

Ojciec kupił kilkuletnią  Zetkę ,po kilku latach poznałem tajniki regulacji i ustawień i teraz  na sezon robię ok 10 tyś klocków i dosłownie kilka puści ,części  aparatu bardzo trwałe właściwie tylko regulacja zegarmistrzowska raz na kilka lat i spokój, pilnować trzeba bo wycierają się i urywają sznurek wkładek iglicy i prowadnice ceramiczne ,sznurek zrobi w nich wyrwę i rwie się ,jedyna wada to rolki na tłoku ,dość szybko się wyrabiają i hałasują ,ale za bardzo tym się nie przejmuję raz na 3 lata wymienię z 3 rolki zużyte i w pole ,co do wydajności 2000 m sznurek przy dobrym polu ładnej słomie i wajchowaniem dużo biegami ,pokos mniejszy kawałek potem większy itd robię lekko ponad 600 klocków w ok 1,5 godz ,. Awaria jaką pamiętam co jest u nas 26 lat to pękła sprężynka w zapłonie i pękły iglice ,co pamiętam zrobiliśmy ucho przy tej pękniętej sprężynie i lata kilkanaście lat ,kolega kupił za 2 tyś Zetke gotową do akcji  i mam konkurencje w usługach ale te 3-4 tyś zarobię

Opublikowano

Jak by ktoś szukał w kuj-pom z 224 to posiadam na zbyciu , orginał 1983 od nowości u nas , garażowana , robiła tylko w słomie ,po kilka ha rocznie,od 10 sezonów stoi w stodole i zbiera kuż , może znajdzi się ktoś chętny na forum.

Opublikowano

Może jakieś zdjęcie i cena , wtedy będziesz miał szybciej jakiś odzew .

Opublikowano

Tak jak pisałem stoi upakowana w garażu i nie będę jej wyciągał do zdjęć , wiem że teraz jest po sezonie i wyjadę nią wiosną trzeba będzie ją wyczyścić i wstawi się na olx. Mój post raczej jak by był ktoś chętny z bliska Płock , Włocławek ,a poważna sprzedaż wiosną ,mam też info o Białorusinach ,biorą bolka prasy,i odziwo swoje traktory.

Opublikowano

Witam może i nie na temat napiszę ale nie chce zakładać nowego tematu .

Jaką szerokość podbieracza ma sipma z224/1 ? bo po zmierzeniu u mojego wujka to wychodzi coś koło 1,45 m .

Szerokość podbieracza w sipmie z224/3 i /2 różni się niż w z224/1 ? 

I dokładnie czy różni się czymś /3 i /2 od /1 ? wiem że te dwie pierwsze mają 100 uderzeń tłoka / min przez co wydajność 30 t/h a z224/1 ma 24 t/h i wiem też że sipma z224/3 ma o 2 rolki na tłoku więcej no i oczywiście hydrauliczny podbierak i dyszel , ale słyszałem gdzieś od wiejskich mądrości że sipma z224/2 i z224/3 mają szerszy podbieracz czy to prawda ?

Opublikowano (edytowane)

Szerokość to coś ok.170cm , wszystkie mają taką samą szerokość . Z tą wydajnością to jakieś dziwne dan podają . Tak na marginesie - to nie wiem jak żeście mierzyli że wyszło wam 145 ?

Edytowane przez Gość