Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, V12 napisał:

Wilgotosc po zbiorze i przy przechowywaniu jaka byla. ?

zrob test teraz sam w domu w takim najchlodniejszym pomieszczeniu 

Wilgotność po zbiorze 26, po wysuszeniu 15.

Opublikowano

To zebrałeś gnój.

Jak szybko po zbiorze wysuszyłeś i w jakiej temperaturze?

Jeśli zagrzała albo susząc przegtzałeś , a pewnie tak to nasiona do wyrzucenia.

15% to nadal mokra

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

To zebrałeś gnój.

Jak szybko po zbiorze wysuszyłeś i w jakiej temperaturze?

Jeśli zagrzała albo susząc przegtzałeś , a pewnie tak to nasiona do wyrzucenia.

15% to nadal mokra

Suszone było max w 40 stopniach. Starałem się suszyć jeszcze tego samego dnia, ewentualnie następnego. Niektóre partie mogły leżeć jednak 2-3 dni.

Uprawa jest w ekologii, stąd tak duża wilgotność.

Opublikowano

Te co leżały raczej na pewno zagrzały i kiełkowania nie będzie

Opublikowano

Nie zauważyłem, żeby pojawiły się jakieś oznaki pleśni. Nie zauważyłem też, żeby nasiona robiły się białawe.

Starałem się kontrolować temperaturę i sprawdzałem regularnie czy się nie grzeją, ale wiadomo - nie uda się wszystkiego dopilnować.

Kolega z kolei przesadził z temperaturą suszenia facelii, a mimo wszystko kiełkowanie wyszło w normie.

Krąży taka plotka, że facelia powinno odleżeć kilka miesięcy, wtedy lepiej kiełkuje. Chciałem się zorientować ile jest w tym prawdy.

Znalazłem artykuł dotyczący wpływu sposobu przechowywania facelii na ich ogólną żywotność, w tym zdolność do kiełkowania. Co ciekawe facelia wykazywała większą zdolność do kiełkowania w następnym roku po zbiorze - i to niezależnie od sposobu jej przechowywania. Badania są co prawda stare, bo z lat 70. ubiegłego wieku. Dla zainteresowanych podaje link do strony, na której jest ten artykuł: link.

Opublikowano
1 godzinę temu, Finerto napisał:

Suszone było max w 40 stopniach. Starałem się suszyć jeszcze tego samego dnia, ewentualnie następnego. Niektóre partie mogły leżeć jednak 2-3 dni.

Uprawa jest w ekologii, stąd tak duża wilgotność.

Jak w ekologiii radzisz sobie z chwastami? 

co do zbioru to chyba pokosówka zdałaby egzamin

Opublikowano

Zależność o jakiej piszesz występuje u dyniowatych. Nasiona zaraz po wydobyciu z owocu mogą mieć słabą zdolność kiełkowania, a wraz z okresem przechowywania zk rośnie.

Opublikowano
12 minut temu, Pajej napisał:

Jak w ekologiii radzisz sobie z chwastami? 

co do zbioru to chyba pokosówka zdałaby egzamin

Z chwastami jest duży problem. Próbowałem różnych metod, ale po żadnej z metod efekt nie był zadowalający lub koszty przewyższały potencjalne korzyści. Mimo wszystko, przy dużej ilości chwastów na polu - po wyczyszczeniu nasion udało się osiągnąć czystość na poziomie 80-90%, co jak na stopień zachwaszczenia pól uważam, że jest wynikiem całkiem dobrym. Czyszczone były tylko raz. Przebicie się przez pułap 94-96% czystości jest już bardzo trudne bez specjalistycznego sprzętu.

Zastanawiałem się w tym roku nad pokosówką, ale ostatecznie z niej zrezygnowałem, ponieważ miałem problem z jej zakupem.

Co człowiek to inna opinia: jedni zachwalają, drudzy przeklinają.

Słyszałem, że zbierana z pokosu (po odleżeniu kilku dni) jest znacznie suchsza. Oczywiście jest ryzyko przyjścia ulewnych deszczy i wtedy może być duży problem z z takim pokosem.

Gdybym miał swoją maszynę, to na pewno bym spróbował, ale branie usługi po prostu mi się nie kalkulowało i zdecydowałem się zbierać "z pnia".

4 minuty temu, Agrest napisał:

Zależność o jakiej piszesz występuje u dyniowatych. Nasiona zaraz po wydobyciu z owocu mogą mieć słabą zdolność kiełkowania, a wraz z okresem przechowywania zk rośnie.

Rozmawiałem z pracownikiem laboratorium WIORINu i takiej zależności w przypadku facelii nie widzą. Jak się dowiedziałem, taki okres spoczynku występuje na przykład w przypadku nasion koniczyny, które dopiero po "przełamaniu" okresu spoczynku zaczynają w pełni kiełkować.

Opublikowano

Konwencja, oprysk 2l lentipur.

Pierwszy raz w życiu siew. Od początku była super. Czysta, wysiane 8,5kg bez nawozów ale stanowisko zasobne. Pszczoły na końcu pola.

Zasiana wcześnie, skoszona też wcześnie i omłot przed falą deszczu. Taki fart nowicjusza. Po odczyszczeniu 620kg z ha, sprzedane po 9,5 brutto.

Pokosówka zwykły heder,  forschritt.

Z płachtowym ponoć mniejsze straty.

Koszona 7 lipca a młócona 14 lipca. Nie była jeszcze dobrze doschnięta, ale decyzja to strzał w 10, bo potem przyszły obfite opady.

Opublikowano

Ładny wynik , w tym roku uzyskałem 700 kg/ha , ale dwa poprzednie sezony  kiepskie 

Opublikowano
4 godziny temu, Finerto napisał:

Z chwastami jest duży problem. Próbowałem różnych metod, ale po żadnej z metod efekt nie był zadowalający lub koszty przewyższały potencjalne korzyści. Mimo wszystko, przy dużej ilości chwastów na polu - po wyczyszczeniu nasion udało się osiągnąć czystość na poziomie 80-90%, co jak na stopień zachwaszczenia pól uważam, że jest wynikiem całkiem dobrym. Czyszczone były tylko raz. Przebicie się przez pułap 94-96% czystości jest już bardzo trudne bez specjalistycznego sprzętu.

Zastanawiałem się w tym roku nad pokosówką, ale ostatecznie z niej zrezygnowałem, ponieważ miałem problem z jej zakupem.

Co człowiek to inna opinia: jedni zachwalają, drudzy przeklinają.

Słyszałem, że zbierana z pokosu (po odleżeniu kilku dni) jest znacznie suchsza. Oczywiście jest ryzyko przyjścia ulewnych deszczy i wtedy może być duży problem z z takim pokosem.

Gdybym miał swoją maszynę, to na pewno bym spróbował, ale branie usługi po prostu mi się nie kalkulowało i zdecydowałem się zbierać "z pnia".

Rozmawiałem z pracownikiem laboratorium WIORINu i takiej zależności w przypadku facelii nie widzą. Jak się dowiedziałem, taki okres spoczynku występuje na przykład w przypadku nasion koniczyny, które dopiero po "przełamaniu" okresu spoczynku zaczynają w pełni kiełkować.

jakich metod próbowałeś?

Pierwszy raz w życiu siew. Od początku była super. Czysta, wysiane 8,5kg bez nawozów ale stanowisko zasobne. Pszczoły na końcu pola.

Zasiana wcześnie, skoszona też wcześnie i omłot przed falą deszczu. Taki fart nowicjusza. Po odczyszczeniu 620kg z ha, sprzedane po 9,5 brutto.

Koszona 7 lipca a młócona 14 lipca. Nie była jeszcze dobrze doschnięta, ale decyzja to strzał w 10, bo potem przyszły obfite opady.

oprysk zaraz po siewie?

Opublikowano

Świetny wynik!

Opublikowano
18 minut temu, Pajej napisał:

oprysk zaraz po siewie?

Na 3 dzień.

Opublikowano

To że miała 26 po skoszeniu nie musi znaczyć że będzie słabe kiełkowanie. Kosiłem w tym roku koledze i spaliśmy w bb w których stała kilka dni i zaczęła się grzać, stawać. Znajomy u którego czyścimy mówił że powstałaby jeszcze 1-2 dni i byłoby czuć. Po oczyszczeniu i wysuszeniu bez problemu miała dobra siłę kiełkowania bo innej by centrala nie wzięła, nie robiłeś próby kiełkowanie w domu? Warto sprawdzić