Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko, w mojej c 360 nie świecą sie światła, tylko jedno boczne przy kierunkowskazie. Niedawno wszystko było ok, a teraz lipa. Wszystkie żarówki są ok, musze wymieniać całą elektryke?? Dodam jeszcze że przy każdym wyjeździe w pole musze ciągnik ładować, bo mi nie odpali. Akumulatory mają 3 lata, zawsze dolewam wode i wogole. Co sie dzieje??

Opublikowano

Jak dolewasz ciągle wody do akumulatorów to może padł regulator napięcia i akumulatory są przeładowane.Zajrzyj tu na forum do działu "Elektryka i elektronika w rolnictwie".Tam są różne tematy związane z ładowaniem,czy brakiem świateł itp.

Opublikowano

spróbuje z tymi błotnikami, ale nie wiem czy coś z tego bedzie... swoją drog narazie bede chyba kapitalke robić to i założę elektryke (znaczy sie jakiś fachowiec) to może coś poradzii) :)

Opublikowano

jak masz poszatkowaną instalację to kup nową tym bardziej że nie są to duże pieniądze a światła giną może bezpieczniki nie łączą bo stara skrzynka odnośnie akumulatorów to masz prawdopodobnie za duże ładowanie jak wody ubywa lub wycieka bo innego tłumaczenia raczej nie ma i przy za wysokim ładowaniu szybko skończą się akumulatory kup sobie jakiś miernik za dwadzieścia złotych i zmierz napięcie jak będzie ok.14v to w porządku a jak 15 to już za dużo najlepiej to niech zrobi dobry elektryk.Może Może też nie palić rano bo któryś akumulator jest padnięty i wystarczy jak będziesz miał miernik to zmierz pojedynczo rano przed odpaleniem i ładowaniem powinny mieć równą wartość

Opublikowano

nie wiem czy wymiana instalacji coś da u mnie w c330 była niedawno zmieniana zrobiło sie zwarcie bo kable były za cienkie i się nagrzewały więc jeśli stara jest w dobrym stanie to lepiej ją zostawić

<--------------------200 :)

Opublikowano

Jeśli przewody były cieńsze od oryginalnch to odbiorniki takie jak światła mogły juz spowodować ich nadmierne nagrzewanie co sopwodowało przetopienie izolacji i zwarcie z masą a później to juz samo poleciało.

Lub zostały dodane nowe dodatkowe odbiorniki które już przeciążyły instalację.

Co do tych akumulatorów to może byc że jeden z nich ma przerwaną cele co powoduje że nie ma 6V tylko 4V więc napiecie w instalacji wynosi 10V a to za mało aby prawidłowo zapalic silnik.

I ten uszkodzony akumulator ma zwiekszone ubytki wody z powodu zbyt wysokiego dla niego napięcia ładowania.

Jeśli instalacja zajmie sie elektryk to nie ma sensu jej wymieniac jeśli przewody nie sa stare powinien on dojść bez problemu w czym rzecz.

Skoro dodałes ten temat do działu "zrób to sam" to nie oddawaj tego fachowcowi, Pomożemy ci, to nie jest takie trudne. :)

Opublikowano
nie wiem czy wymiana instalacji coś da u mnie w c330 była niedawno zmieniana zrobiło sie zwarcie bo kable były za cienkie i się nagrzewały więc jeśli stara jest w dobrym stanie to lepiej ją zostawić

<--------------------200 :)

Nowłasnie jak sie ma dobrą starą to lepiej zostawic, ja do Ursusa C-355 kupiłem nową instalacje, to to jest takie gó*** kabelki cieniutkie sie dziwie ze wytrzumują, jeden kabelek był do stacyjki podpiety, lekko go doktnołes to sam odpadł :angry: tylko ze umnie zaden przewod sie nieprzytopił, tylko jak elektryk podłanczał to jeden przewod przysmazył ale zaraz wymienił :)

Opublikowano

ja u siebie nie dawno wymieniałem instalację na nową i nie uważam aby przewody były za cienkie jak jest podłączone pod nie to co przewidziała fabryka to muszą wytrzymać a jak dopina się jakieś dodatki to może być różnie

Opublikowano (edytowane)

akumulatory nowe a jak długo trzymają może po prostu nie masz ładowania albo zwarcie lub też słabe przewody masowe czy też klemy od akumulatora

kup akumulatory niemieckie to może coś poprawić i wymień instalację elektryczną

Tylko po to odświeżyłeś temat sprzed 4 lat aby napisać "kup niemieckie akumulatory"?

Edytowane przez danielhaker