Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku wjeżdżam na ściernisko jak najpredzej jak się da i daje agregatem talerzowym i sieje odrazu poplon i nic tam nie bronuje licze ze za 1,5 miesiaca gorczyca urośnie z 30-50cm. Nakoniec wrzesnia głęboko to zaoruje i śmigne lejkiem z poplonem. I se spokojnie czekam aż do wiosny. Na wiosne tylko agregat talerzowy z siewnikiem i posiane.

Opublikowano

Farmer jak oceniasz po 5 latach ten program warto było go realizować Miałeś jakieś kontrole w związku z tym programem. Wchodzisz w następny program rolno - środowiskowy.

Dla mnie to była strata czasu i pieniędzy.Po poplonach jare w wyniku susz nieprzynosiły żadnego dochodu.Ozime w tym miejscu wygenerowały by wiekszy dochód niż ta dopłata.Niemam hodowli ale dla krowiarzy jak wprowadzili mozliwośc wypasu na jesień to pewnie sie opłacało.Teraz wchodze w jakiś inny program, mam tylko przez 5 lat wprowadzić na pole 3 gatunki roślin, 360/ha.Kontroli żadnej niemiałem .

Opublikowano

U mnie np. plan wygląda nastepujaco, sieje 3 odmiany roślin (straczkowo zbożowe czyli jak to jest u mnie mieszanka z peluszką - gryka - 1/3 areału to ozimina czyli pszenżyto). Próbki robilem na jesieni, natomiast kontrola moz epolegac na tym, jak to u kolegi mego było zajechali zobaczyli czy w mieszance jest peluszki troche io już. Wymagania praktycznie rzadne.

Opublikowano

Umnie to będzie tak, rzepak-pszenica-łubin-pszenica-rzepak, lub rzepak-pszenżyto-łubin-pszenżyto-rzepak.Cyli zawsze zboża po stanowisku.Ale dostałeś już pierwsze pieniądze czy dopiero teraz pierwszy wniosek składasz?

Opublikowano

w tym planie rolnośrodowiskowym to wszystkie działki mam zaplanować zasiewy na 5 lat tzn te działki na których nie będę siał poplonu też? ile płaci się potem za zmiany czy 5 lat po kolei mogę siać mieszankę zbożową owsa z jęczmieniem? czy po ziemniakach w plonie głównym też można siać poplon?

Opublikowano

A Ja mam rolnośrodowiskowe ale główne nastawienie to zrównoważone, poplony to przy okazji, tam gdzie idzie jare to i poplony. Szkoda, że z rolnośrodowiskowymi nie można startować do dopłat do strączkowych byłby jakiś dodatkowy grosz. Co do planu to robi go doradca na 5 lat, trzeba podać co będzie na poszczególnych działkach i jeszcze trzeba zachować zmianowanie czyli na danej działce muszą być w planie co najmniej 3 grupy roślin z: zboże, rzepak, okopowe, motylkowe lub mieszanka z motylkowymi, gryka. Do zrównoważonego konieczne jest zrobienie analizy gleby i co roku robiony jest plan nawożenia, którego musimy się trzymać (chociaż na papierze – prowadzony jest rejestr wszystkich zabiegów i prac polowych, podobno podczas kontroli sprawdzane są faktury zakupu nawozu czy zgadza się z ilością wysianą na pola, ograniczeniem jest maksymalna dawka azotu 170 kg N na ha. Zrównoważone daje 360 zł do każdego ha ornego. I jeszcze co roku oddaję do punktu zakupu opakowania po śor i biorę papier ze oddałem też podobno o to pytają podczas kontroli. Jak ktoś nie stosuje intensywnej uprawy to można w to wchodzić zawsze to jakiś dodatkowy grosz. Za plan na pięc lat i potem za ewntualne zmiany się płaci, za co roku robiony plan nawozenia nie płacę.

Opublikowano

w plonie głównym (przy pakiecie poplony) można siać mieszanki owsa z jęczmieniem, czy musi to być zboże w siewie czystym, na stronach agencji rozpisują się że poplon ozimy sieje się tylko po późno dojżewających gatunkach zbóż jak owies pszenżyto, pszenica, czy więc mogę w planie siać mieszanki zbożowe i jęczmień?

Opublikowano

To w końcu co z tym jęczmieniem, można siać po jęczmieniu poplon i co z ziemniakami, po ziemniakach jest poplon?

Czy plan rolno-środowiskowy jest do użytku tylko dla rolnika, czy kopia tego planu idzie do arimr, doradca zrobił kilka błędów, w naliczaniu wysokości płatności na lata przyszłe, na obecny rok jest wszystko ok, czy mogę z tym poczekać i poprawić to z doradcą za jakiś czas jak już minie gorączka ze składaniem dopłat?

Opublikowano

Co mam wpisywać w tym rejestrze zabiegów agrotechnicznych, czy tylko opryski i nawożenie, czy też daty siewu zbóż, poplonów, przyorania poplonów i takie tam i odnośnie nawożenia to mam tam niby do wszystkich działek pisać nawożenie nawozami mineralnymi również do tych nie będących pod dopłatami, no więc podejrzewam że będą chcieli fakturę za nawozy czy mają prawo wymagać faktury za nawozy czy nie? ( Bo gdzieś mi się podziały he he )

Opublikowano

wskażcie mi proszę, który poplon złożony z roślin motylkowych/strączkowych jest najtańszy, mam tutaj na myśli wyłącznie koszt nasion (oczywiście zgodnie z przyjętymi normami wysiewu)

Opublikowano

w zmianowaniu można siać jęczmień z np grochem i mamy zaliczone jako strączkowe, a czy można cos wsiać w owies? sieje głównie zboża; jęczmień, owies, żyto, pszenżyto, ok7 ha kukurydzy i 1 ziemniaków a mam 50ha i nie za bardzo wiem jak ustalić sobie zmianowanie

Opublikowano

witam, jest to mój pierwszy post

mam 2 pytania

mianowicie: do kiedy można składać wnioski o poplony i na czym polega to sianie lejkiem o którym tyle pisaliście

Opublikowano

orientujecie się w ostatnich zmianach w RŚ? to zdaje się być jakaś masakra, nikt nie potrafi jednoznacznie zinterpretować zmian i teraz nie wiem jakie mogę wysiać poplony i na jakich powierzchniach

Opublikowano

kissmy... czy udało ci się coś ustalić odnośnie tych zmian? Ja wczoraj trafiłam na artykuł .... Rozmawiałam z doradcą , ale niewiele się dowiedziałam ....