Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus
Opublikowano (edytowane)

U mojego sąsiada też moknie tydzień ale w kupkach nie jest. Już prawie było suche a tu deszcz zaczął i po ptokach, jego jakość pozostawi wiele do życzenia o ile w ogóle będzie się nadawało jako pasza.

Edytowane przez Piotrek1975
Opublikowano

Dzisiaj wyrwałem 1.5 ha na kiszonkę. Wydało 31 bel także nie jest tak źle. Pewnie znowu co niektórzy mnie zwyzywają, że pracuję w święto ale jutro jadę z bratem wujem i ojcem porobić kupki żeby choć trochę siana wyłapać.

Opublikowano

Straciłem cierpliwość do tej pogody. Rano pojechałem do 2 znajomych i załatwiłem przyczepy samozbierające, za godzinę jadę przewracać i zaraz jak przewrócę zgrabię w wałki. Kuzyn z wujem przyjadą z przyczepami, zbiorą i zwozimy dosuszać w stodołach i wiatach. Myślę, że z 5 przyczep będzie.

Opublikowano (edytowane)

Ja część zebrałem w sobotę, lecz było troszkę wilgotne a wczoraj resztę zebrałem przed deszczem :) Koszone było tydzień temu w piątek. Jeszcze jedna łąka do koszenia. Mam nadzieje że pogoda będzie lepsza :) Pierwszy deszcz chyba u ciebie. U nas odkąd skosiłem to często padało. Jak już było w miarę suche to po południu przepadało. U nas większość ludzi jeszcze nie pokosiło.

Edytowane przez klama
Opublikowano

w maju raz padało i teraz pierwszy deszcz w czerwcu to trzeba mieć duży talent żeby nie zebrać trawy do tej pory. :)

Na łąkach torfowych w maju nie ma co zbierać. Dopiero na początku czerwca można kosić, i od początku mówią deszcze których nie było.

Opublikowano

Ja zawsze sprawdzam pogode dzień przed i jeszcze tego samego dnia w necie gdzie jest nawet prognoza godzinowa i prawie zawsze sie sprawdza bo taka w TV to szkoda czasu oglądać mało wiarygodna. Ja pierwszy pokos zebrałem 19 maja i na początku lipca pewnie drugi trzeba będzie kłaść. Ja tez mam trawę na torfach i jeszcze szybciej doszła niz ta na polu tylko trzeba wcześniej nawozić i odp. nawożenie a urośnie. Normalnie nie wiadomo śmieć sie czy płakać jak sie widzi co ci ludzie zbierają z pola nie dość że stary badyl to jeszcze deszcz wpadał tam kilka razy. Na Pewno będzie z tego mleko a krowom życze smacznego ;)

Opublikowano

Ja zawsze sprawdzam pogode dzień przed i jeszcze tego samego dnia w necie gdzie jest nawet prognoza godzinowa i prawie zawsze sie sprawdza bo taka w TV to szkoda czasu oglądać mało wiarygodna. Ja pierwszy pokos zebrałem 19 maja i na początku lipca pewnie drugi trzeba będzie kłaść. Ja tez mam trawę na torfach i jeszcze szybciej doszła niz ta na polu tylko trzeba wcześniej nawozić i odp. nawożenie a urośnie. Normalnie nie wiadomo śmieć sie czy płakać jak sie widzi co ci ludzie zbierają z pola nie dość że stary badyl to jeszcze deszcz wpadał tam kilka razy. Na Pewno będzie z tego mleko a krowom życze smacznego ;)

Na szczęście twoje krowy nie będą musiały tego jeść :P . Moje siano też gnije :( i do koszenia jeszcze trochę zostało, w maju robiłem sianokiszonkę i tylko trochę siana

Opublikowano

Już dawno nie zrobiłem siana w maju teraz się udało bez deszczu było tydzień bo potem już pokropuje co drugi dzień i o sianie nie ma mowy tylko zwijać ,a tak czy was nie denerwują te prognozy telewizja co chwilę pokazuje jednodniową kilku dniowe tylko co program to inna tam pada tu słonce w internecie sprawdzam na pogodnie i tvnmeteo i jedni podają słonce inni deszcz i ogarnąć to nie sposób aby sobie zaplanować sianokosy widac że mieli by problem podać pogodę jaka była wczoraj technika ich przerosła

Opublikowano

u nas od 12 dni pogoda barowa ale nikt sie tym za bardzo nie przejmuje, w calej okolicy zostalo pare krow.ja akurat 1 zebralem a reszy nie kosilem bo wiedzialem jaka bedzie pogoda, a zreszta siana jest polowa tego co zawsze-mroz i susza zrobila swoje i dopiero teraz trawa rosnie.

Opublikowano

Widzę że juz co nie którzy zaczynają drugie siano kosy dosyć szybko u mnie na dolniejszych kawałkach to ładna trawa ale po górkach było sucho i nie jest jeszcze za wysoka. Ja myślę o drugim pokosie około 13 może 15 lipiec ;)