Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

My wczoraj cudem zwieźliśmy 4ha, a zaczeliśmy około 15tej bo sie okazało że przyczepa nie sprawna, potem znowu nawaliła ale zdążyliśmy przed deszczem czyli do ok22, potem zaczeło lać. Przyczepa nawaliła za to że wcześniej było bardzo mokre, zielone wożone że aż sie woda wyciskała. Dzisiaj też tak mrzyło do popołudnia, ale udało sie zakryć. Do koszenia zostało jeszcze 3ha, chyba bede musiał w baloty zrobić, może sie udadzą. Jeszcze 1,5ha jest łąki sianej wiosną to bedzie krówką co przywozić nie długo. Pasowało by tą reszte zrobić, ale pogoda jest jaka jest, pozatym ludziom żeśmy na objecywali że zrobimy i tak sie to wszystko ciągnie jak krew z nosa pod górke. Mamy umówione ze 13ha w pryzme u ludzi i ze 7 w baloty. Jak by była pogoda to spokojnie w 3dni byśmy im porobili, a tak to sie zejdzie.

Opublikowano

no i tak to jest, cały czas w kratke ;) u nas ludzie w poniedziałek przetrząsali a we wtorek dolał taki deszcz że aż żal tego siana

Opublikowano

O ile w piatek jakiejś burzy nie nagoni to do soboty pogoda, dziś miaja tydzień jak skosiłem 6 ha a wszystko od spodu zielone w tym połowa na torfie pływa sobie może w sobote to zbeluje ;)

Opublikowano

My w środe do popołudnia zwieźliśmy u znajomego ze 3ha, potem brat pojechał do drugiego robić baloty to zeszło mu do 21ej i potem pojechaliśmy do następnego wozić w pryzme, miało być w nocy wożone, ale na łąkach taka mgła sie zrobiła i trawa wilgotna no i 'zleceniodawca' zarządził żeby zakończyć bo bedzie miał za mokre. Wczoraj rano pojechaliśmy ok w półdo 10tej i woziliśmy do 12tej i przywieźli młóto to z tym sie zeszło do jakiejś 13:30 i potem zwieźliśmy reszte. I dalej do następnego kolegi brat pojechał już wozić a ja jeszcze ubijałem, no i brat sie pierwszym przejazdem zakopał na łące i też sie zeszło no i przywiózł 4 przyczepy i sie przyczepa rozdupczyła tak że naprawa ze trzy dni zajmie. No i jutro bedziemy to u niego wozić na dwie małe zbierki bez noży, ale co poradzić? Żeby tylko nie padało, bo od środy pogoda była można powiedzieć że 'piękna' ale dzisiaj od rana sie chmurzyło aż po południu zaczeło se tak kropić. Byśmy wozili od rana ale trza było iść dzisiaj do szkoły po przerwie dwutygodniowej ;)

U mnie nadal 3ha stoi, chyba jutro skosze i jak bedzie pogoda to w poniedziałek sie w baliki zrobi

Opublikowano

A u mnie sąsiad zaryzykował 4 dni temu. Ściął na siano i nie pada. Jak jutro nie popada to zbierze bez deszczu. Bo u mnie od 4 dni niezła pogoda. Tylko co dziś obchmurzone było ale nie padało. A wczoraj zwoziłem u wuja siano, leżało ponad tydzień, ciężkie cholernie ale ważne że zebrane 5 ha a 32 przyczepy zarazem.

Opublikowano

a mi sie dzisiaj udało z 2,5 hektara zwieść 26 beli sianokiszonki(150cm). ostatnie 5 to już w deszczu owijalismy. 2 hektary co na siano skosiłem dzisiaj trzeci raz zalało. szkoda że nie miałem wcześniej owijarki bo bym już dużo dalej a tak to jestem daleko z tyłu ale to chyba wszyscy

Opublikowano

Dziś ruszam w sianokiszonke bo jest ok, ale siano lezy juz z tydzień i było 6 razy przewracane i jeszcze wczoraj w nie wlało ;) . Moze jutro uda się nam zebrać(ojciec jeździ prasą po ludziach a swojego nie mamy zebranego ;) )

Opublikowano

U nas na razie o sianie nie ma co mażyć, pada co dzień i nikt jeszcze nie zrobił kostki siana, tylko sianokiszonka. Ja ostatnio owijałem do 1.30 ;) siedemdziesiąt bel a jak skończyliśmy to dopierdzielił taki deszcz że na pole wcale nie da się wjechać.

Opublikowano

u mnie wszyscy co mieli siano to zebrali wczoraj ale reszta nawet nie kosi a trawa juz przerosnięta straciła na wartosci i podobno jeszcze przerosnieta trawa moze zle wpłynąć na bydło nie wiem jak oni sobie porada a teraz pada od rana

Opublikowano

to jeszcze zalezy jak zmoklo i czy bylo juz do konca wysuszone....jak bylo zupelelnie suche i do tego zbyt mocno nie zmoklo to jeden dzien suszenia i mozna brac bez problemu...tylko jest do tego potrzebna dobra pogoda minmum 25 stopni

Opublikowano

U mnie sasiad zaczął już II pokos, choc ma jeszcze nie pokoszone łaki z pierwszego, ale to przez to, ze zostały mu te na torfach i tam predko nie wjedzie. A teraz kosi te co zebrał koło 14 maja, ładnie trawa odbiła, wyglada nawet lepiej jak ta z I pokosu.

Opublikowano

Moje siano leży juz 2 tygodnie... Młoda trawa przerasta... Dzisiaj ładna pogoda to może po południu przewrócę, ale raczej będzie deszcz..:D

Ach ten los rolnika...