Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Sianokosy 2025
Opublikowano

a co w tym roku sypaliście na łąki, ja sypnąłem polifoskę, ale efektu nie widzę. Zeszłoroczną siewkę zima mi w znacznym stopniu wykończyła, jeszcze trochę czasu ma może ruszy. Jakiś sposób na ratunek takiej łąki macie?

Opublikowano

W tym roku na łąki sypaliśmy najpierw saletrzak z solą potasową, a potem za 2-3tygodnie saletrę do tego gnojówka.Może nawóz jeszcze nie zaczął porządnie działać,będzie ciepło i wilgotno to urośnie,gnojówka bardzo dużo daje,to jak roślina już zacznie pożądnie odbijać to może polej ją gnojówką.

Opublikowano

Myślę, że za dobre 2-3 tygodnie pierwsze łąki skoszę. Ładnie rośnie, bo dawałem gnojówkę i saletrę. Jeszcze muszę 3 ha podmokłych podsypać saletrą w przyszłym tygodniu bo nie szło wcześniej wjechać.

Opublikowano

no wkońcu widać ze trawa ruszyła, nawet siana na gruntach ornych się pojawiła :) ale tam gdzie mokro to licho jak na razie... sypana była saletra jakoś na początku kwietnia ( nawet nie pamiętam dokładnie :huh: )tam gdzie dało się wjechać w sobotę może się dalej ruszy tam gdzie woda zeszła... kiedy posiać nawóz na trawę sianą? siana 14,04 na razie kiepskawo wygląda ale może się ruszy mieliśmy parę dni wręcz upalnych i to jeszcze nie koniec

Opublikowano

Do koszenia zostało ci minimum 2 tygodnie więc ja bym lał. Duża ta trawa że chcesz ją teraz gnieść? Zrób tak, że wylej tyle ile ci starczy miejsca na te 3 tygodnie i jak skosisz to wylejesz wszystko. Mogłeś chociaż tydzień temu wywieźć to byłoby w sam raz a tak to szkoda trochę trawę gnieść.

Opublikowano

Panowie a warto siać jeszcze saletrę na łąkę. Właśnie byłem na objeździe i wygląda tak sobie bo było mokro i nie mogłem zasilić wcześniej. Ma wysokość gdzieś 10- 15 cm. Kosić będę może w czerwcu.

Opublikowano

Kiedyś siałem saletrę na łąkę zaledwie 2tyg.przed ścięciem,ponieważ trawa wydawała mi się jakaś blada i niezbyt wysoka.Może nawozy,które rozsiałeś puźno na łąkę nie zaczęły jeszcze dobrze działać?

Opublikowano

Ja bym nie czekał tylko rozsiał teraz,bo wogóle bez nawozów to nie będzie za bardzo co zbierać,będzie bardzo niski plon ;) Rozsiej te nawozy tylko najwyżej troche w mniejszej dawce na ha.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o to chodzi, że tam nie dawałem ani grama saletry. Myślę, żeby dać z 250 kg tylko właśnie nie wiem czy warto czy odczekać i dać po pierwszym pokosie.

A dlaczego wcale nie dawałeś nawozu wcześniej?Myślałeś że zaoszczędzisz na nawozie czy co. :blink: Ja posiałem u siebie jak tylko się dało wjechać.

Edytowane przez Piotruniu25
Opublikowano

A dlaczego wcale nie dawałeś nawozu wcześniej?Myślałeś że zaoszczędzisz na nawozie czy co. :blink: Ja posiałem u siebie jak tylko się dało wjechać.

O chłopie, ja od kiedy gospodarzę to nie oszczędzam na nawozach. Wcześniej nie dałbym rady wjechać ponieważ to są łąki podmokłe ( w połowie kwietnia dopiero woda zeszła ) . Dzisiaj się tam wybiorę i myślę, że na jeden kawałek i tak się nie dostane.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja niebawem zacznę kosić trawa sadzi myślę też tak ok 15 maja zacząć kosić do bezośredniego skarmiania