Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy a czy moze byc tez tak ze cały czas przezte 5 lat bede miala mniejszy dochod niż koszta...

Możesz mieć koszta większe od dochodu. Upraszczając: PRZYCHÓD - KOSZTY = DOCHÓD czyli skasowałem za usłgę 10tys. (przychód), koszt jej wykonania 8tys., czyli zarobiłem 2tys. (dochód) i od tego podatek.

Jeżeli przychód = koszta, to jesteś na zero, jeśli koszta przekraczają przychody to strata, a jeśli trwa to dłuższy czas i poczyniasz wówczas kolejne inwestycje to US się uśmiechnie do Ciebie. Zainteresuje się tym skąd bierzesz kasę na inwestycje...bo to by oznaczało, że masz lewedochody i nie chcesz się z nimi "podzielić" płacąc podatek.

Przysługuje odliczenie kwoty wolnej od podatku ale te 556zł jest na cały rok ;) możesz to podzielić na 12m-cy i co miesiąc odliczasz.

Opublikowano

powie mi ktoś jak to dokładnie jest czy mogę w 2011roku złożyć o dof. na brykieciarke do słomy i wagę chce założyć brykietowanie słomy ze ktoś przywozi 3t słomy a dostaje 1t brykietu oraz robic ze swojej słomy i sprzedawac na ryku czy moge złożyc o dof. na rożnicowanie a dodam ze w naborze 2011 bede składal na MR czy to nie bedzie przeszkadzało dodam ze teraz nie płace krusu. kwota jak mnie interesuje to 150-200tys wiem ze max moge liczyc na zwrot 100tys wiec 200to max może mi ktos pomóc w tej sprawie??

Opublikowano (edytowane)

jesli bedzie nabór to bedziesz mógł złozyc wniosek pod warunkiem ze bedziesz conajmniej 12 mieisecy ubezpieczony w krus w pełnym wymiarze. czyli mozesz juz zaczynac płacic krus. mr nie koliduje z róznicowaniem ale zeby byc w krus musisz miec na siebie troszke ziemi.

co do obliczen podatku to wszytko oki robisz uslugi na 10tys koszty masz na 8tys ale amortyzacji masz 28tys wiec jestes w rachunku rocznym na -26tys !!!!!!!! kolejne inwestycje mozesz zrobic tylko za równowartosc dochodu bez amortyzacji albo wziasc kredyt jako przykrywke :)

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)

MR z różnicowaniem się nie wykluczają- przy MR musisz jednak być w KRUS, a więc prowadząc działalność poza rolniczą nie możesz przekroczyć tych około 3tys. podatku dochodowego z tejże działalności bo inaczej trafisz z KRUS do ZUS.

@biały2005 to z 10tysiącami to był taki prosty przykład dla @kasia24, nie mający nic wspólnego z tamtymi "100czy 200tys."; poza tym amortyzację wrzucasz jako koszty.

Ja jeszcze nie widziałem banku dającego kredyt właścicielowi firmy generującej nie zyski, a straty.

Edytowane przez Indiana
Opublikowano

a mogę zapłacić KRUS kilka miesiecy w stecz bo jak otrzymam gospodarstwo w marcu/kwietniu a nabór na różnicowanie ma ruszyć w IIkwartale 2011 czyli kwiecień/lipiec wiec nie mam szans nawet gdy ruszy na jesieni można to jakos obejść czy nie da rady?? a może skorzystać z jakiegos innego programu możecie cos doradzić moze mikroprzedsiebiorstwo tylko tam muszę kogos zatrudnić wiec juz problem wiem ze jakos da sie opłacac KRUS wstecz

Opublikowano (edytowane)

Biorąc na MR musisz być przez min 3lata być na KRUS, ubezpieczenie wstecz nic tu nie zmieni. A przez te 3 lata chcąc zostać przy KRUS (co jet korzystne, bo KRUS co kwartał a kilkaset zloty co miesiąc do ZUS to jest spora ulga na starcie) musisz obniżać dochód czym się da ;) czyli mieć jak najwiecej kosztów. Dochód można wykazać albo i nie.

Edytowane przez Indiana
Opublikowano

Nom pewnie że nie będę zawsze faktur wystawiał jak bedzie taka potrzeba to zmieszcze sie w tych 3tys wiadomo ,,każdy orze jak może" i kombinuje aby było dobrze myślę ze i ja z tym sobie poradzę i zostane na KRUSIE tylko czy będe mógł jakos otzrymać to wsparcie i takie cos prowadzic w 2011roku i jak z tym KRUSEM 12miesiecy wstecz zrobić?? zeby to jakos otrzymać bo bez tego wsparcia to troszeczke ciężko mi bedzie a tak mam 150 na ten cel dołożą 100 i bedzie oki :rolleyes: Da radę jakoś tak zrobić żeby w tym roku otrzymac MR 75tys + różnicowanie ??

Opublikowano

Dobrze ze napisali"bedą preferowane" to wtedy nawet o wiekszym ESU sie załapia pod warunkiem ze nie bedzie nabor trwał 2 dni tak jak w wielkopolsce a jak bedzie tak jak u mnie to wszyscy wchodza (u mnie nabor trwał od wrzesnia do konca roku)

Opublikowano

tez słyszałem o zmianie preferencji w kolejnym naborze. a co do kolegi to musisz wybrac albo wziasc mr i czekac z róznicowaniem 3 lata albo płacic juz krus i robic tylko z róznicowania. bo wstecz nie da sie juz płacici jak kiedys. choc i tak to by ci nic nie dało bo biora mr jestes zobowiazany byc na krus 3 lata od podpisania umowy, a zeby miec dziłalnosc i zostac na krus musisz byc conajmniej 3 lata w krus w pełnej składce.

Opublikowano

Nie uwaza tylko to jest nie wykonalne!!!!!! Mozna wziasc mr ale róznicowanie dopiero po 3 latach. Ja tak robie dopiero w kwietniu moge załozyc działalnosc bo mija mi 3 lata krus-u. Ale wniosek złozyłem w 2010 i juz mam umowe podpisana. A MR składałem w 2008

Opublikowano

Drodzy koledzy widze ze jesteście zorientowani w temacie funduszy rolniczych wiec mam pytanie (niestety nie zwiazane z tym tematem ale juz nie wiem gdzie to przykleić a osobnego nie zakladam)

Wiec obilo mi sie o uszy ze jest cos takiego jak wsparcie dla osob zatrudniajacych pracownikow w gospodarstwie i w tym działaniu mieszcza sie jeszcze zony rolnikow i domownicy oczywiscie z oplacanymi swiadczeniami. Moze ktos cos konkretniejszego wie na ten temat najbardziej interesuje mnie mozliwosc otrzymania dotacji na domownikow

Przepraszam ze pisze nie w temacie:)

Z gory dziekuje za odpowiedz

Opublikowano (edytowane)

@indiana

dzieki za tak supper zrozumiala odpowiedz.. ja zlozylam na roznicowanie na ciagnik, wiec jesli kupie to tez go moge wrzucic w koszta? z gory dzieki za odpowiedz

Nie krzycz (Caps Lock)

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

A ja mam dylemat, mianowicie chodzi o budowe chłodni, pod jaką działalność najlepiej byłoby to "podpiąć"?? Myślałem o hurtowni. Jak wygląda później sprawa ze sprzedażą warzyw lub owoców. Budynek miałby mieścić się w gospodarstwie, w większości towar pochodziłby z włanych upraw, ale chciałbym też troszke pobawić sie innymi gatunkami. Jak miałbym się z tego rozliczać?? Wniosek byłby na tatę, bo ja będę chciał MR, takze z okresem na Krusie nie ma problemu, zakładamy działalność, płacimy składke i tyle?? Musze mieć kase fiskalną, co z sanepidem. Budynaek tak, czy tak powstanie, ale jeśli udaoby się dostać dofinansowanie to byłaby to chłodnia, jeśli nie narazie sama przechowalnia. Jestem optymistą i moja spekulacja zakłada kolejny nabór ;) Pozdrawiam

Opublikowano

Timasz ten link Cię zainteresuje

http://finanse.wp.pl/kat,104764,title,Miliony-zlotych-na-etaty-na-wsi,wid,12472857,wiadomosc_firma.html

To było już w zesłym roku publikowane ,ale nie wiem dokładnie kiedy to wchodzi w życie. A tak poza tym , jak zobaczycie te komentarze mieszczuchów , to prosze opanować emocje :P

Dziekuje za odpowiedz :)

Jutro lukne na to co tam sie znajduje, a co do emocji to moge sie troszke zdenerwowac hehe ;)