Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok, czyli do ok 2900zł podatku dochodowego delikwent moze pozostac w KRUSie.....czy jako domownik opłaca wówczas jedną podstawowąskładkę jak np, wcześniej przez rok, czy z racji otwarcia nowej działalności płaci jakieś dodatkowe składki?

Pytam, bo rolnik jako właściciel gospodarstwa i firmy opłaca dodatkową składkę. A jak jest w przypadku domownika? Moze ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdr

Opublikowano (edytowane)

Pewnie teżmożna znich vat odliczyć, jeśli dobrze pamiętam to jeśli prowadzi sie działalnosc to odliczyc mozna i kursy robione w celu podniesienia kwalifikacji.

Kuzyn poza tym, że pracuje na umowę o pracę w firmie XYZ, ma własną firmę jednoosobową, dzięki temu np. od nowego auta osobowego z homologacją odliczył 6tys. vat, i co roku odlicza sobie jako amortyzację 20% wartości samochodu ( 20% od jego ceny netto), itd.. Gdyby był tylko zwykłym pracownikiem z auta nic by nie odliczył, tak więc własna działalność daje duże możliwości.

A jak jest z przekazaniem środków UE z różnicowania? Po dokonaniu zakupu na podstawie faktur? czy jest jakaś przedpłata, tzn. część wsparcia przed realizacją inwestycji, a pozostałość po? jaki jest czas na realizację?

Edytowane przez Indiana
Opublikowano (edytowane)

koledzy macie jakies odpowiedzi z agencji w sprawie roznicowania????

ja czekam juz ze dwa miesiace i nic sie nie odzywaja... :mellow:

Edytowane przez kasia24
Opublikowano

a agroturystyka np materialy do domu przeznaczonego na ten cel jak by to wygladalo z watem

Agroturystyka to specyficzna działalność pozarolnicza która nie wymaga pełnego otwarcia firmy.

Oznacza to, że tylko zgłaszasz w gminie ale nie podlegasz dodatkowym czynnościom ubezpieczeniowym i podatkowym, co oznacza, że VATu też nie odliczysz przy tego typu działalności. Oczywiście możesz przyjąć pełną działalność i standardowe procedury ubezpieczeniowe i podatkowe wtedy możesz odliczyć również VAT. Liczyłem obie wersje na własne potrzeby i przy bazie noclegowej bez zewnętrznych inwestycji VAT nie odliczy się 100%.

Opublikowano (edytowane)

Zaraz to jeśli ja przebudowuję budynek gospodarczy na domek dla turystów i korzystam z funduszy unijnych(różnicowanie )to nie mogę odliczać Vatu od zakupionych materiałów budowlanych?? Przecież będę odprowadzał podatek od faktur wystawionych klientom(turystom)

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Nie do końca tak, możesz odliczyć jeśli skorzystasz z pełnej rejestracji firmy (działalności pdt. wynajem pokoi i wyżywienie....), jeśli jednak skorzystasz z wersji uproszczonej, czyli tylko zgłoszenie w gminie to nie możesz odliczyć podatku VAT bo to w świetle prawa nie jest działalność gospodarcza a jednak można legalnie wynajmować pokoje i nawet nakarmić gości. Gorzej jest z usługami, które często gospodarstwa agroturystyczne oferują jako dodatkowe. Nie ma problemu dopóki wszystkie są w cenie noclegu ale już widniejące jako dodatkowo płatne, są rejestrowane jako usługa, która wymaga pełnej rejestracji firmy.

Może trochę zawile to opisałem ale starałem się ująć temat w pigułce.

Opublikowano (edytowane)

Czyli nie mogę odliczyć częścu vatu (w US) z materiałów budowlanych na remont domu, jeżeli chcę skorzystać z RWKDN i otworzyć gospodarstwo agroturystyczne do 5 pokoi (zwolnienie z podatku)?

Edytowane przez werter
Opublikowano

Czyli nie mogę odliczyć częścu vatu (w US) z materiałów budowlanych na remont domu, jeżeli chcę skorzystać z RWKDN i otworzyć gospodarstwo agroturystyczne do 5 pokoi (zwolnienie z podatku)?

Rozmawiałem z kolegą który 2 lata temu taką inwestycję przeprowadził i mówił, że jest możliwość odzyskania różnicy między vat`em w budowlance a 23% (nie znam obecnych stawek vat w budowlance mieszkaniowej) więc nie potrafię określić ile można odzyskać.

Opublikowano

Więc podsumowując:

- jeżeli wyremontuje część domu dla turystów (agroturystyka) i będę zwolniony z płacenia podatku (wynajmuje do 5 pokoi) będę mógł odzyskać różnicę vat-u zawartą w materiałach budowlanych użytych do remontu t.j. 23% - 8%.

Oczywiście jeżeli będę miał faktury wystawione na swoje dane i złoże odpowiedni wniosek do US.

Opublikowano

Mam pare pytań do was i bardzo prosił bym o odpowiedz.

1. Czy można zkorzystać z różnicowania by prowadzić usługi krawieckie? (czytałem wiele artykułów i chyba tak ale wole się was zapytać).

2. W jakim terminie można składać wnioski. Mieszkam w woj. małopolskim.

Opublikowano

dzięki bo właśnie nie byłem pewien czy ruszył nowy bo na jakiejś stronie przeczytałem że jest już nowy nabór ale nie byłem do końca przekonany. Więc będe musiał czekać do jesieni niestety :/

Opublikowano

Czytać i jeszcze raz czytać forum co się na nim dzieje a dopiero później zadawać pytania ;)

koledzy ile czeka sie od zlozenia wniosku do podpisania umowy

W moim przypadku to było niecałe 4 miesiące ;)

Opublikowano

Czytać i jeszcze raz czytać forum co się na nim dzieje a dopiero później zadawać pytania ;)

W moim przypadku to było niecałe 4 miesiące ;)

dzieki za odpowiedz

Opublikowano

Ten kraj jest piękny. Zadzwoniłem do ARiMR i dowiedziałem się że już wyczerpali limit i nie mają kasy. Pan kazał czekać na pismo że odmawiają mi pomocy. A kasy miało starczyć dla wszystkich. Parodia!!!!!!!!!! ;[ ;[ ;[