Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanów się dziecko co wypisujesz "starają się uwalać jak najwięcej", albo ktoś sie kwalifukuje bo ma dobrze zrobiony wniosek albo nie tu "widzimisie" sprawdzającego nie ma nic do rzeczy. Ale jednocześnie potwierdzam, iż nikt powyżej 5500, nie otrzyzma wsparcia, jeśli minister nie dołoży kasy

Cytowanie poprzedniego posta.

Dziecko? Hmm, ciekawe :)

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

ja na ten temat mysle tak: że będą starali sie przesunąc srodki bo duzo kasy jest niewykorzystane z innych dziedzin np. dofinansowania na droge którą oczywiscie nasze władze zrobili ale nie przeszla odbioru i zwrotu nie było ( bo wiadomo jak jest z budową) a wiadomo byle kawałek asfaltu kosztuje kilka grubych baniek:) a do 2013 trzeba zamknąc wszystko co za tym idzie jak najwieksza ilośc róznicowań pozytywnie rozpatrzona = więcej podwójnych krusów i a nastepnie pewnie z 20-25 % przejdzie na zus tak wiec to jest czysty pieniądz dla naszych panów przy korycie i państwa. Oby wszyscy dostali bo te pieniądze zostaną w kraju prawda jest taka że te 100 tys zl dla nas i pare tysiaków dla sprzedawców maszyn to jest nic w porównaniu do kosztów pośrednich ( czyt. podatki, zus, krus,) które zostaną w państwie przez minimum 5 lat:) Wczoraj w Kąkolewie na Zielonym Agro show gadałem z kolesiem i on stwierdził że do końca roku bedzie wiadomo co z tym ale mówi że od 30% do 50% wniosków odleci i dostaną wszyscy pozyjemy zobaczymy kolejna sprawa brak kredytów preferencyjnych np. na ziemie i ostra zima też da o sobie znaki i duzo ludzi bedzie rezygnowac :) i sam nie wiem co o tym myśleć łeb jak sklep a zadnych konkretnych informacji ;/

Opublikowano

*Juby4 to Ty zaprzeczasz sam sobie. Najpierw dyskredytujesz Murtka a potem parafrazujesz to co napisał, Chyba nie zrozumiałeś jego przekazu...

Dokładnie zrozumiałem i zgadzam się z pierwszą cześcią jego wypowiedzi, natomiast zdecydowanie nie zgadzam się, a nawet protestuję przeciwko drugiej części wypowiedzi (odnośnie specjalnego "uwalania"), Jeśli ktoś zostanie uwalony to tylko z własnej winy. Denerwują mnie te insynuacje, zaraz ktoś powie , że pracownicy z agencji są przekupni.

Opublikowano

Skomentuję twoje zdanie krótko: w Polsce tylko ryba nie bierze.

Pracowałem w tego typu miejscu i widziałem jaki stosunek mają pracownicy do wnioskodawców. Początkowo myślałem, iż są to ludzie którzy starają się wspierać Polskę aby się rozwijała.

Przykładowo na 20 pracowników:

-2 do 3- starali się aby większość wniosków przechodziła (oczywiście jeśli była prawidłowo wypełniona i dotyczyła pewnych działań)

-3 do 5- kompletni luzacy

-reszta- bez komentarza.

Opublikowano

Skomentuję twoje zdanie krótko: w Polsce tylko ryba nie bierze.

Pracowałem w tego typu miejscu i widziałem jaki stosunek mają pracownicy do wnioskodawców. Początkowo myślałem, iż są to ludzie którzy starają się wspierać Polskę aby się rozwijała.

Przykładowo na 20 pracowników:

-2 do 3- starali się aby większość wniosków przechodziła (oczywiście jeśli była prawidłowo wypełniona i dotyczyła pewnych działań)

-3 do 5- kompletni luzacy

-reszta- bez komentarza.

Nareszczie wróciłem na forum po tym jak kolega, którego post cytuję, załozył mi blokadę. Właśnie miałem się logować i podzielić z kolegami interpretacją na temat używania sprzętu kupionego na róznicowanie do prac we własnym gospodarstwie. Interpretacja ta jest odpowiedzią departamentu działań inwestycyjnych arimr na pytanie zadane przez biuro wsparcia inwestycyjnego arimr, a więc jest odpowiedzią rzetelną i wiążącą. I właśnie wtedy nie mogłem się zalogować bo blokada za "cytowanie". Teraz chęć dzielenia się tą informacją mnie minęła (a wszczególności z kolegą murtek 3. Pozdrawiam ewentualnych zainteresowanych zapraszam na priv.

Opublikowano

w jaki sposób można odsunąć w czasie termin złożenia wniosku o płatność? rozumiem z treści umowy, iż na wniosek ARiMR może przedłużyć ten termin do 6 miesięcy jeśli będzie to uzasadnione (1 miesiąc z automatu) plus ewentualnie 2 wezwania do uzupełnienia czyli 2 x 21dni, zatem zyskujemy od nieco ponad 2 do ponad 7 miesięcy - macie jakieś inne pomysły? operacja jest jednoetapowa i dotyczy zakupu ciągnika rolniczego, który ma być przeznaczona na wynajem, a z przyczyn finansowych wnioskodawca musi odłożyć inwestycję (a już i tak był wyznaczony 24 miesięczny termin od podpisania umowy); ewentualnie można rozbić jeden etap na dwa (aneksem) zyskując 12 miesięcy, tylko jak to zrobić w przypadku jednej maszyny

Opublikowano

w jaki sposób można odsunąć w czasie termin złożenia wniosku o płatność? r

Tylko przy przekroczneniu maksymalnego terminu (24 miesiące) takie sposoby nic tobie nie dają. Zgodnie z rozporządzeniem inwestycja ma być zrealizowana w terminie 24/36 miesięcy. Praktycznie żaden dokument wpływający na realizację celu wniosku (faktury, dowody zapłaty, decyzje itp.) nie może być z datą być po tym terminie. Ostatnio dużo ostrzej są pod tym względem weryfikowane wnioski

Opublikowano

Uwaga:

Złożenie wniosku o płatność pośrednią / ostateczną po upływie ww. terminów lub dołączenie do niego

załączników w postaci faktur czy też dokumentów o równoważności dowodowej, których data sporządzenia

będzie przekraczała ww. terminy, skutkować może całkowitą bądź częściową korektą kwoty do wypłaty albo

odmową wypłaty pomocy i wypowiedzeniem przez Agencję umowy przyznania pomocy.

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/Publikacje-biblioteka/Jak_rozliczyc_311.pdf

teoretycznie jest to możliwe, ale uznaniowe, macie w ARiMR jakąś instrukcję/interpretację dotyczącą uznania bądź nie przekroczenia terminu 24/36 miesięcy

Opublikowano

Panowie, po jakim czasie od wskoczenia na zieloną listę jest rozpatrywany wniosek. Bo zostało do mnie ok 150 pozycji. I tak jak bym coś nie coś wiedział to bym sobie to jakoś zaczoł układać.

Te wnioski są rozpatrywane pokolei czy tak jak w MGR. ??

Opublikowano

Koledzy może odpowiedź na moje pytanie już jest w temacie ale człowiek z natury leniwy jest i dużo trzeba by szukać więc może ktoś zorientowany odpowie mi z jaką stawką vatu należy wystawiać faktury gdy wykonuje się usługi dla rolników (działalność zarejestrowana jako 01.61. z - usługi wspomagające produkcję roślinną)? z góry dziękuje za odpowieź.

Opublikowano

Witam, w ostatnich dniach trafiłem na zieloną liste i chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy.

Jeśli podpisze umowe to moge z niej bez konsekwencji zrezygnować czy są jakieś niemiłe konsekwencje?

jak podpisze umowe to od kiedy musze mieć zarejestrować firme? Od podpisania umowy czy dowolnie tak aby zakupy już były na firme?

Opublikowano

Jeśli podpisze umowe to moge z niej bez konsekwencji zrezygnować czy są jakieś niemiłe konsekwencje?

jak podpisze umowe to od kiedy musze mieć zarejestrować firme?

Jeśli nie dostałeś kasy to zrezygnować możesz w każdej chwili bez żadnych konsekwencji

Firma musi być zarejestrowana w momencie składania wniosku o płatność, a więc po zrealizowaniu inwestycji

Opublikowano

Firma musi być zarejestrowana w momencie składania wniosku, ale chyba przed realizacją inwestycji a po podpisaniu umowy (czyli firma zakupiła środek trwały) !! i to firma tym dysponuje.

Chyba tak ma to wyglądać.

Opublikowano (edytowane)

czas oczekiwania na przyznanie wsparcia w moim przypadku to 44 dni od złożenia wniosku o płatność do zaksięgowania środków na koncie

czy ktoś z Was otrzymał od użytkownika Jan77 jakąś informację na temat interpretacji, o której traktował w poście #2510, czy to tylko jakaś prowokacja?

Edytowane przez kissmy...