Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sorry za odkopanie tematu, ale moze tutaj jeszcze ktos zagląda i komus sie przyda to co napisze

Wiadomo jest ze marka TEXAS nie jest tak dobrze znana na rynku jak Stihl, ktory jest reklamowany na kazdym kroku.

Do uzytkownikow kosy TEXAS CG430B małe pouczenie: przy bardzo wysokich trawach uzywajcie maksymalnej mocy jaką ona posiada, a napewno nie będzie sie dlawiła i dusiła ( Nie oszczędzajmy tych setek mililitrów paliwa ) W warunkach ekstremalnych tarcza metalowa wykosi kazde odrosty - mówi wam to uzytkownik z 5-cio letnim stażem pracy z tą kosą.

Wczesniej posiadalem kosę KAWASAKI (dkladnego symbolu nie pamietam) którą uzytkowalem przez niespełna 10 lat. Jedyna róznica między KAWASAKI a TEXAS to troszeczke glosniejsza praca silnika kosy TEXAS

Miłej pracy na TEXASACH

Kazda kosa spalinowa musi pracowac na pełnuch obrotach a to dlatego ze jest chłodzona powietrzem.

Opublikowano

A ja w tym roku kupiłem kosę SOLO z silnikiem kawasaki 2,7KM, i muszę przyznać że maszyna godna polecenia, tylko jak się dłużej kosi to bolą palce od gazu.

Opublikowano

odświeżę temat :)

jak konserwujecie swoje kosy na zimę???ja w swojej wypaliłem paliwo do końca,nasmarowałem przekładnie kątową (zalecenia dilera) i umyłem-coś jeszcze można z nią zrobić??? :)

Opublikowano

Ja w swojej Hondzie gx: spuszczam paliwo, wykręcam świece i wlewam do cylindra troche oleju(dwa razy pociągam za starter rzeby się rozprowadził), smaruje pozostałe metalowe części aby zapoiec korozji . :)

Opublikowano

Ja kosy nie mam tylko kosiarkę a na zimę jest odczepiany kosz i zespół tnący, trochę zabawy jest żeby wyczyścić to wszystko +\- caly dzin zejdzie. a potem kosiarka jeździ jako traktorek w pole.

Opublikowano

po myjce ciśnieniowej co chcę kupić obecnie, za kilka miesięcy chcę kupić kose spalinową ale taką porządną

teren co będe kosił jest naprawdę spory

ogólnie wkoło domu i gospodarstwa a także nad 2 jeziorami powierchni ok.50 ha ale tylko tam gdzie jest dojazd samochodem i w łowiskach, ewentualnie małe łąki czyli tak na oko jakieś 1-2 ha na pokos

obszar od małej trawki po samosiejki olchy i krzaki jeżyn, dzikiej róży, porzeczek, czasem tatarak, trzcina, gęsta trawa na zboczach

czyli potrzebuję dużej, mocnej, profesjonalnej, niezawodnej kosy na duże i mocno zakrzewione tereny z dobrym wyposażeniem

jak widziałem po postach jest dużo firm na rynku oferujące sporo modelów, głównie było to spowodowane nowością na rynku,

co do niezawodności to raczej jestem przekonany do huqskwarny, a zerkając na moc to jest zadowalająca

Opublikowano
po myjce ciśnieniowej co chcę kupić obecnie, za kilka miesięcy chcę kupić kose spalinową ale taką porządną

teren co będe kosił jest naprawdę spory

ogólnie wkoło domu i gospodarstwa a także nad 2 jeziorami powierchni ok.50 ha ale tylko tam gdzie jest dojazd samochodem i w łowiskach, ewentualnie małe łąki czyli tak na oko jakieś 1-2 ha na pokos

obszar od małej trawki po samosiejki olchy i krzaki jeżyn, dzikiej róży, porzeczek, czasem tatarak, trzcina, gęsta trawa na zboczach

czyli potrzebuję dużej, mocnej, profesjonalnej, niezawodnej kosy na duże i mocno zakrzewione tereny z dobrym wyposażeniem

jak widziałem po postach jest dużo firm na rynku oferujące sporo modelów, głównie było to spowodowane nowością na rynku,

co do niezawodności to raczej jestem przekonany do huqskwarny, a zerkając na moc to jest zadowalająca

u mnie w garazu leży taka kosa na sprzedaż mocna maszyna husqvarna 244R pracowałem nią w lesie cztery sezony jak do tej pory niezawodna

Opublikowano

chyba nie o to chodziło autorowi :) jeśli z mocnych i wytrzymałych to według mnie tylko hqv lub stihl. na wiosne z husqvarny są zazwyczaj promocje i myśle że w przyszłym również bedzie. zazwyczaj obejmowała ona model 343r czyli profesjonalną kose 2.7 km wiec byloby już czym poszaleć. cena ~2300 zł

Opublikowano
u mnie w garazu leży taka kosa na sprzedaż mocna maszyna husqvarna 244R pracowałem nią w lesie cztery sezony jak do tej pory niezawodna

już mówiłem, na razie kupuję myjkę, bo po co mi kosa zimą

jak mówisz niezawodna, to pomyślę o takiej, ale wiesz... podaj cene

50 ha??? To ile ludzi tym bedzie na zmiane pracowało? to jest niezły wynalazek ale życze zdrowia przy areale 50 ha...

ty weź naucz się czytać

mam 2 jeziora i zetora, (tak się śmiali ze mnie) jeziora mają ok. 50ha a zetor 62 KM

musiałbym mapkę zeskanować aby Tobie wyjaśnić co mam w posiadaniu

otóż prywatne 2 jeziora, zarośnięte i równierz zaśmiecone, drzewa tam jest od hu... ale nie ma do niego dojazdu bo linia brzegowa ma od kilku do kilkunastu metrów szerokości jest skarpa a najwięcej jest zwykłej ścieżki z przewalonymi drzewani, krzakami, dziurami bobrów, ale wzdłuż jednego jeziora z jednej strony jest droga a równierz najwięcej stanowisk wędkarskich,

dsc00048fz1.th.jpg (zdjęcie ma duży rozmiar)

oto głównie łąka i obok widać część pola, są one w gurzystym terenie, na łące to ciągnikiem dam rade, ale jest prawie z każdej strony jezior stroma skarpa gdzie nie wjadę, jezioro dobrze widać ale zaledwie jakieś 2 ha, a jak się dopatrzycie to tuż pod gospodarstwem widzianym w oddali widać dach chaty nad jeziorem też w posiadaniu, możliwe że w przyszłości dom

jak ktoś by chciał to zrobię kilka dodatkowych fotek jezior, o ile nie zapone ich zrobić

Opublikowano

Wystarczyło normalnie odp. jak zetor ze nie o to chodziło... :) Jakbys normalnie budował zdania to moze łatwiej mi było.. Sorry za post nie w temacie...

Moja pomyłka źle przeczytałem...

Opublikowano

ja mam Husqvarne 333 R i bardzo dobrze mi sie sprawuje zakladam tarcze na glowice i jade w lecie z wycinaniem chwastow i drzewek do 12cm srednicy idzie tylko szum slychac, strasznie zarosniete rowy krzakami wykaszalem i bardzo grube kszaki byly i szlo jak trzeba. Tylko jest taka wada ze trzeba zwykla tarcze bylo a nie widiowa.

wiec polecam ci do ciezkich prac 333 R.

Opublikowano

o, taka pojemność to starczy, ale są chyba jeszcze 450 na cięższe zadania, ale to raczej zbyt ciężka będzie i zbyt dużo paliła

co to jest ta tarcza widiowa?

i ile kosztowała Ciebie ta kosa?

Opublikowano

tylko ci sie tak wydaje jak wejdzie w obroty to szok nie ma drzewka rzeby stanela kosa . Amyslisz ze jak kupisz sobie wieksza to tak caly dizen jak pochodzisz to wtedy powiesz czy bylo warto ja ci powiem ze jak ja ze swoja pochodze przez caly dzien to rece opadaja, A wez dozuc jeszcze 2kg wiecej bo zbiornik bedzie wiekszy i masa samej kosy. Namachasz sie tym ciezarem ze szok. Ojciec nie wierzyl mi ze drzewo zetne i zciolem bez zatrzymania.

Jednak nie polecam ci marki STIHL. to szajs moze maja wieksze obroty, ale szesto sie psuja.

Ja do tej pory nic w swojej nie robilem a mam ja 3 lata i co roku wykaszam gdzies 7 hektarow tak mysle.

Opublikowano

ja również mam 333r i również po 2 sezonach jestem baardzo zadowolony. zero problemów do tej pory. chodzi z żyłką i tarczą do trawy i nawet żyłką powala dużą splątaną trawe. kosiłem też żyłką pokrzywy i cód miód. co do ścinania drzew sie nie wypowiem bo nie tne,a tarcza nie musi być widiowa bo takich chyba nawet nie robią do kos. w ofercie są specjanie uzębione tarcze do drzewa i kosztuje ona ok 50 zł z HQV. a sama kosa 333r to wydatek rzędu 2100 zł

Opublikowano

Ja posiadam kosę firmy sthil fs 85 już 3lata. W wyposażeniu dostałem trójząb i głowicę z żyłką, jak na moje potrzeby to idealny sprzęcik, mało pali najważniejsze i lekka!