A takie tam swojskie klimaty na święta wielkanocne.
Strongman 4733 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja kiedyś byłem u gościa w stodole i wrecie coś zaczęło kwieć ludzi usłyszało a świnia jak głodna to kwiczy ,a on ułożył bele i w belach je hodował. Gdyby oni dzwienków nie wydawali to by było super Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Strongman Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039347
Trawers 169 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔 Ja wędzę w takim piecu Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Trawers 3 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039348
soltys48 21716 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Piękna wędzarnia Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039353
Trawers 169 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 1 minutę temu, soltys48 napisał: Piękna wędzarnia Trochę zajęło zbudowanie, obmyślanie co i jak ale jest i zdaje egzamin 🙂 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039354
radekz200 9676 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 19 minut temu, Trawers napisał: A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔 Ja wędzę w takim piecu Czuc ten klimat 😛 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039355
soltys48 21716 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Kiedyś taką sobie zrobię Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039356
Strongman 4733 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039357
radekz200 9676 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 1 minutę temu, soltys48 napisał: Kiedyś taką sobie zrobię Zejdzie się 😂 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039358
soltys48 21716 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Do Bożego Narodzenia będzie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039360
Trawers 169 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 1 minutę temu, Strongman napisał: Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia. Mogę wedzic na dwa sposoby. Albo tak jak teraz wędzimy ogień na dole pod wędlinami albo z boku co jest palenisko dla kuchni. Jest tam zrobiony kanał z zasuwą. Można i tak i tak. Przed chwilą, soltys48 napisał: Do Bożego Narodzenia będzie Dobrze ze nie podajesz roku bo by potem ci wypominali 😉 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039361
Strongman 4733 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039362
Trawers 169 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 1 minutę temu, Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Tak tak to prawda Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039363
Sylwekx25 6230 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Jak palenisko masz daleko od komory to wtedy wędzisz zimnym dymem. Trwa to dużo dłużej ale wyroby są trwalsze i smaczniejsze. Taką szynkę możesz jeść bez parzenia Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039379
mario666 1896 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039471
Trawers 169 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Dnia 4.04.2023 o 22:16, mario666 napisał: Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza Dobre 😉w tych kategoriach o tym nie pomyślałem 😃 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039746
mario666 1896 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 To też będą swojskie wyroby 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3039790
Trawers 169 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 16 godzin temu, mario666 napisał: To też będą swojskie wyroby Ano😅 bo my to teraz podobno świerszcze mamy jeść 😅 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040053
mario666 1896 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 A mówią że świąt schodzi na psy 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040066
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Dnia 4.04.2023 o 12:53, Strongman napisał: Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić. Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040086
Strongman 4733 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040090
Trawers 169 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 2 godziny temu, mario666 napisał: A mówią że świąt schodzi na psy Żeby tylko na chleb nie wszedł 😉 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040093
Sylwekx25 6230 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Strongman napisał: Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040104
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Strongman napisał: Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. To smacznego 😄. 6 godzin temu, Sylwekx25 napisał: Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie. Ototo, wędzonka ma być już w miarę sucha już na etapie rozpalania wędzarki- która też powinna być wygrzana nim się ją w niej obsuszy. Ja zawszę przygotowuje wyroby pod wieczór, przez noc obciekają. Z rana rozpalenie wędzarni- do godziny ją wygrzewam i dopiero wyrób jest w niej umieszczony, musowo przy całkowicie otwartym włazie/drzwiczkach (kto co tam ma)- najczęściej w temperaturze 20-30st. Po jakichś 30 minutach, czasem do godziny właz przymykam(sprawdzam czy już się obsuszyło), ale też nie całkowicie, doprowadzam do temperatury 45-60st i taką staram się utrzymywać nie mając żadnych borniaków czy innych cudów techniki. 5-6h właściwego wędzenia i palce lizać. Dopiero przy zastosowaniu suchego drewna widzimy jaki wpływ ma gatunek drewna opalającego na kolor wyrobu. Ale ile szkół, tyle technik. Trzeba mieć tylko na uwadze, że okopcone wędliny do najzdrowszych nie należą. A no i warto dodać, ja zawszę wyrób parzę. To też ważna uwaga. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Popier96 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040180
Chłoporobotnik 8538 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Popier96 napisał: Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣 Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Chłoporobotnik Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040185
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 17 minut temu, Chłoporobotnik napisał: Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy. Też wędzę filety i udka z kurczaka. 24h w zalewie solankowej z ziołami, po wyciągnięciu parzę przez 20min i na sznur do ocieknięcia :). Nic temperatury nie zmieniam bo jak wędzę to wszystko razem, czasem tylko widzę, że kurczak szybciej kolor zmienia to zamiast 6h wyciągam po 4 czy 5. Sery typu włoskiego też bardzo smaczne wychodzą po wędzeniu. Coś a'la scypek. Najlepsze te z Sierpca. Jak ktoś nie próbował to polecam, bo chyba nic prostszego do uwędzenia nie ma 😉. A do wódki zakąska super . Swoją drogą, jak wędzisz kurczaka w wyższych temperaturach to on zwyczajnie suchy nie wychodzi? 😀 Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Popier96 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/2/#findComment-3040186
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się