TYLKA 15 Opublikowano 19 Grudnia 2018 U nas w górach jeszcze niektórzy rolnicy chowają jedną 2 świnki na swój chow i swoje wyroby:) mamy też ludzi jak ktoś nie umie robić wyrobów ale jest ich coraz mniej xd Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423465
Primula94 385 Opublikowano 19 Grudnia 2018 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2013627388754038&set=gm.269330507094451&type=3&theater @ mateo2662 tak wyglądał przed wędzeniem Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423489
dudek998 99 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Ja jeszcze rok temu mialem regularnie co 2 miechy swiniobocie w domu i naprawde te smakolyki co mi podkladal rzeznik byly bezcenne ale ogarnianie tych garow i pary itd nie fajne. Niestety rzeznik mial juz 70 i zmarl i sie skonczylo i jakos tak pustka zostala... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423494
mateo2662 74 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Primula94 napisał: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2013627388754038&set=gm.269330507094451&type=3&theater @ mateo2662 tak wyglądał przed wędzeniem niestety nie wyświetla się Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423500
mani51 390 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Mieliśmy w pobliżu gościa co się tym zajmował, wystarczyło blondyne dostarczyć. Niestety ktoś uprzejmy go podpierniczył i nie wiem czy jeszcze to robi. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423568
dudek998 99 Opublikowano 19 Grudnia 2018 no uczciwych nigdzie nie brakuje Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423571
artur125 1328 Opublikowano 19 Grudnia 2018 7 godzin temu, Thomas2135 napisał: Nie ma tu nikogo w okolicy kto mógłby to robić. Podejrzewam, że chętni by się znaleźli, ale chyba niewielu. Tak to większość opierdoli wszystkoz byle tanie było jak tak potrzę nieraz co ludzie kupują. W tych stronach nie ma żadnych tradycji kulinarnych, dawnych przepisów na potrawy czy dań regionalnych. Takie zadupie bez osobowości. Ja się za to nie wezmę, brak wiedzy, warunków ludzi. Ubeków mam za miedzą to raz dwa szara strefa by się skończyła. Kto wie może kiedyś sama ekologiczna hodowla świnek i drobiu się pojawi, ale nie prędko. Trzeba poczekać aż ludzie zaczną rzygać tym marketowym żarciem. trochę mi się żal zrobiło jak to przeczytałem. Tyle lat już żyjesz i jeszcze swojskiej kiełbasy nie jadłeś? Warto poczytać przepisy , zrobić wędzarkę z beczki, mięso to nawet z lepszego sklepu ujdzie. A nawet jak Ci nie wyjdzie , to i tak będzie lepsza niż najdroższy market. U mnie jak się kiełbasa własnego wyrobu skończy, to kupną przez 2 tyg psy,koty jedzą ,zanim się człowiek przełamie, żeby to ugryźć Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423645
extrabyk 5599 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Kiedyś wędzarnia na każdym podwórku była a teraz to nie tylko nie ma kto ale i nie ma co wędzić po tym jak ASF przyszło i wszystkie świnie w okolicy wybili Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423648
Adi96 1850 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Parę lat minie i takie pęto kiełbasy będzie drogie bo to naturalne itp,kurde jak sobie przypomnę własnej robionej kiełbasy białej wtedy ślinka cieknie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423649
artur125 1328 Opublikowano 20 Grudnia 2018 jakie parę lat? Trend swojskiego już od kilku lat panuje. Daj spróbować mieszczuchowi swojskich wyrobów, to później sam po nie przyjedzie i jeszcze będzie Ci zawracał głowe , bo brat, sąsiadka, znajomy chce. U mnie zaczęło się kilka lat temu jak mieliśmy za dużo jajek, poprostu zabrałem znajomym po cenie sklepowych, żeby tego nie wyrzucać. Potem byczek taki ze 200kg złamał nogę , to tez po znajomych rozprowadziłem. Później świniaka przytargałem do domu, a okazało się ,że tylko połówka się zmieści , to pozostałość do znajomych. Teraz to nawet gówno by zjedli,żeby ino ze wsi było(żarcik) Nawet światowy sukces jest, moje jaja poleciały do chin, córka klienta w bagażu zabrała🤣 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423654
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2018 Wędzarnię mam na strychu dobudowaną do komina. Wędziło się kiedyś i to sporo, ale schaby czy szynki. Kiełbasy nikt w domu nie umiał robić. Problem jest w zdobyciu prawdziwego świeżego mięsa. Jak napisałem tu czy pod innym zdjęciem, kupiona noga ze świniaka niby ze sprawdzonego sklepu, uwędzona i zjeść to trudno. Suche, twarde. Pamiętam trochę ten dawny smak a teraz to jak papier. Nie mam w pobliżu żadnego większego miasta poza Szczytnem, ale tu niewiele się zarabia i wątpię by było ludzi stać, w dodatku jechać 25 km na wieś. Niby gdzieś tam ludzie te świnie hodują, ale jest nieufny wobec ludzi a bez badań mięsa nie kupię. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423683
GRZES1545 11185 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Thomas, taka świnka od poczciwego małego rolnika nie musi mieć badań- ona była karmiona własnym zbożem, w lecie dodatkowa zielonki zjadła, jak dla mnie to zdrowsze takie mięso niż ze sklepu od dużego hodowcy gdzie w wodzie podaje się antybiotyki pasza kupcza, nie zawsze z Polski. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423699
fezoi 171 Opublikowano 20 Grudnia 2018 "nie musi mieć badań"- o włośniu krętym słyszałeś ? Mięso bez badania jesz ? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423739
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2018 Właśnie tych pasożytów się boję. Ma też taka świnia tasiemca a potem jajeczka wędrują z krwią do mózgu. Dobrze jak trafnie postawią diagnozę. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423754
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2018 Włosien to chyba jak zwierzyna żywi sie padliną np taki dzik zezre wszystko o tym słyszałem oj kiełbaski heh kurła kiedys to było a dzis tylko PIW jeździ i sprawdza Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423797
krilan06 3215 Opublikowano 20 Grudnia 2018 U nas zakład ubija świnie, płacisz 60 zł i odbierasz półtusze Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/743827-kielbaska-gotowa/page/2/#findComment-2423828
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się