Skocz do zawartości

Wędliny i podroby


avici_lv80

Świniobicie przed świętami, sucha już na kiju wisi a szynki zapeklowane czekają na wędzenie reszta do zamrażarki. Teraz trzeba coś uszykować na przepicie😂
  • Like 3

Rekomendowane komentarze

W domu zabijasz świnie czy wozisz do rzeźnia? Jaki całkowity koszt za taką robotę?

Odnośnik do komentarza

Wyglądają   podobnie  jak  ,,sklepowe''   ale smak   nieporównywalny  -   [  u mnie   też  czeka na  wędzenie  ]  i ten   zapach.....9_9

Odnośnik do komentarza

Panowie pisałem przed wigilą, że nigdy nie jadłem kiełbasy z własnego wyrobu. Otóż pod koniec stycznia zrobiłem pierwszy raz swoją kiełbasę. Może wyszła ciut za tłusta i słona, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Aromat nie do podrobienia. Szynki, golonki też uwędzone i niebo w gębie. Wędzonki dawno zjedzone, trochę kiełbasy tylko zostało.

Odnośnik do komentarza

Chyba jeszcze świnka rośnie, musiałbym się kolegi zapytać. Po tę w styczniu 350 km jechałem. Warto było. 😁 A tak na poważnie to było przy okazji innych interesów. 😉

Odnośnik do komentarza

Ostatnio o siebie w pod koniec 2017 biłem cielaka i świnie i żadnych problemów nie było. Zgłosić trzeba i próbki zawieźć. Chociaż trochę stękali ze wykwalifikowanego rzeźnika nie zawołałem. 

Thomas2135  troche przykro jechać po świnkę pół Polski, jakby u siebie nie można było wyhodować... wiem ASF :O, ale teraz pewnie wędliny ze sklepu nie ruszysz haha

Edytowane przez Morion
Odnośnik do komentarza
Hubert64020g napisał:

W domu zabijasz świnie czy wozisz do rzeźnia? Jaki całkowity koszt za taką robotę?

zlecam robotę sąsiadowi rzeźnikowi kasuje ode mnie za całość 300zł w zeszłym roku brał 50zl mniej

Szymi40 napisał:

Wyglądają   podobnie  jak  ,,sklepowe''   ale smak   nieporównywalny  -   [  u mnie   też  czeka na  wędzenie  ]  i ten   zapach.....9_9

Tak jak napisałeś smak jest nieporównywalny tak samo jest z kurczakami ja nie mogę przełknąć takich fermowych swojego ubić i zjeść to palce lizac..

Tomaszek8504 napisał:

A wolno legalnie bić u siebie? Słyszałem że weterynarz badania, swicie trzeba zgłosić jak to jest

Można spokojnie trzeba osoby z kwalifikacjami rzeźnika, zgłosić do weterynarza że chcemy ubić, zbadać mięso i zgłosić na koniec do ARiMR ubój sztuki

Odnośnik do komentarza
Gość

Opublikowano (edytowane)

Nie jechałem celowo po świnkę. Kupiona przy okazji i tam na miejscu "rozebrana" przez doświadzonego rzeźnika. Kupując w okolicy rozbiór przez kompletnie niedoświadczoną osobę trwałoby chyba kilka dni. Z resztą nie ma tu rzeźników.

@ASZv3 też nigdy własnych wyrobów nie jadłeś, czy kiedyś tam dawno temu? 

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza

Własnych tzn. swoich własnoręcznie robionych nie, bo niestety nie ogarniam tego. "Najbliżej", że tak powiem ;) to robi ojciec mojej partnerki i Piotrek ten co był u Ciebie. Tzn. robią na święta. A tak poza Nimi to mam 2-3 dobre źródła ale też różnie to wychodzi...

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v