avici_lv80 106 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 to trzeba by drugiego ubić bo towar się rozchodzi po rodzinie jak ciepłe bułeczki 😉 1
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W domu zabijasz świnie czy wozisz do rzeźnia? Jaki całkowity koszt za taką robotę?
Szymi40 1460 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Wyglądają podobnie jak ,,sklepowe'' ale smak nieporównywalny - [ u mnie też czeka na wędzenie ] i ten zapach.....
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Panowie pisałem przed wigilą, że nigdy nie jadłem kiełbasy z własnego wyrobu. Otóż pod koniec stycznia zrobiłem pierwszy raz swoją kiełbasę. Może wyszła ciut za tłusta i słona, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Aromat nie do podrobienia. Szynki, golonki też uwędzone i niebo w gębie. Wędzonki dawno zjedzone, trochę kiełbasy tylko zostało.
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Chyba jeszcze świnka rośnie, musiałbym się kolegi zapytać. Po tę w styczniu 350 km jechałem. Warto było. 😁 A tak na poważnie to było przy okazji innych interesów. 😉
Tomaszek8504 52 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 A wolno legalnie bić u siebie? Słyszałem że weterynarz badania, swicie trzeba zgłosić jak to jest
Morion 547 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Ostatnio o siebie w pod koniec 2017 biłem cielaka i świnie i żadnych problemów nie było. Zgłosić trzeba i próbki zawieźć. Chociaż trochę stękali ze wykwalifikowanego rzeźnika nie zawołałem. Thomas2135 troche przykro jechać po świnkę pół Polski, jakby u siebie nie można było wyhodować... wiem ASF :O, ale teraz pewnie wędliny ze sklepu nie ruszysz haha Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Morion
avici_lv80 106 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Hubert64020g napisał:W domu zabijasz świnie czy wozisz do rzeźnia? Jaki całkowity koszt za taką robotę?zlecam robotę sąsiadowi rzeźnikowi kasuje ode mnie za całość 300zł w zeszłym roku brał 50zl mniejSzymi40 napisał: Wyglądają podobnie jak ,,sklepowe'' ale smak nieporównywalny - [ u mnie też czeka na wędzenie ] i ten zapach.....Tak jak napisałeś smak jest nieporównywalny tak samo jest z kurczakami ja nie mogę przełknąć takich fermowych swojego ubić i zjeść to palce lizac.. Tomaszek8504 napisał: A wolno legalnie bić u siebie? Słyszałem że weterynarz badania, swicie trzeba zgłosić jak to jest Można spokojnie trzeba osoby z kwalifikacjami rzeźnika, zgłosić do weterynarza że chcemy ubić, zbadać mięso i zgłosić na koniec do ARiMR ubój sztuki
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie jechałem celowo po świnkę. Kupiona przy okazji i tam na miejscu "rozebrana" przez doświadzonego rzeźnika. Kupując w okolicy rozbiór przez kompletnie niedoświadczoną osobę trwałoby chyba kilka dni. Z resztą nie ma tu rzeźników. @ASZv3 też nigdy własnych wyrobów nie jadłeś, czy kiedyś tam dawno temu? Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Gość
ASZv3 830 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Własnych tzn. swoich własnoręcznie robionych nie, bo niestety nie ogarniam tego. "Najbliżej", że tak powiem to robi ojciec mojej partnerki i Piotrek ten co był u Ciebie. Tzn. robią na święta. A tak poza Nimi to mam 2-3 dobre źródła ale też różnie to wychodzi...
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się