Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Doping dla zbóż

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

434 wyświetleń

blog-0937011001409660630.jpg

Istotnym czynnikiem w produkcji zbóż jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawożenia NPK. Jednak niezwykle ważne dla tych upraw są także mikroelementy: mangan, miedź, magnez czy cynk. Odgrywają one kluczową rolę w systemach enzymatycznych wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmach roślinnych. Nawożenie doglebowe jest podstawowym sposobem dostarczania roślinie makroskładników. Z kolei nawożenie dolistne doskonale sprawdza się w zaopatrywaniu roślin w mikropierwiastki. Efektywne nawożenie dolistne gwarantuje zwiększenie potencjału plonotwórczego, pobudzenie metabolizmu i wzmocnienie odporności roślin.

Należy pamiętać, że ten pierwiastek, który występuje w najmniejszej ilości odgrywa rolę hamulca w prawidłowym rozwoju rośliny. Ważne jest zatem, by zagwarantować jej dostęp do wszystkich mikroskładników, nawet tych, których pozornie potrzebuje niewiele.

Kluczowe w uprawie zbóż mikroelementy:

Mangan jest regulatorem oraz stymulatorem wzrostu, a także aktywatorem wielu procesów enzymatycznych. Reguluje stężenia hormonów. Bierze udział w procesach przyswajania azotu i syntezy białek, syntezy witaminy C, oddychania i fotosyntezy. Jego niedobory powodują obniżenie ogólnej kondycji upraw, zaburzają prawidłowy wzrost i rozwój roślin, prowadzą do występowania wielu chorób na przykład nekroz czy chloroz pomiędzy nerwami młodych liści. Pierwiastek ten zapewnia trwałość chlorofilu – niedostatki powodują rozpad barwnika pod wpływem światła. Przy jego niedoborze także ilość przyswajalnego dwutlenku węgla jest obniżona, co zmniejsza intensywność fotosyntezy. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w mangan jest zatem konieczne do prawidłowego rozwoju roślin i wydania wysokich plonów. Braki manganu występują u roślin uprawianych na glebach obojętnych, zasadowych, torfowych i węglanowych.

Miedź uczestniczy w powstawaniu białek, jest składnikiem lub aktywatorem enzymów, które biorą udział w transpiracji lub transporcie elektronów. Pośrednio uczestniczy w fotosyntezie i oddychaniu. Jej niedobór prowadzi do zachwiania tych procesów. Uczestniczy w tworzeniu lignin, które mają znaczenie w procesie stabilizacji i drewnienia ścian komórkowych. Poprawia zdrowotność roślin i jakość siewną nasion. Niewystarczająca ilość miedzi jest przyczyną spowolnionego wzrostu zbóż, więdnięcia i bielenia młodych liści oraz pojawiania się chloroz na starszych. Młode liście skracają się, źdźbło wraz z wiechą lub kłosem ulega deformacji. Szczególnie duże zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje w okresie intensywnego wzrostu zbóż – od fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia. Szczególnie wrażliwe na niedobór miedzi są plantacje zbóż założone na glebach piaszczystych bądź torfowych.

Cynk jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i plonowania zbóż, ponieważ bierze udział w metabolizmie azotu oraz syntezie chlorofilu i witamin. W wielu przypadkach może być czynnikiem decydującym o jakości i wielkości plonu, gdyż bezpośrednio wpływa na wzrost i rozwój roślin. Zwiększa także odporność na susze i choroby, poprawia zdolność kiełkowania nasion oraz mrozoodporność. Zaopatrzenie roślin w cynk korzystnie wpływa na zawartość białka i cukrów. Jego niedobory hamują wzrost i rozwój zbóż. Są przyczyną złego wykształcenia liści i występowania żółtych przebarwień, a także krótkich międzywęźli. Najczęściej dochodzi do nich na glebach o odczynie obojętnym lub alkalicznym oraz przesuszonych glebach.

Z kolei magnez jest głównym składnikiem chlorofilu – ma kluczowe znaczenie w przebiegu procesu fotosyntezy. Ponadto wspomaga produkcję białek i aktywuje wiele enzymów oraz stabilizuje struktury komórkowe. Decyduje o dorodności nasion. Zwiększa odporność roślin na wymarzanie. Objawy niedoboru ujawniają się na roślinach dopiero przy bardzo dużym niedostatku tego pierwiastka – wcześniej występuje spadek ilości i jakości plonu, gdyż nawet utajony niedobór magnezu powoduje spadek odporności roślin na choroby i mniejszą zawartość chlorofilu,

niższą zawartość białka, którego jakość jest ponadto obniżona. Magnez jest pierwiastkiem deficytowym większości gleb Polski.

Dolistne nawożenie zbóż umożliwia szybkie dostarczenie w okresie wegetacji deficytowych dla roślin składników pokarmowych zarówno w przypadku ich niedoboru w glebie, jak też utrudnionego pobierania. Szczególnie istotna dla efektywności tego zabiegu jest technika jego wykonania oraz zastosowany nawóz. Najkorzystniej jest wybrać preparat dedykowany uprawie zbóż – umożliwia maksymalne wydobycie potencjału plonotwórczego poprzez dostarczenie optymalnych ilości kluczowych pierwiastków. Przykładem takiego nawozu stworzonego specjalnie z myślą o zbożach, który cechuje się wyjątkowo korzystnym przelicznikiem jakości do ceny jest Multiple. Wysoka koncentracja mikroelementów w połączeniu z zaawansowanymi technikami aktywizacji pobierania przez rośliny ułatwia wchłanianie przez liście i pobudza zboża do intensywnej absorpcji składników odżywczych.

Decydując się na zakup nawozu przeznaczonego do jesiennego dokarmiania zbóż warto sprawdzić jakich ilości mikroelementów na hektar on dostarczy roślinie i nie dać się skusić na „brudną wodą” – preparat zawierający śladowe ilości niezbędnych składników pokarmowych.

 

Anna Skomska

 

zdjęcie: http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/369777-co-to-za-zboze/

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×