z twojego wpisu po analizie dlaczego taki plon na 8.5t wyszedł napisałeś wyżej. 1. późniejszy siew czyli mniejsza presja chorób niezależnie od odmiany jesienią , zimą i wiosną ze względu na ciepłą zimę i rozwój chorób 2. późny siew był korzystny ze względu na ciepłą zimę i pełzającą wegetację tego roku w zimie i opóźnienie faz rozwojowych wiosną (wcześnie siane pszenice wiosną miały niedobór azotu a fazy rozwojowe np. koniec krzewienia lub strzelanie w źdźbło i dopiero podawana pierwsza dawka azotu zbyt późno a zawiązka kłosa o mniejszej ilości pięterek już utworzona 3. wiosną późno siana pszenica pierwszą dawkę azotu dostała na dokrzewienie i przed fazą zawiązywania kłosa. 4. Na plon pszenicy odpowiada stanowisko, nawożenie NPK S Mg , ph gleby, optymalna wilgotność gleby w momencie zabiegów agrotechnicznych, struktura gleby, zawartość próchnicy i pojemność wodna gleby, dostosowanie sprzętu do klasy ziemi i struktury gleby (większe zagęszczenie na glebach lekkich a mniejsze na cięższych zlewnych gliniastych i mokrych, zachowanie struktury gruzełkowatej przy siewie) ,materiał siewny, gęstość siewu, jesienne odchwaszczenie, ochrona fungicydowa i insektycydowa i nawożenie dolistne mikroelementów i kluczowe wykonywanie oprysków i nawożenia pogłównego w odpowiednim momencie względem fazy rozwojowej pszenicy a nie kalendarza 5. Możliwość pobrania składników pokarmowych z gleby w odpowiednim momencie względem wilgotności i temperatury gleby i temperatury otoczenia