Skocz do zawartości

Okładnice ażurowe- opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest wasza opinia na temat okładnic ażurowych przy pługach? Na pewno dużo z forumowiczów posiada takie pługi. Ja mam ażurowego TUR-a z Unii i bardzo mi się podoba jego praca. Jest mniejsze tarcie i okładnice tego tupy nie obklejająsię ziemią :unsure:. Może ich trwałość jest troche mniejsza niż normalnych okładnic (mam ten pług od 2000r. i zauważyłem, że już lekko się przydarły), ale ogolnie jest dobrze :(.

Opublikowano

miałem jush grudziądzkie 5.podorywkowe i 3.głebokie oraz Krone 4.głebokie. obecnie posiadam Frost na ażurach i to jest obecnie najlepszy pług z całej palety jaką wymieniłem. Widać ich żuzycie ale myślę, że kilka dobrych lat jeszcze sobie popracują, a wtedy pomyslę o nowych częściach jeśli wcześniej nie kupię innego pługa (komplet czyli 8 lemieszy, 8 dziobów, śrubki i nakrętki - niecałe 1500 brutto, złotych oczywiście). Zwróciłem uwagę że dzioby do lemieszy chyba szybko się ścierają...około 1 mm na 3 hektary...nie wiecie czy to dużo bo chyba stopień ścieralności zależy od prędkości orki, tak ?

a z tym czy się oklejają to zależy od warunków pogodowych i od gleby rzecz jasna, ale wiadomo iż zawsze sie będą mniej oklejać niż całe odkładnice. na przykład w tym roku moje sie oklejały, pomimo to że było sucho całe żniwa i pora orki też...

Opublikowano

Ażurowe zawsze są droższe od normalnych (pełnych) okładnic. Ale mają dużo plusów. Poza tym (już pisałem), że jest mniejsze tarcie i ciągnik ma lżej, to taki pług jest trochę lekciejszy niż z normalnymi okładnicami. Minusem jest trochę szybsze zużycie ażurów. Moja U. Grudziądz z 2000 roku nie wygląda jeszcze tak źle. Rok temu wymieniłem tylko jedną (na 1szej okładnicy) pierś i wszystkie płozy. Co do okładnic to spokojnie jeszcze porobią z 3, 4 lata.

Opublikowano

Panowie z tego co wiem to pług z ażurowymi odkładnicami ma powodowac efekt przsypującej sie ziemi i przez to lepiej rozluzniac ziemie,na glinie tego nie widac ale na lzejszyh glebach oczywiscie

Opublikowano

Witam!

Ralf posiadasz pług z azurami a jakie masz ziemie? bo ja mam lekkie kawałki 4-6klasa i pług ibisa abardzo mi się okleja a boję się że jak będzie such to woóle ażurowe niewypałą

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie z tego co wiem to pług z ażurowymi odkładnicami ma powodowac efekt przsypującej sie ziemi i przez to lepiej rozluzniac ziemie,na glinie tego nie widac ale na lzejszyh glebach oczywiscie

Tu nie chodzi o przesypujący się piasek, tylko o mniejsze tarcie przy pługu ażurowym. Na glinie będziesz miał o wiele mniejsze tarcie w przypadku ażurowego.

Opublikowano
Witam!

Ralf posiadasz pług z azurami a jakie masz ziemie? bo ja mam lekkie kawałki 4-6klasa i pług ibisa abardzo mi się okleja a boję się że jak będzie such to woóle ażurowe niewypałą

Pozdrawiam

mam kilka kawałków piaszczystych i tam nic sie nie przesypuje

Opublikowano

to chyba swojego Ibisa doposażę w okładnie ażurowe na ten pług muszę wydać 2500zł netto to jak na niego dużo ale kupiłem go na SPO i tak muszę go mieć 5 lat

Opublikowano

dla mnie mój Frost to pierwszy pług obracalny a w dodatku ażurowy i chyba dopóki nie będzie potrzeby kupna większego, to tak szybko go nie sprzedam :huh: a jeżeli będę kupował to też i tylko ażurowy.

powiedzcie dlaczego chcąc kupić nowy pług trzeba dopłacać do ażurek ?