Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W malinie podstawa to opryskiwacz z nadmuchem, żeby dobrze pokryć roślinę i wtłoczyć oprysk w głąb rzędu. Wiem po sobie jak pryskanie zwykłym a z nadmuchem. Niebo a ziemia. 

Druga sprawa to nie dać się rozrosnąć malinom w rzędach jak się nie raz widzi, że rządek ma z 1.5 m szerokości. Wtedy nie tylko lepszy owoc ale i łatwiej prowadzić zabiegi chemiczne.

Opublikowano (edytowane)

A kto będzie zbierał i woził maliny  za 5zł na skup 😄

Lepiej niech oblecą same niż mam zbierać za 5zł w 2023r

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ja blisko (15km) lublina mieszkam, malinę wykopałem i sprzedałem, został sam polonez.

Zagłębie malinowe to jest w okolicy kraśnika, urzędowa, opola lubelskiego

To się ceni ta ukraina, więcej chcą niż ta ich ukraińska malina będzie warta w Polsce

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zakłady wyprzedziły plantatorów, w ramach protestu nie będą kupować maliny... A na truskawke w kisten mają teraz takie wymagania jak na rynek deserowy... 

Też dzisiaj tak słyszałem, niech nie kupują, u sąsiada na wschodzie czekają już świeże, lepsze i zdrowsze malinki, granica otwarta ;)

Opublikowano
32 minuty temu, tommy66692 napisał:

Dokładnie, u nas po zbiorach słupki wyciągamy, rozdrabniacz i pług, we wrześniu będzie rosła pszenica

A może lepiej zugorowac albo zalać

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, thor1984 napisał:

Ciekawe czy taki np. Holender pozwoliłby sobie na takie coś?

Holender to dostanie pałą od milicjanta i na tyle może sobie powzolić, niech idą na k**wy i zajarać do amsterdamu

Edytowane przez MonteChristo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Lukaszrolq
      Witam
      10 pazdziernika posadzilem ok 1500 krzakow malin.1000 polki oraz glen ample rozstaw 0,45x2,5m
      Jak najlepiej po zimie ponawozic mlode sadzonki, mysle zeby kazdy rzad oblazyc obornikiem (nawóz dla malin) a potem dac jeszcze slomy lub trocin (sciolkowanie). Tlko boje sie, ze obornik wypali mi maliny.
      Druga opcja jest podlanie malin po zimie lub jeszcze w styczniu gnojówka tylko tez nie wiem czy nie bedzie to dla nich za szybko
      Jakie metody sa najlepsze na chwasty sciolkowanie (jak tak to jakie) czy srodki chemiczne
      Ziemia jest klasy IV,V
      Czy szpaki jedza maliny, jezeli tak to jakie macie metody na te ptaki.
      Pozdrawiam
    • Przez luk7530
      Witam, mam problem z dwuletnią plantacją malin Laszka, a jest ich 0.25ha.  Sąsiad pryskał swój groch za miedzą herbicydami Command 480 EC i Afalon 450 SC chociaż powinien zachować odległość 20m od plantacji roślin sadowniczych. Przez pierwsze 4 dni po opryskaniu nie było nic widać, dopiero jak przeszedł deszcz oprysk zaczął parować i maliny zaczęły zółknąć, z każdym dniem jest coraz gorzej. Ogólnie  teraz cała plantacja jest żółta. W załączniku przesyłam zdjęcia. Wczoraj opryskałem odżywką Asashi. Jak ratować te maliny? Co mam jeszcze zrobić? Sąsiad się przyznaje do tego co zrobił. Jak teraz ściągnąć od niego odszkodowanie? W jaki sposób to obliczyć? Czy te maliny się odnowią? Czy na następny rok będą jeszcze widoczne skutki tego oprysku? Pomóżcie.

• Przez and1
      Witam, Mam problem z rozpoznaniem choroby jęczmienia jarego.
      Proszę o pomoc w identyfikacji.
      Pozdrawiam

• Przez crystal169
      Witam, po wizycie na polu pszenicy jarej rzucały mi się w oczy takie kłosy.
      Co to może być?
      Choroba czy przypalenie?

• Przez crystal169
      Witam, po przeglądzie plantacji pszenicy ozimej spotkałem się z czymś takim pomiędzy kolankami. U sąsiadów też to jest. Co to może być za szkodnik lub choroba?

• Dodaj nową pozycję...
v