Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpuszczona Ukraińska i Mołdawska malina zrobiła swoje z ceną naszej Polskiej .

Idźcie i podziękujcie PIS za pomoc ukraińcom

Sytuacja powtarza się już po raz kolejny

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.08.2022 o 04:28, mus napisał:

U mnie to zaglebie tytoniowe, większość to kilku arowe plantacje gdzie wszyscy sprzedadzą bo co z tym zrobią, też nie nawadniane to jak nie popada to wszystko klapnie. Sam wystawiłem w internecie ale zainteresowanie żadne kto się zapyta podam cenę 14zl obecnie za kg i nikt nie chce. Tania borówka bo u mnie po 10zl są osoby co sprzedadzą i rynek się popsul.

Rynek  sam się nie popsuł tylko , sami ludzi czyli co uprawiają psują bo nie mają żadnej godności dla siebie . Sprzedają za darmo pomimo ogromnej inflacji nic tego nie zmieni . Mam nadzieje  że ci co dosadzili maliny bo zeszłym roku miała cenę szybko zlikwidują , po tego rocznym sezonie , susze w tym pomogą i cena .

Co do Ukrainy i Mołdawii to nasz rynek wykończą  szybko , Pomoc będzie drogo nas kosztować na lata .

Dziś malina po 11 zł + vat  , zeszłym roku w ten sam czas był po 12 zł + vat wiec jeszcze cena nie odbiega od normy . Ale inflacja robi że cena jest marna wedle inflacji .

Padał deszcz malina ma wagę podwójną tak można sprzedawać .

RWAĆ MALINĘ BO DZIŚ OSTATNI DZIEŃ PO 11 ZŁ I SPADEK NA 10 ZŁ A NAWET NA 9 ZL .

Ukraina zapycha  nas malina mrożoną i zapcha i to samo będzie z pszenicą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Moim zdaniem też najlepsza, nikt nie chce bo drobna, ale mam mnustwo owoców i jak dostnie trochę wody to nie odbiega od ty "lepszych", i przede wszystkim długo się trzyma u mnie była 13 lat

Opublikowano (edytowane)

Niby czemu nie ? .

Rosną sobie malinki kilkanaście sztuk jak tylko zapamiętam nie pryskane a owocu mają w h*j , wiec czemu tak powiadasz że NIE .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jesiennym to nic nie przeszkadza, co roku przed zimą ściąć i się pięknie odmładzają. letnie to tak potrzebują co raz to czegoś nowego ale mam znajomego który ma 8 albo 9 rok Glena i plonuje normalnie jedynie owoc bardzo się rozsypuje

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

prawdziwi z was janusze biznesu 😄. Nie pryskają, nie nawożą i trzymają maliny po 13 lat w jednym miejscu 😄. to że coś jest na krzakach to nie znaczy że jest takie same jak w 2,3 czy 4 roku na zadbanej plantacji

• Haha 1
Opublikowano

Z malin się nie utrzymuje zruywalismy po pracy i w wakacje, taki mnie janusz biznesu że z tych 13 letnich malin ojciec kupił nowy samochód

Opublikowano
Dokładnie było 20 ar tylko wąsko posadzone, zresztą na niczym tak nie zarobiłem w gospodarce jak na malinach, rok przerwy i znowu malinki tym razem pokusa i dalej zarabiamy 😊
Opublikowano
Dnia 13.08.2022 o 19:18, tytanowyJanusz napisał:

10m rządek Polany w 100% eko

Nie do przejedzenia

IMG_20220813_190442_HDR.jpg

jak nie do przejedzenia ? żebym miał czas stać przy tych krzakach i jeść to nic byś nie miał

Opublikowano

10m przy siatce i już expert od malin. rzeczywiście 10m to wielki problem 😄 jak ktoś nie robił soku, dżemów to mu się wydaje że jak uzbiera gaść malin to się opłaca nastawiać gar czy sokownik do takiej małej ilości

Tych głupot nie da się czytać po 10 latach  rok przerwy w tym samym miejscu i z powrotem maliny 😄 pokusę ludzie tak samo polikwidowali jak polkę. polka jako tako dała ludziom na sobie zarobić ale pokusa się nie przyjęła .

Polanę lubią badylarze co nic nie muszą przy niej robić a potem opowiadają głupoty że ona ma jakiś duży owoc. Dla nich to jak manna z nieba nic nie dali, nic nie zadbali a troszkę urosło 😄

Widzę po swoich polesiu, sugana w bodajże 7-8 roku że to nie są takie same krzaki jak 2-3 lata temu. tak samo się nawozi, podlewa.

Mam też 2-letniego poloneza który przypomina wielkością krzaków polesie i suganę jak były w podobnym wieku

Ktoś może trzymać maliny w jednym miejscu długo ale to nie jest plantacja tylko malinisko

Opublikowano
racyl napisał:

10m przy siatce i już expert od malin. rzeczywiście 10m to wielki problem 😄 jak ktoś nie robił soku, dżemów to mu się wydaje że jak uzbiera gaść malin to się opłaca nastawiać gar czy sokownik do takiej małej ilości

Tych głupot nie da się czytać po 10 latach  rok przerwy w tym samym miejscu i z powrotem maliny 😄 pokusę ludzie tak samo polikwidowali jak polkę. polka jako tako dała ludziom na sobie zarobić ale pokusa się nie przyjęła .

Polanę lubią badylarze co nic nie muszą przy niej robić a potem opowiadają głupoty że ona ma jakiś duży owoc. Dla nich to jak manna z nieba nic nie dali, nic nie zadbali a troszkę urosło 😄

Widzę po swoich polesiu, sugana w bodajże 7-8 roku że to nie są takie same krzaki jak 2-3 lata temu. tak samo się nawozi, podlewa.

Mam też 2-letniego poloneza który przypomina wielkością krzaków polesie i suganę jak były w podobnym wieku

Ktoś może trzymać maliny w jednym miejscu długo ale to nie jest plantacja tylko malinisko

Jak musi być malinisko nikt specjalnie kombajnem nie pojedzie do klitki 20 ar to będą maliny przez kilkanaście lat, a myślisz, że uprawach zbożowych bym zarobił więcej niż na malinach

Opublikowano
Dnia 14.08.2022 o 14:14, MonteChristo napisał:

Moim zdaniem też najlepsza, nikt nie chce bo drobna, ale mam mnustwo owoców i jak dostnie trochę wody to nie odbiega od ty "lepszych", i przede wszystkim długo się trzyma u mnie była 13 lat

Kolego zauważ,  że napisałeś jedno zdanie w którym sam sobie przeczysz. Też mam polane i jeszcze 2 inne odmiany i choćbyś nie wiem co robił polana pod względem wielkości owocu nigdy nie dorówna malinom deserowym. 

Opublikowano

ja też miałem kiedyś polanę przez dłuższy czas i doskonale wiem jakiej wielkości ten owoc był. największa była w szczycie sezonu tak około 15 sierpnia a już we wrześniu to drobiazg się robił.

owszem polana jest dobra dla tych co nic nie chcą przy niej robić. posadzą i po pracy sobie poskubią, ciesząc się że nic nie włożyli a coś zarobili

Opublikowano

Jak wy wszystko wiecie jak kto dba o maliny, pokażcie te swoje krzaki zadbane

Opublikowano

dbanie o maliny a twierdzenie że malina w 8 czy 10 roku jest taka sama jak w 2-4 roku uprawy to są dwie różne rzeczy.

co ci kombajn ma do rzeczy w ilości lat uprawy ? 😂 malinę jesienną masz co roku na nowym pędzie. uszkodzi pędy to tym bardziej roślina nie musi ich żywić i bardziej się ukorzenia i przygotowuje do wypuszczenia nowych. kombajnem wjedziesz parę razy w ciągu sezonu i koniec a ręcznie to zbierasz co 2 - 3 dzień