Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Mszyce na malinach. Co robić?

Opublikowano

jest zawsze drogo jak nikt się nie spodziewa a jak opowiadają te wszystkie magi jakiej to wysokiej ceny nie będzie to zawsze kończy się taniochą

w poprzednim roku wichura poniszczyła plantacje ludziom w okolicach opola lubelskiego, kraśnika a tam tych malin jest w ciul.

ogólnie nie nakupili bo maliny słabo też ludziom plonowali i tych malin  było malutko na skupach.

Niech malina dobrze plonuje w tym roku i będzie jej dużo na skupach to wy się spodziewacie dobrej ceny na poziomie 30zł 😂😂😂

9 godzin temu, galan99 napisał:

Maliny i Borówka  w Niemczech .

283890437_337837638465652_9157683195000284222_n.jpg

283829170_735878517602098_8575154697839518509_n.jpg

Powiedz jaka tu jest wielka sensacja ?

Maj, malina porcjowana w markecie pochodzi z  tunelu lub importu.

Te 55zł /kg na nasze w maju to jest jakaś zawrotna kwota za malinę która zawsze w każdym jednym markecie na porcyjki jest droższa

9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A truskawki serio tak kiepsko płacą w tym roku?

w detalu jak na razie jest taniej niż rok temu za truskawkę okrywaną folią perforowaną i tunelową. dno to będzie jak dojdzie grunt niczym nie przykrywany .

Też wszyscy gadali jakiej to dobrej ceny nie będzie za truskawki bo koszty, brak rąk do pracy, nawozy itp

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

jest zawsze drogo jak nikt się nie spodziewa a jak opowiadają te wszystkie magi jakiej to wysokiej ceny nie będzie to zawsze kończy się taniochą

w poprzednim roku wichura poniszczyła plantacje ludziom w okolicach opola lubelskiego, kraśnika a tam tych malin jest w ciul.

ogólnie nie nakupili bo maliny słabo też ludziom plonowali i tych malin  było malutko na skupach.

Niech malina dobrze plonuje w tym roku i będzie jej dużo na skupach to wy się spodziewacie dobrej ceny na poziomie 30zł 😂😂😂

Powiedz jaka tu jest wielka sensacja ?

Maj, malina porcjowana w markecie pochodzi z  tunelu lub importu.

Te 55zł /kg na nasze w maju to jest jakaś zawrotna kwota za malinę która zawsze w każdym jednym markecie na porcyjki jest droższa

w detalu jak na razie jest taniej niż rok temu za truskawkę okrywaną folią perforowaną i tunelową. dno to będzie jak dojdzie grunt niczym nie przykrywany .

Też wszyscy gadali jakiej to dobrej ceny nie będzie za truskawki bo koszty, brak rąk do pracy, nawozy itp

Truskawka to całkiem inna uprawa niż malina .

Poczekamy zobaczymy jak będzie tylko sanie na malinę jest ogromne .

Opublikowano (edytowane)

A to wcześniej maliny nikt nie kupował tyle ile było ? 😂.

wydumane oczekiwanie i głupstwa powtarzane wielokrotnie o tych 30zł.

podpuścili ludzi pół roku temu żeby szczególnie dbali o maliny, kupowali drogi nawóz itp. taka plotka miała tylko taki skutek odnieść.

Ludzie głupi łykają takie bajki i potem powtarzają bez zastanowienia 😂

zawsze kupują po tyle ile chcą kupić a jak towaru jest mało to mobilizują ludzi większą ceną ale w trakcie sezonu

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Czas pokaże po ile co będzie za 2 miechy jesienna będzie owocować i jaka cena .

Nie kupili tyle ile chcieli 0 30% mniej bo nie było tyle maliny .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

i gdzie te 30zł ? 🤣

Oj gdzie poczekaj do jesiennych zbiorów daleko teraz wkraczają upały do 45 na słońcu wszystko może się zmienić w ciągu chwili .

Co do nawozów to zrobili nie jednego w Bambuko i dalej zrobią .

Opublikowano

co sądzicie o Laszce jako o odmianie? byłem dziś, niektóre się czerwienią ale taki drobiazg że nie wiem.. Może to pierwsze śliwki robaczywki ale taka wielkość owoców nie da dobrego plonu.. nawet przy tej cenie co dają (15zł, a okolice Kraśnika ponoć 18zl) zysk z niej będzie mierny.

Pryskacie w te susze czyms czy lepiej nie "stresowac" malin ?

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

@Agrest znasz kogoś kto zbiera maliny kombajnem żeby można było zobaczyć jak to wygląda?

U ns już ludzie zlikwidowali maliny i truskawki. Autentycznie nie ma już dostawców. Starsi na emeryturze już nie dają rady, młodsi albo socjal albo praca za granicą.

Kiedyś z punktu skupu odjeżdżały po 5 tirów dziennie, w tym roku 5 do 10 palet. Maliny dziennie kupowali po 40ton, teraz nie wiem czy tonę kupią.

Ostatnie 5 lat to zmiany w rolnictwie których myślę że nawet przetwórcy się nie spodziewali. 

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Młode pokolenie jest zbyt leniwe by pracować .

Byle był telefon i internet , gierki i świat jest piękny a stare niech zapierdalają jak im trzeba widzę co się dzieje .

stare też tylko socjalu wygląda. pis rozprózniaczył naród.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Co prawda to prawda czasy są byle jakie .

ale chyba je chwalisz trochę?